Americké brownies – čokoládová klasika, která nikdy nezklame

Brownies je ten pravý dezert pro každého milovníka čokolády. Jedná se o laskominu s nezaměnitelnou chutí plnou kakaa a čokolády rozplývající se na jazyku. V posledních letech se objevují i další varianty, ve kterých se vyskytují například fazole, cuketa nebo také dýně.

Odkud se k nám tento moučník dostal a jak si připravit to nejlepší brownies doma?

Zdroj foto: 1989studio / Shutterstock.com

Co je brownie?

Jinak také pod názvem chocolate brownie či Boston brownie se skrývá moučník pocházející ze Spojených států. Jedná se o typické kakaové těsto, často i s přídavkem čokoládových kousků. Někdy může být také potřen čokoládovou polevou. Standardně se podává v podobě malých čtverečků. Jedná se o velmi hutný dezert s výraznou chutí, vystačíte si tak i s malým kouskem této sladkosti.

Dokonce tento moučník existuje i v takzvané white brownies variantě, tedy brownies z bílé čokolády. Do těsta se namísto klasické čokolády používá čokoláda bílá. Tím získá brownies úplně jinou chuť, jedná se o poměrně netradiční variaci.

Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Historie brownies

Údajně tento typický americký dezert vymyslel v roce 1893 chicagský cukrář. Čokoládové brownies měly vzniknout na výslovné přání manželky majitele luxusního hotelu Palmer House. Ta si totiž přála zákusek, který se bude svou strukturou podobat dortu, bude však menší a bude se dát jíst z krabičky.

V původní receptuře byla důležitá meruňková glazura a ořechy, to na dnešních brownies objevíte jen výjimečně. Název této sladkosti je odvozen od typické hnědé barvy těsta, dříve však tento moučník neobsahoval čokoládu. Namísto toho se do těsta přidávala melasa, což je vedlejší produkt při výrobě cukru.

Dále se brownies objevily v učebnici vaření z roku 1896. Recept v podobě, jak ho známe dnes, se však začal ustalovat až v první dekádě 20. století.

Dva druhy brownies

Ještě, než se pustíte do výroby vlastních brownies, je důležité rozmyslet si, jaké vlastně chcete upéct. Existují totiž dva základní druhy tohoto moučníku:

  • jeden je z vlhkého a vláčného těsta, navíc má temně čokoládovou barvu a typickou hutnou konzistenci,
  • ovšem můžete si připravit také takový moučník, který se bude více podobat dortovému těstu a bude sušší.

Tyto rozdíly vznikají hlavně kvůli rozdílnému množství mouky a poměru ostatních surovin. Jestliže však chcete ochutnat typické americké brownies, vyzkoušejte raději ty vláčné. Receptů na běžné kakaové řezy s nadýchanou konzistencí najdete spoustu. Brownies jsou však jedinečné, a pokud milujete čokoládu, jistě vás okouzlí.

Zdroj foto: YesPhotographers / Shutterstock.com

Co vědět před přípravou brownies?

K výrobě domácích brownies si vystačíte s pouze pěti surovinami. Jedná se o:

  • mouku,
  • máslo,
  • čokoládu,
  • cukr,
  • vejce.

Dále můžete dle chuti přidat oříšky, sušené ovoce a podobně. Je však důležité vědět, jak se jednotlivé suroviny v těstě chovají a jaký vliv na těsto mají. Pojďme se na ně proto podívat podrobněji.

1.      Mouka

Čím méně mouky k výrobě použijete, tím vláčnější brownies získáte. Základem by měla být dobrá hladká, případně polohrubá mouka. Důležitý je obsah lepku, aby těsto hezky vyběhlo a vám nevznikla pouze nevzhledná čokoládová placka na plechu. Z toho důvodu sáhněte raději po ověřené mouce, s kterou se vám daří kynuté těsto. Jestliže chcete mít jistotu, zvolte bílou pšeničnou mouku, ta má obsah lepku vysoký.

2.      Máslo

Tato surovina se podílí na skvělé chuti tohoto moučníku. Navíc mu také přidává nadýchanost. Jestliže byste chtěli hutnější těsto, pak můžete namísto másla přidat rostlinný olej. Pro kompromis smíchejte máslo a olej v poměru 50:50.

3.      Čokoláda

Čokoláda je vůbec nejdůležitější součástí tohoto dezertu. V některých receptech se s ní vůbec nesetkáte, namísto ní je v těstě pouze kakaový prášek. Ten však může vést spíše k vysušování těsta – kakaové brownies tak nejsou tou nejlepší volbou. Jestliže tedy toužíte po klasických vláčných a pořádně čokoládových brownies, rozhodně zvolte čokoládu. Ta by měla být kvalitní, s výraznou chutí a vysokým obsahem kakaa.

