Drobenkový koláč je vzpomínkou na dětství, protože naše babičky ho prostě uměly nejlépe. Máte doma čerstvé ovoce a chcete ho zužitkovat? Pak si určitě upečte ten nejlepší drobenkový koláč.
Postup přípravy není příliš složitý, a přesto vás svou chutí a vláčným těstem dostane. Na rychlý drobenkový koláč můžete využít jakékoliv ovoce, které doma máte, a vůbec nebude vadit, když využijete i ovoce z konzervy. I když s tím čerstvým se to nedá porovnat.
Pokud nevíte jak připravit drobenku na koláč máme pro vás postup na přípravu drobenky z hrubé i polohrubé mouky, naleznete ho zde.
Za nás můžeme nejvíc odporučit:
- drobenkový koláč s jablky
- drobenkový švestkový koláč
- drobenkový koláč s borůvkami.
Můžete si také připravit drobenkový koláč s rebarborou, jahodami, broskvemi, meruňkami, nebo využijte černý rybíz nebo borůvky. Ovoce můžete i namíchat a koláč bude zajímavější.
Recept na drobenkový koláč
Připravte si oblíbený ovocný koláč s drobenkov. Suroviny nemusíte vážit, protože máme pro vás recept na hrnkový drobenkový koláč.
Ingredience
Postup přípravy
- Do mísy si dáme cukr, polohrubou mouku, vanilkový cukr a máslo.
- Ručně si uděláme ze surovin drobenku, kterou je nutné dobře propracovat.
- Drobenku si rozdělíme, 1 hrneček si dáme stranou.
- Ze zbylé drobenky si připravíme těsto na koláč.
- K posýpce přidáme mléko, 2 vajíčka a kypřicí prášek do pečiva.
- Těsto dobře promícháme a vlijeme na plech, který jsme si předem vyložili pečicím papírem. Plech ale můžeme i vymazat máslem a vysypat moukou, jak to dělávaly naše babičky, které pečicí papír tolik nevyužívaly, jako my dnes.
- Na těsto poklademe omyté ovoce, a to ještě posypeme zbytkem drobenky, kterou jsme si před tím odložili.
- Troubu si vyhřejeme přibližně na 180 stupňů a pečeme.
- Zda je koláč již hotový, zjistíme za pomoci špejle, na níž se nesmí těsto přilepit.
Doporučujeme: Připravte si také oblíbené dvojctihodné koláče
Koláč necháme vychladnout a můžeme podávat. Těsto bude krásně vláčné, i když jej nestihnete sníst hned.
Jak připravit drobenkový koláč s tvarohem?
Vyzkoušejte také drobenkový koláč s tvarohem, nebo pudinkem. To uděláte jednoduše tak, že na začátku receptu si do mísy přimícháte k ostatním surovinám 100 g tvarohu, případně více dle vašeho uvážení.
Dobrou chuť!
Zdroj: cookingclassy.com
Další recepty na koláče a moučníky