Milujete muffiny? Můžete si je snadno a rychle připravit i doma

Malé kulaté muffiny známe asi všichni. V poslední době se totiž staly jednou z nejpopulárnějších laskomin, na které si pochutnávají jak děti, tak i dospělí. Určitě se vám někdy stalo, že jste na lahodné muffiny dostali chuť, ale v tu chvíli jste prostě neměli možnost si je kdekoliv koupit.

S tímto dilematem už je konec, protože si dnes můžete vynikající muffiny upéct i v pohodlí vašeho domova. My vám poradíme, jak na to.

Zdroj foto: Evgheni Kim / Shutterstock.com

Kde se muffiny vzaly?

V prvé řadě si musíme ujasnit, že není muffin jako muffin. První pochutina tohoto typu se totiž objevila už v 10. století ve Walesu. Nemyslete si ale, že v této době byl muffin nějakou delikatesou. Vznikl spíše z nouze, protože se jednoduše vyráběl z toho, co v domě zbylo. Muffiny tak byly hodně různé a lišily se prakticky dům od domu. Z počátku vypadaly spíše jako vdolky, a byly určené převážně pro služebnictvo.

Jejich jedinečná chuť a vůně ale postupem času začaly lákat také panstvo, které je začalo přikusovat zejména k tradičnímu čaji o páté. Právě v tomto okamžiku nastal obrovský boom. V Anglii se muffiny tímto způsobem konzumovaly k čaji až do doby první světové války.

Co vlastně muffin je?

Muffin je formálně druh pečiva menších rozměrů, a to i přes fakt, že tvarově velmi připomíná menší dortíky. Neměl by ale být tolik sladký, a na pravém muffinu bychom neměli najít ani polevu. Samozřejmě se postupem času objevila celá řada různých receptů, například na banánové muffiny. Svými rozměry se toto malé pečivo vejde do dlaně dospělého člověka a tím pádem je jeden kousek vždy určený jedné osobě. Z jednoho malého muffinu by se totiž těžko najedli dva lidé.

Zdroj foto: gresei / Shutterstock.com

Recept na muffiny

Recept na muffiny byste samozřejmě našli v mnohých modifikacích, ale my se podíváme na klasickou recepturu. Následující množství surovin vám bohatě vystačí na upečení 12 krásných muffinů, na nichž si určitě pochutnáte.

Na 12 muffinů tedy budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky,
  • 100 g cukru,
  • 2 lžičky prášku do pečení,
  • špetku soli,
  • vanilkový cukr,
  • 2 středně velká vajíčka,
  • 200 ml mléka,
  • 85 g rozpuštěného a zchladlého másla.

Slané muffiny sice péct nebudeme, ale i na ty sladké opravdu špetku soli potřebujete. Postup jejich přípravy je navíc velice jednoduchý, takže si s ním poradí také méně zkušený kuchař nebo kuchařka. Veškeré tekuté ingredience smícháme v jedné misce a při pokojové teplotě budeme šlehat. Nemusíme ani používat mixér, neboť bohatě postačí promíchání klasickou vidličkou.

Do jiné mísy pak nasypeme veškeré sypké ingredience a i ty lehce promícháme. Následně obě směsi dáme dohromady a řádně spojíme za pomocí lžíce. Dejte si záležet, aby bylo výsledné těsto co možná nejvíce spojené a pokud možno bez hrudek. Ty by se totiž negativně projevily jak v chuti, tak i v pečení. Až bude těsto dostatečně promíchané, nalijeme ho přibližně do ¾ připravených formiček. Záleží ovšem na vás, například mrkvové muffiny vyběhnou o něco více.

Zdroj foto: hanohiki / Shutterstock.com

Není mouka jako mouka

Možná si budete říkat, že je úplně jedno, jakou hladkou mouku do muffinů použijete. Nejčastěji se používá hladká pšeničná mouka a hladká špaldová mouka. Dobré muffiny ale upečete i z žitné mouky. Pokud pečeme ovocné muffiny, je dobré přidat i trochu polohrubé mouky. Těsto tak nebude tolik rozmáchané, a bude vám daleko více chutnat. V experimentování můžete využít i mouku hrubou, která vytvoří daleko zajímavější strukturu, jež bude doplněna křupavější kůrkou.

Plnit košíčky až po okraj?