Jestliže nemáte v oblibě hořkou čokoládu, teoreticky ji lze v receptu nahradit tou s menším obsahem kakaového prášku. Ovšem čím méně kvalitní čokoládu zvolíte, tím méně cukru přidejte do těsta. Naopak pokud použijete opravdu hořkou čokoládu, možná bude potřeba přidat o trochu více cukru.

Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

4.      Cukr

Nejen že dodává příjemnou chuť a vyvažuje čokoládu, ale působí také jako zvláčňující činitel. Pokud tedy výrazně omezíte množství, výsledkem bude suchý moučník. Pokud se vám přeci jen klasický bílý cukr příčí, vyzkoušejte ho zaměnit za hnědý třtinový cukr. Ten brownies dodá lehce jinou strukturu i chuť.

5.      Vejce

Vejce výrazně určují výslednou konzistenci tohoto dezertu. Čím více vajec dáte do těsta, tím vláčnější a tekutější výsledek získáte. Jestliže tedy nebudete spokojeni s tím, jak vaše brownies vypadají, vyzkoušejte změnit množství vajec.

Postup přípravy brownies

Postup výroby tohoto moučníku je vlastně úplně jednoduchý, zvládne ho i úplný začátečník. Není třeba žádných složitých procesů, vše, co potřebujete, je akorát smíchat suroviny. Existuje však pár podstatných bodů, kterých byste se měli držet, abyste dosáhli takzvaných fudgy brownies.

  • Čokoládu je nutné rozpustit. Ideálně pomalu ve vodní lázni, případně také v mikrovlnce, to však není příliš vhodný postup. Abyste předešli připálení čokolády, rozpouštějte ji společně s máslem.
  • Pro opravdu nadýchanou konzistenci vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Do té pak můžete přimíchat rozpuštěnou čokoládu a mouku.
  • Pokud se vám nechce zdržovat se šleháním bohaté pěny, můžete suroviny smíchat i bez toho. Stačí do čokolády přimíchat postupně cukr, vajíčka a na závěr mouku. Není vhodné těsto příliš dlouho šlehat, proto jen spojte suroviny a rozmíchejte tak, aby nebyly obsaženy žmolky.
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Jak dlouho brownies péct?

Pečení je u tohoto dezertu tou nejvíce náročnou částí. Je totiž důležité si to opravdu pohlídat, bohužel v tomto případě se nehodí nechat moučník o pět minut navíc v troubě pro jistotu. Klíčem k nejlepšímu receptu je totiž nechat je tak trochu nedopečené.

Proto se opravdu nebojte vyjmout je z trouby o něco dřív, než budou vypadat upečeně. Zaprvé má tento dezert zůstat vláčný a hutný, navíc díky zbytkovému teplu a postupnému chladnutí ještě ztuhne. Jestliže necháte brownies v troubě příliš dlouho, místo lahodného výsledku získáte drobivé a suché řezy.

Neřiďte se přímo časem uvedeným v receptu, vždy moučník raději kontrolujte dříve. To, že je připravený na vyjmutí z trouby, poznáte klasickou zkouškou párátkem či špejlí. Neočekávejte ji však úplně suchou. Ideální čas k vyndání z trouby nastává, když na párátku ulpí drobné množství drobečků.

Recept na brownies

Suroviny:

  • 3 vajíčka,
  • 85 g mouky,
  • 150 g cukru,
  • 200 g kvalitní čokolády,
  • 200 g másla,
  • 50 g ořechů.

Postup přípravy:

  1. Troubu dejte předehřívat na 180 °C.
  2. Máslo a čokoládu pokrájejte na menší kousky, aby se snadněji rozpouštely.
  3. Tyto 2 suroviny rozpusťte a vymíchejte do hladkého krému.
  4. Vajíčka vyšlehejte s cukrem do pěny, poté pozvolna přidejte čokoládu s máslem.
  5. Opatrně zasypte moukou.
  6. Malý pekáček, pro toto množství surovin ideálně 25 na 30 cm, vyložte pečicím papírem.
  7. Připravené těsto vložte do trouby a pečte zhruba 20-25 minut.
  8. Dle chuti posypte ořechy.
  9. Po vyndání nechte chvíli chladnout na mřížce. Poté brownies vyjměte za pečicí papír a nechte chladnout mimo pekáček. Je potřeba minimálně 4 hodiny, aby moučník dostatečně ztuhnul.

Brownies jsou velmi oblíbeným americkým dezertem, který si získal oblibu i u nás – a není divu. Jedná se o rychlý moučník, navíc si ani nežádá mnoho surovin a jeho příprava je jednoduchá. Pokud tedy toužíte po něčem opravdu čokoládovém, co se rozplyne na jazyku, brownies jsou to pravé.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací