Panna cotta – dezert, který pohladí na duši i na jazyku. S naším návodem bude jeho příprava doslova hračkou

Panna cotta patří celosvětově mezi nejznámější italské dezerty. Svou oblibu si získala pro výjimečně delikátní chuť a snadnou přípravu. V podstatě se jedná o směs slazeného krému a želatiny.

Panna cotta pochází z kraje Langhe v italské Piemonte a první zmínky o její výrobě se datují k začátku 20. století. Řadí se mezi chuťovky, jimž se říká „al cucchiaio“, což v překladu znamená „na lžičku“. Jde tedy o dezert pojídaný lžičkou.

Zdroj foto: Francesco83 / Shutterstock.com

Z Itálie na české stoly

V posledních letech si tento zákusek našel cestu i do českých restaurací, kaváren a cukráren a ihned obsadil přední příčky v oblíbenosti dezertů. Na první pohled se zdá, že jde o dílo špičkových cukrářů. Opak je však pravdou. Pokud víte jak na to, je jeho příprava zcela jednoduchá a zvládne ji i začátečník.

Potřebné suroviny k přípravě Panna cotty

Co budeme potřebovat na 4-8 porcí:

  • 500 ml smetany ke šlehání (doporučujeme pouze smetanu v kelímcích),
  • 80 g mletého cukru,
  • vanilkový lusk,
  • 5 plátků želatiny.
Zdroj foto: mpessaris / Shutterstock.com

Ukazatele úspěchu

Správně připravená Panna cotta musí mít tři úspěšně zvládnuté fáze:

  1. Dezert se musí jemně třást, ale po vyklopení z formy je schopen stát na talíři bez opory,
  2. musí být sladký „tak akorát“,
  3. musí chutnat lahodně smetanově s podtóny jemného dochucení (nejčastěji vanilky).

Pokud toto zvládnete, pak už zbývá jen dezert přizdobit nejčastěji ovocem, např. jahodami nebo lesními plody, ale lze použít i karamel, oříšky či tmavou nebo bílou čokoládou a můžeme podávat. Kouzlo tkví v tom, že když talířkem lehce zatřesete, musí se Panna cotta třást jako sulc. Nesmí se roztékat, ale také nesmí být moc tuhá až gumová.

Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Jednotlivé kroky přípravy Panna cotty

I přes velmi rychlou přípravu tohoto dezertu, je potřeba počítat s tím, že k servírování bude vhodný až druhý den. Jednotlivé kroky budou tedy rozepsány do dvou dnů. Pokud spěcháte, je možno zkrátit dobu tuhnutí na 4 hodiny, ale chcete-li sklidit všeobecný úspěch, dopřejte odležení dortíku dostatek času.

První den

Proces přípravy Panna cotty zabere jen několik minut, ve kterých bude potřeba udělat těchto pár kroků:

  • namočit želatinu,
  • misky předem vypláchnout studenou vodou,
  • smetanu přivést k varu spolu s cukrem a vanilkou (pravou),
  • přimíchat nabobtnalou želatinu k horké smetaně,
  • nalít hotovou směs do misek a dát ztuhnout do lednice.

Doba tuhnutí je nejméně 4 hodiny, ideálně přes noc. Jen pozor, aby vám Panna cotta nepřevzala z ledničky i nežádoucí pachy, což mléčné výrobky rády dělají.

Zdroj foto: iephotography / Shutterstock.com

A nyní si jednotlivé kroky probereme detailně.

Namočení želatiny

Nejčastěji používanou želatinou je plátková, ale jste-li zvyklí používat práškovou, klidně ji použijte. Plátkovou želatinu je potřeba první namočit na chvíli do studené vody. Do misky se studenou vodou vkládáme hezky plátek po plátku, klidně i na sebe. Pokud byste je tam položili všechny najednou, voda by se mezi jednotlivé plátky nedostala a nenabobtnaly by rovnoměrně.  Během pár minut je celý proces hotový a je čas vytáhnout plátky želatiny z vody ven, pořádně z nich vymačkat vodu a pokračovat dále podle našeho návodu.

Vypláchnutí misek

Na výrobu Panna cotty můžeme použít v podstatě jakoukoliv misku, skleněnou či plastovou. Prodávají se malé čtyřhranné kelímky určené přímo na tento dezert. Záleží na vás, čemu dáte přednost. Vybírejte ale spíše menší misky. Tento dezert totiž původně tvoříval sladkou tečku za celkovým menu, proto se podával v malých porcích. I když, my Češi, mlsáme rádi, přece jen je dost nepravděpodobné, že by někdo této smetanové hmoty spořádal plnou salátovou mísu. Misky či tvořítka na Panna cottu vypláchneme studenou vodou, aby se nám hmota potom jednodušeji vyklopila ven.

Zdroj foto: BrunoRosa / Shutterstock.com

Vaříme smetanu

Smetanu je potřeba zahřát těsně pod bod varu, rozpustit v ní cukr a přidat nějaké dochucovadlo, kterým bývá nejčastěji vanilka. Použijeme-li zrnička z vnitřku lusků pravé vanilky, nejenže nám příjemně ochutí smetanu, ale zrnička budou usazená vespod a po vyklepnutí z formy nám udělají hezký efekt seshora dezertu. Nemáme-li vanilkový lusk, použít můžeme i vanilínový cukr. Chuť bude ale trošku jiná.

Jste-li kreativní, vyzkoušejte i jiné možnosti dochucení. Použít lze třeba karamel, čokoládu, kávu, pár kapek oblíbeného likéru, jedlé květy nasekané nadrobno. Určitě vás napadnou i další možnosti. Ve finále můžete, ale nemusíte smetanu přecedit.

Spojení smetany a želatiny

Ideálním postupem je smíchat pořádně vymačkanou a vody zbavenou nabobtnalou želatinu s menší částí horké smetany a intenzivně míchat, až se želatina zcela rozpustí a teprve potom nalít tuto hmotu do zbytku smetany, který už nezahříváme, ale mimo zdroje tepla intenzivně mícháme.  Poté přecedíme přes síto.

Zdroj foto: bonchan / Shutterstock.com

Naléváme do misek

A jsme u konce. Zbývá poslední krok a tím je nalití smetanové hmoty do vypláchnutých misek či kelímků a její tuhnutí. Nespěcháte-li, nechejte Panna cottu odpočinout do druhého dne, výrazně to prospěje její chuti.

Druhý den

Zbývají poslední dvě fáze dohotovení dezertu a tím je:

  • vyklopení,
  • dozdobení.

Vyklopení z misky či formičky

Vyklopení z misky je jednoduché, pokud je hmota správně udělaná. Máte-li ovšem obavy, že by se mohla roztéci, můžete podávat Panna cottu v misce. Správná Panna cotta se servíruje na talířku a je to jakási třaslavá bělavá hromádka. Ale protože žádný učený z nebe nespadl, klidně ji napoprvé servírujte v miskách a příště, až si budete konzistencí jistější, se můžete pokusit o její vyklopení.

Jestli jste se již nyní rozhodli udělat tento odvážný krok a servírovat dezert na talířku, doporučujeme vzít tenký ostrý nůž a objet s ním celý obvod dezertu, aby se uvolnil od stěn misky. Jestli si ani teď nejste jisti, že lehce vyklouzne ven, namočte opatrně spodní část misky na pár vteřin do horké vody. Poté už lehce vyklouzne přímo na talíř.

Poslední úprava před servírováním

A jsme ve finále. Zbývá závěrečné dozdobení dle vaší fantazie. S vanilkovou smetanou skvěle ladí čerstvé nebo kompotované ovoce. Pokud jste smetanu ochutili něčím jiným, pak volte přízdobu, která bude vaší chuti lahodit.

Zdroj foto: Elena Hramova / Shutterstock.com

Bonusy navíc

Tímto jsme prošli všemi fázemi přípravy oblíbeného dezertu Panna cotta.

Jako bonus vám zde uvedeme ještě několik tipů a vychytávek, které by se vám mohly při jeho přípravě hodit.

Malinová omáčka k přelití dezertu

Budeme potřebovat:

300 g malin (čerstvých nebo mražených), 30 g citronové šťávy, přidáme 60 g cukru (případně podle chuti).

Postup:

Maliny s citronovou šťávou a cukrem vaříme tak dlouho, až vznikne omáčka. Tu pak přelijeme přes síto, čímž se zbavíme všech kousků a jadérek. Vychladlou omáčkou zdobíme ztuhlou Panna cottu a dáme znovu vychladit.

Podobně si můžeme vyrobit i omáčku z jiného ovce, např. z jahod, ze směsi lesního ovoce. Skvělá je i kombinace sladké Panna cotty a příjemně kyselkavé chuti angreštové omáčky.

Panna Cotta našikmo

Pro ještě větší efekt se můžeme pokusit o ztuhnutí smetanovo-želatinové hmoty zešikma. Postup je jednoduchý. Při vlévání do kelímků či skleniček, tyto držíme v šikmé poloze a takto je i umístíme do ledničky. Po přidání barevné ovocné omáčky bude efekt dokonalý.

Zdroj foto: thaweerat / Shutterstock.com

Veganská verze – Kokosová Panna cotta

Budeme potřebovat:
500 ml kokosového mléka, 2 lžičky agar-agaru, 2 lžíce strouhaného kokosu (není nutné), 6-8 lžic agávového sirupu (dle chuti) a semínka z vanilkového lusku.

Postup:

Agar si namočíme zhruba na půl hodiny do deci kokosového mléka. Poté dáme zbytek kokosového mléka vařit tak na 10 minut spolu s kokosem, namočeným agarem, sirupem a vanilkou, až se agar zcela rozpustí.

Zbytek postupu už je stejný. Nalejeme do formiček, dáme vychladit. Nakonec ozdobíme ovocem nebo dle chuti.

Dobrou chuť!

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací