Vynikající recepty na jablečný koláč

Jablka jsou u nás velmi rozšířeným ovocem a jsou tak skvělou surovinou pro výrobu sladkých dezertů. Potěší svou nasládlou chutí a dají se s nimi dělat kouzla v podobě mnoha různých druhů jablečných koláčů. Tvoří lahodnou kombinaci hlavně se skořicí, ovšem hodí se i k jiným sladkým surovinám jako je třeba pudink. Který jablečný koláč si tentokrát vyberete vy?

Tradiční jablečný koláč

Tento koláč je velmi jednoduchý, jedná se o známou klasiku. Ačkoliv je recept na tento dezert jednoduchý, vůbec to neubírá na chutnosti výsledku.

Budete potřebovat:

  • 300 gramů hladké mouky (lze také použít celozrnnou),
  • 200 gramů ztuhlého másla,
  • 50 ml mléka,
  • špetku soli,
  • 1 kg jablek,
  • 80 gramů krystalového cukru (lze také třtinový),
  • lžíci skořice,
  • 60 gramů rozinek,
  • jedno vajíčko.

Postup přípravy:

Do misky nasypte mouku, přidejte chladné máslo nakrájené na menší kousky, přidejte špetku soli a mléko. Pro usnadnění práce se skvěle hodí kuchyňský robot, ruční zpracování zabere přeci jen o něco více času a je poměrně náročné. Těsto je nutné zpracovat do hladka. Zabalte ho do potravinové folie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.

Jablka oloupejte a zbavte středu, nakrájejte na tenké plátky. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na dvě části. První část vyválejte do kulatého tvaru tak, aby lehce přesahovalo okraje pečicí formy (vhodná je forma s průměrem kolem 29 cm). Myslete na to, že je velmi křehké a přizpůsobte tomu proto šířku vyválení, aby se vám nepotrhalo. Jestliže se vám s ním špatně pracuje, dejte ho ještě na chvíli do lednice.

Vyložte formu (s pečicím papírem) plátem těsta a vyrovnejte i do okrajů. Nadbytečné kusy odkrojte, využijete ho později. V misce smíchejte cukr se skořicí a zhruba třetinu této směsi rozprostřete na dno formy. Následně vyskládejte pokrájená jablka, zasypte je rozinkami a opět pokryjte vrstvou další třetiny cukru se skořicí. Vyválejte druhou část těsta a přikryjte vzniklým plátem vrch koláče. Z odkrájeného přebytečného kusu můžete vytvořit ozdobné prvky například k zakrytí spojů.

Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbytkem skořicového cukru. Na několika místech propíchejte těsto vidličkou, aby se nenafukovalo. Pečte na 150 °C zhruba hodinu, je však nutné jej hlídat. Při podávání můžete koláč doplnit například šlehačkou.

Zdroj foto: David P. Smith / Shutterstock.com

Dánský jablečný koláč

Těsto na tento koláč je o trochu lehčí, díky volbě odrůdy jablek si navíc můžete výslednou chuť koláče výrazně přizpůsobit.

Budete potřebovat:

  • 240 gramů jemného krupicového cukru,
  • 800 gramů jablek (zhruba 5 kusů),
  • 285 gramů změklého másla (plus na vymazání formy),
  • 3 vajíčka,
  • 185 gramů hladké mouky,
  • kypřicí prášek,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • vanilkový extrakt.

Postup přípravy:

Utřete si máslo pokrájené na menší kousky s cukrem a vanilkou dohladka. Postupně přidávejte po jednom vejci a vždy pořádně zapracujte. Mouku smíchanou s kypřicím práškem prosejte přes síto, aby těsto zůstalo nadýchané a vše vymíchejte dohladka. Polovinu rozetřete na dno formy (ideálně o průměru 22 centimetrů).

Oloupaná jablka pokrájená na tenké klínky vyskládejte rovnoměrně na těsto, zhruba polovinu si nechte. Posypte polovinou skořicového cukru. Následně opakujte tento postup se zbylou polovinou surovin. Pečte na 160–180 °C zhruba hodinu. Jestliže bude koláč příliš hnědnout, můžete ho přikrýt alobalem. Nechte vychladnout, při podávání můžete zdobit například zmrzlinou či šlehačkou.

Francouzský jablečný koláč

Jestliže vyzkoušíte tento skvělý francouzský koláč se šťavnatými jablky, rozhodně vaše chuťové buňky neuspokojí pouze jeden kousek.

Budete potřebovat:

  • 100 gramů hladké mouky,
  • 100 gramů polohrubé mouky,
  • 600 gramů jablek,
  • 150 gramů másla,
  • 30 gramů cukru,
  • jedno vejce,
  • 4 lžíce meruňkových povidel,
  • 3 lžíce bílého rumu,
  • 2 lžíce třtinového cukru,
  • 2 lžíce vody,
  • špetku soli.

