Drobenkový koláč s ovocem: Recept jako od babičky

Drobenkový koláč je vzpomínkou na dětství, protože naše babičky ho prostě uměly nejlépe. Máte doma čerstvé ovoce a chcete ho zužitkovat? Pak si určitě upečte ten nejlepší drobenkový koláč.

drobenkový koláč
Zdroj foto: istetiana / Shutterstock.com

Postup přípravy není příliš složitý, a přesto vás svou chutí a vláčným těstem dostane. Na rychlý drobenkový koláč můžete využít jakékoliv ovoce, které doma máte, a vůbec nebude vadit, když využijete i ovoce z konzervy. I když s tím čerstvým se to nedá porovnat.

Za nás můžeme nejvíc odporučit:

  • drobenkový koláč s jablky
  • drobenkový švestkový koláč
  • drobenkový koláč s borůvkami.

Můžete si také připravit drobenkový koláč s rebarborou, jahodami, broskvemi, meruňkami, nebo využijte černý rybíz nebo borůvky. Ovoce můžete i namíchat a koláč bude zajímavější.

Recept na drobenkový koláč s ovocem

Suroviny nemusíte vážit, protože máme pro vás recept na hrnkový drobenkový koláč.

Suroviny na drobenkový koláč

  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 125 g másla,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • 1 balení prášku do pečiva (nebo vhodné náhrady kypřicího prášku),
  • 2 vejce,
  • asi třičtvrtě hrnku mléka,
  • ovoce dle vlastní chuti.

Postup přípravy

  1. Do mísy si dáme cukr, polohrubou mouku, vanilkový cukr a máslo.
  2. Ručně si uděláme ze surovin drobenku, kterou je nutné dobře propracovat.
  3. Drobenku si rozdělíme, 1 hrneček si dáme stranou.
  4. Ze zbylé drobenky si připravíme těsto na koláč.
  5. K posýpce přidáme mléko, 2 vajíčka a kypřicí prášek do pečiva.
  6. Těsto dobře promícháme a vlijeme na plech, který jsme si předem vyložili pečicím papírem. Plech ale můžeme i vymazat máslem a vysypat moukou, jak to dělávaly naše babičky, které pečicí papír tolik nevyužívaly, jako my dnes.
  7. Na těsto poklademe omyté ovoce, a to ještě posypeme zbytkem drobenky, kterou jsme si před tím odložili.
  8. Troubu si vyhřejeme přibližně na 180 stupňů a pečeme.
  9. Zda je koláč již hotový, zjistíme za pomoci špejle, na níž se nesmí těsto přilepit.

Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat. Těsto bude krásně vláčné, i když jej nestihnete sníst hned.

TIP: Vyzkoušejte také drobenkový koláč s tvarohem, nebo pudinkem. To uděláte jednoduše tak, že na začátku receptu si do mísy přimícháte k ostatním surovinám 100 g tvarohu, případně více dle vašeho uvážení.

Dobrou chuť!

Zdroj: cookingclassy.com


Další recepty na koláče a moučníky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.