Tradiční drobenkový koláč s ovocem jako od babičky
Drobenkový koláč je vzpomínkou na dětství, protože naše babičky ho prostě uměly nejlépe. Máte doma čerstvé ovoce a chcete ho zužitkovat? Pak si určitě upečte ten nejlepší drobenkový koláč.

Postup přípravy není příliš složitý, a přesto vás svou chutí a vláčným těstem dostane. Na drobenkový koláč můžete využít jakékoliv ovoce, které doma máte, a vůbec nebude vadit, když využijete i ovoce z konzervy. I když s tím čerstvým se to nedá porovnat.
Na drobenkový koláč můžete dát například meruňky, švestky, ale i černý rybíz nebo borůvky. Ovoce můžete i namíchat a koláč bude zajímavější. Recept je navíc hrníčkový, takže nebudete muset suroviny vážit.
Suroviny na drobenkový koláč
- 1 hrnek cukru krupice,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 125 g másla,
- 1 balení vanilkového cukru,
- 1 balení prášku do pečiva,
- 2 vejce,
- asi třičtvrtě hrnku mléka,
- ovoce dle vlastní chuti.
Postup přípravy
- Do mísy si dáme cukr, polohrubou mouku, vanilkový cukr a máslo.
- Ručně si uděláme ze surovin drobenku, kterou je nutné dobře propracovat.
- Drobenku si rozdělíme, 1 hrneček si dáme stranou.
- Ze zbylé drobenky si připravíme těsto na koláč.
- K posýpce přidáme mléko, 2 vajíčka a kypřicí prášek do pečiva.
- Těsto dobře promícháme a vlijeme na plech, který jsme si předem vyložili pečicím papírem. Plech ale můžeme i vymazat máslem a vysypat moukou, jak to dělávaly naše babičky, které pečicí papír tolik nevyužívaly, jako my dnes.
- Na těsto poklademe omyté ovoce, a to ještě posypeme zbytkem drobenky, kterou jsme si před tím odložili.
- Troubu si vyhřejeme přibližně na 180 stupňů a pečeme.
- Zda je koláč již hotový, zjistíme za pomoci špejle, na níž se nesmí těsto přilepit.
Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat. Těsto bude krásně vláčné, i když jej nestihnete sníst hned.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookingclassy.com