Postup přípravy:

Oba druhy mouky smíchejte, přidejte špetku soli, pokrájené změklé máslo, cukr i vejce a dvě lžíce vody. Těsto důkladně zpracujte do hladké konzistence. Uložte těsto na chvíli do lednice. V mezičase si oloupejte jablka a nastrouhejte je na tenké plátky.

Studené těsto si vyválejte do formy, vymačkejte i okraje do výšky. Na těsto vyskládejte jablka a polijte 50 gramy rozpuštěného másla. Posypte dvěma lžícemi třtinového cukru a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na dobu zhruba 40 minut. V misce si rozmíchejte meruňková povidla (marmeládu) společně s rumem (lze použít také amaretto).

Takto připravenou směs rozetřete na lehce zchladlý koláč, pak ho dejte ještě na 10 minut dopéct zpět do trouby na nejvyšší mřížku. Po vychladnutí můžete podávat.

Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Neviditelný jablkový koláč

Tento koláč si vysloužil svůj název díky tomu, že obsahuje pouze malé množství těsta, které se mezi jablky ztrácí.

Budete potřebovat:

  • dvě vejce,
  • 50 gramů cukru,
  • 20 gramů rozpuštěného másla,
  • 100 ml mléka,
  • 70 gramů mouky,
  • 750 gramů jablek,
  • prášek do pečiva.

Postup přípravy:

Připravte si jablka – oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte měkké máslo a mléko a promíchejte. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a zpracujte do hladkého těsta. Nakonec ještě přidejte plátek jablek a lehce promíchejte. Poté navrstvěte těsto do pekáčku. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C.

Zdroj foto: Mikhaylovskiy / Shutterstock.com

Jablečný koláč s pudinkem

Sladký pudink skvěle doplní jemnou chuť rozvařených jablek a dotvoří tak skvělý moučník. Jestliže hledáte netradiční jablečné řezy, pak je tento recept přesně pro vás.

Budete potřebovat:

  • 400 gramů mouky,
  • kostku Hery nebo másla,
  • dvě vajíčka,
  • zhruba 6 lžic mléka,
  • prášek do pečiva,
  • 1 kg jablek,
  • 2 vanilkové pudinky,
  • 8 lžic cukru.

Postup přípravy:

Vyšlehejte změklé máslo společně s vajíčky. Přidejte také mouku s práškem do pečiva zpracujte do hladkého těsta. Dle potřeby přidejte do těsta mléko, nastavíte díky tomu tuhost těsta, aby se dalo dobře vyválet. Těsto si rozdělte na dva díly. Jeden vyválejte v tenkou placku a rozložte na plech.

Připravte si náplň – oloupaná nakrájená jablka smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem. Pokryjte jí rovnoměrně plát těsta. Následně rozválejte i druhou část těsta a náplň jím přikryjte. Okraje lehce stlačte k sobě, aby šťáva z jablek nevytékala. Jestliže nechcete, aby vrchní plát popraskal, můžete ho na pár místech propíchat vidličkou. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut, než těsto zezlátne.

Jablečné řezy se sněhem

Díky sněhu získá tento koláč božskou lehkost, kterou skvěle doplní sladká jablka.

Budete potřebovat:

  • 230 gramů másla,
  • 4 vajíčka (+ 4 bílky),
  • 110 gramů moučkového cukru,
  • 380 gramů krupicového cukru,
  • 400 gramů polohrubé mouky,
  • 6 jablek,
  • lžičku prášku do pečiva,
  • lžičku octa.

Postup přípravy:

150 gramů másla s moučkovým cukrem a 3 žloutky vymíchejte do pěny, přidejte 300 gramů mouky s práškem do pečiva. Vypracujte tuhé těsto a vyložte ho na plech. Dejte na 10 minut předpéct do trouby na 200 °C.

Mezitím si ušlehejte z bílků sníh, zašlehejte 300 gramů krupicového cukru a ocet.

Připravte si drobenku – smíchejte 80 gramů másla, 80 gramů cukru, 100 gramů mouky a žloutek. Těsto posypte jablky nakrájenými na drobné kousky, potřete sněhem a na závěr posypte drobenkou. Teplotu trouby nastavte na 180 °C a nechte péct zhruba dalších 30 minut.

Zdroj foto: Evgeniya Uvarova / Shutterstock.com

Jablečný koláč nabízí mnoho různých variací. Vždy se však můžete spolehnout na skvělou chuť šťavnatých jablek, které dodávají šmrnc křehkému těstu.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací