Dýňový dort se slaným karamelem aneb není lepší dezert na haloweenskou party

Nevím jak vy, ale já miluji dýni Hokaido. Tento rok jsme se pustili i do jejího pěstování, takže krásné a velké dýně se u nás nasbíraly jako nic. Mám ji ráda asi na všechny způsoby, ať už si z ní připravím polévku, placky, omáčku k těstovinám nebo nyní po novém tento skvělý podzimní dort.

Zkoušela jsem jej už loni, ale nebylo to to pravé ořechové. Vyžadoval si ještě menší změny v receptu. Příprava celého dýňového dortu bude trošku složitější, ale věřím, že to zvládnete a pochutnáte si na něm stejně jako já.

Dýňový dort
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Recept na dýňový dort

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 1 hodina 30 minut

Počet porcí: 10

Náročnost: náročný

Kategorie: dezerty

Suroviny

Na dýňové pyré

  • 300 g vydlabané Hokaido dýně,
  • 20 g másla,
  • 1 ČL soli,
  • 1 ČL skořice,
  • 50 ml smetany na šlehání.

Na 1 korpus (pečeme 2x)

  • 3 vejce,
  • 180 g cukru,
  • 70 g mletých vlašských ořechů,
  • 220 g polohrubé mouky,
  • 7 PL teplé vody,
  • 150 g dýňového pyré,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 ČL skořice.
Recept dýňový dort
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Krém na dýňový dort

  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • ½ želatinového ztužovače.

Slaný karamel

  • 130 g krystalového cukru,
  • 50 g másla,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • borůvky a vlašské ořechy na ozdobu.

Postup přípravy dortu z dýně

Dýňové pyré

  1. Jako první si připravíme dýňová pyré. Rozkrojíme si Hokaido dýni, kterou si vydlabeme, a na váze si navážíme 300 g dýně. Tu si nakrájíme na kostičky.
  2. Do menšího hrnce si dáme rozpustit máslo a přidáme dýni, kterou osolíme a přidáme skořici. Po pár minutách smažení zalijeme vodou a vaříme do změknutí.
  3. Když je dýně uvařená, slijeme vodu, přilijeme smetanu, a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout.
Dort z dýně
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Korpus

  1. Jako vždy si nejdříve oddělíme do dvou misek žloutky od bílků, a z bílků si vymícháme tuhý sníh.
  2. Ke žloutkům si přisypeme krystalový cukr a utřeme do pěny.
  3. Přidáme taktéž i lžíce vody a pokračujeme v míchání.
  4. Po troše přidáváme i sypké suroviny (mouku, mleté ​​vlašské ořechy, prášek do pečiva i skořici) a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí.
  5. Do těsta přidáme už jen dýňové pyré a sníh.
  6. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 45 minut při teplotě 150 °C.
  7. Korpus po upečení a vychladnutí rozřízneme na polovinu, a celý postup zopakujeme abychom měli 4 korpusy.

Krém na dort

  1. Příprava krému na dort je velmi jednoduchá. Do misky si nalijeme smetanu na šlehání a mícháme ji, pokud nám neztuhne.
  2. Do smetany přidáme mascarpone a osladíme ho práškovým cukrem.
  3. Na závěr už jen do krému přisypeme polovinu želatinového ztužovače a dáme ho chladit do lednice.
Dýňový dort
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Slaný karamel

  1. Do menšího hrnce si nasypeme krystalový cukr, na mírném ohni ho stále mícháme a necháme tát, dokud nebude mít krásnou zlatohnědou barvu.
  2. Do rozpuštěného cukru si přidáme máslo a pokračujeme v míchání, dokud se nám nerozpustí i to.
  3. Na závěr začneme za stálého míchání po troše přilévat i smetanu.
  4. Karamel necháme ještě minutku povařit, odstavíme z ohně a přidáme trochu soli.
  5. Když máme všechno přichystané, můžeme se pustit do skládání dortu. Na tác (podnos) si položíme korpus, který natřeme krémem a pocákáme ho trochou slaného karamelu. Přidáme další korpus a postup opakujeme, dokud neposkládáme celý dort.
  6. Zbylým krémem si dort otřeme. Já jsem zvolila ozdobení v „naked“ stylu, ale pokud chcete, můžete na dort nanést i větší vrstvu krému.
  7. Zbylý karamel použijeme na dozdobení. Lžící si ho naneseme na vrch dortu a necháme ho trochu stéci po stěnách dortu.
  8. Dort si odložíme do lednice a necháme zatuhnout.
  9. Na ozdobení jsem použila borůvky, celé i nasekané ořechy a vzhled jsem „doťukla“ kvítky.

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Doufám, že vám tento podzimní nejlepší dýňový dort bude chutnat a podaří se vám i karamel. Přiznám se, že s ním jsem měla nejvíce problémů. Správně se mi podařil až napodruhé – karamelové stékance tedy také nebylo možné pochválit. Nakonec jsem je setřela a karamel nechala jen na vrchu dortu. Vidíte, ne vždy se vše vydaří, třeba to zkoušet dál.

Přeji vám tedy při pečení hodně štěstí.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.