Někdo dokonce plní formičky zcela po okraj, protože se na jednotlivých muffinech vytvoří krásná kopule. Zejména tvarové muffiny jsou pak mnohem chutnější. Daleko důležitější je ale konzistence těsta. Tekutější těsto by vám mohlo příliš vyběhnout, čímž by se pokazil veškerý estetický dojem z tohoto malého pečiva. V teflonové formě by se mohly dokonce muffiny spojit nebo se přichytit k formě, což samozřejmě nechceme. Proto se raději řiďte instinktem a osobními zkušenostmi.

Těsto na muffiny je ale velice důležité nepřešlehat. Třeba muffiny s čokoládou by pak nebyly tak nadýchané a působily by spíše jako tenisové míčky, než jako lahodné pečivo. Za každou cenu se tedy nesnažte vyšlehat dokonale hladké těsto, protože by to mohlo být kontraproduktivní. Pokud v něm ale budou obrovské hrudky, tak to výsledné kvalitě pečiva také příliš nepřidá.

Jak si připravit ovocné muffiny?

Protože jsou oblíbené i borůvkové muffiny, řekneme si také několik dobrých rad na jejich pečení. Ovoce nejprve přidáme do moučné směsi, aby se nejprve obalilo moukou. Proč to ale děláme? Aby jednotlivé kousky ovoce neklesly až na dno košíčku. Tímto jednoduchým trikem je udržíme hezky rozložené v celém muffinu. Na ovocné muffiny je také daleko lepší použití teflonové formy, kterou bychom ještě před vylitím měli vymazat a vysypat. Samozřejmě můžete použít i obligátní papírové košíčky.

Po vymazání se jablečné muffiny na formu tolik nelepí a nemusíte se zatěžovat ani sundáváním papírových košíčků. S množstvím ovoce bychom to ale neměli přehánět. Nechceme přeci, aby bylo těsto příliš mokré a vlhké. Muffin je přeci jenom lahodným nadýchaným pečivem, a ne rozblemcanou buchtou na plech. Pokud si na smíchání těsta s ovocem nevěříte, nic se neděje. Jednoduše nalijeme obyčejné těsto do formiček a ovocem je pouze posypeme. V takovém případě na nich ale nevyskočí pověstná čepice.

Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Jak muffiny správně upéct?

Ať už budeme péct zdravé muffiny, nebo ty obyčejné, měli bychom si dát pozor, aby nebyly příliš nedopečené. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme přibližně 20 až 25 minut. Záleží samozřejmě na konkrétní troubě, a proto i zde dbejte na osobní zkušenosti. Po upečení necháme jenom vychladnout a už nám nic nebude bránit v jejich ochutnání.

I když není recept na muffiny nijak složitý a úspěšně je peče mnoho hospodyněk, mohly by občas nastat nějaké zádrhely. Proto se pojďme podívat ještě na několik nejdůležitějších rad, na které bychom při pečení ovocných nebo obyčejných muffinů měli myslet.

Teplota surovin

Pokud patříte mezi zkušenější cukráře a pekaře, tak určitě víte, že se těsto nejlépe povede v případě použití surovin se stejnou teplotou. Z ledničky si tedy s předstihem vyndejte vše potřebné, aby se například mléko stihlo ohřát na pokojovou teplotu. Stejně tak si dejme pozor na včasné rozpuštění a vychladnutí másla. Poradíme vám jeden osvědčený trik. Pokud nestíháte, tak můžete do teplého másla vlít studené mléko. To se prohřeje a zároveň se máslo ochladí. Zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou.

Zdroj foto: Marharyta Kovalenko / Shutterstock.com

Teplota pečení je zásadní

Stejně jako u ostatních druhů pečiva, tak i dýňové muffiny potřebují správnou teplotu pečení. Recepty sice udávají teplotu 180 °C, ale všem nám je asi jasné, že každá trouba bude péct trochu jinak. Zejména u starších typů je prakticky nemožné trefit správnou teplotu přesně. Proto dbejte především na osobní zkušenosti a takovéto poučky v receptech berte spíš jako inspirativní. Každý z vás přeci pozná, zda jsou jeho muffiny upečené nebo ještě syrové.

A kdy se chcete do pečení vlastních muffinů pustit vy? Budou obyčejné nebo s nějakým ovocem?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací