Dýňový dort se slaným karamelem aneb není lepší dezert na haloweenskou party

Nevím jak vy, ale já miluji dýni Hokaido. Tento rok jsme se pustili i do jejího pěstování, takže krásné a velké dýně se u nás nasbíraly jako nic. Mám ji ráda asi na všechny způsoby, ať už si z ní připravím polévku, placky, omáčku k těstovinám nebo nyní po novém tento skvělý podzimní dort.

Zkoušela jsem jej už loni, ale nebylo to to pravé ořechové. Vyžadoval si ještě menší změny v receptu. Příprava celého dortu bude trošku složitější, ale věřím, že to zvládnete a pochutnáte si na něm stejně jako já.

Zdroj foto: Veronika Kaháková

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 1 hodina 30 minut

Počet porcí: 10

Náročnost: náročný

Kategorie: dezerty

Ingredience

Dýňové pyré

  • 300 g vydlabané Hokaido dýně,
  • 20 g másla,
  • 1 ČL soli,
  • 1 ČL skořice,
  • 50 ml smetany na šlehání.

Na 1 korpus (pečeme 2x)

  • 3 vejce,
  • 180 g cukru,
  • 70 g mletých vlašských ořechů,
  • 220 g polohrubé mouky,
  • 7 PL teplé vody,
  • 150 g dýňového pyré,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 ČL skořice.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Krém

  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • ½ želatinového ztužovače.

Slaný karamel

  • 130 g krystalového cukru,
  • 50 g másla,
  • 100 ml smetany ke šlehání,
  • borůvky a vlašské ořechy na ozdobu.

Postup

Dýňové pyré

  1. Jako první si připravíme dýňová pyré. Rozkrojíme si Hokaido dýni, kterou si vydlabeme, a na váze si navážíme 300 g dýně. Tu si nakrájíme na kostičky.
  2. Do menšího hrnce si dáme rozpustit máslo a přidáme dýni, kterou osolíme a přidáme skořici. Po pár minutách smažení zalijeme vodou a vaříme do změknutí.
  3. Když je dýně uvařená, slijeme vodu, přilijeme smetanu, a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Korpus

  1. Jako vždy si nejdříve oddělíme do dvou misek žloutky od bílků, a z bílků si vymícháme tuhý sníh.
  2. Ke žloutkům si přisypeme krystalový cukr a utřeme do pěny.
  3. Přidáme taktéž i lžíce vody a pokračujeme v míchání.
  4. Po troše přidáváme i sypké suroviny (mouku, mleté ​​vlašské ořechy, prášek do pečiva i skořici) a mícháme, dokud se nám všechny suroviny nespojí.
  5. Do těsta přidáme už jen dýňové pyré a sníh.
  6. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme přibližně 45 minut při teplotě 150 °C.
  7. Korpus po upečení a vychladnutí rozřízneme na polovinu, a celý postup zopakujeme abychom měli 4 korpusy.

Krém

  1. Příprava krému je velmi jednoduchá. Do misky si nalijeme smetanu na šlehání a mícháme ji, pokud nám neztuhne.
  2. Do smetany přidáme mascarpone a osladíme ho práškovým cukrem.
  3. Na závěr už jen do krému přisypeme polovinu želatinového ztužovače a dáme ho chladit do lednice.
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Slaný karamel

  1. Do menšího hrnce si nasypeme krystalový cukr, na mírném ohni ho stále mícháme a necháme tát, dokud nebude mít krásnou zlatohnědou barvu.
  2. Do rozpuštěného cukru si přidáme máslo a pokračujeme v míchání, dokud se nám nerozpustí i to.
  3. Na závěr začneme za stálého míchání po troše přilévat i smetanu.
  4. Karamel necháme ještě minutku povařit, odstavíme z ohně a přidáme trochu soli.
  5. Když máme všechno přichystané, můžeme se pustit do skládání dortu. Na tác (podnos) si položíme korpus, který natřeme krémem a pocákáme ho trochou slaného karamelu. Přidáme další korpus a postup opakujeme, dokud neposkládáme celý dort.
  6. Zbylým krémem si dort otřeme. Já jsem zvolila ozdobení v “naked” stylu, ale pokud chcete, můžete na dort nanést i větší vrstvu krému.
  7. Zbylý karamel použijeme na dozdobení. Lžící si ho naneseme na vrch dortu a necháme ho trochu stéci po stěnách dortu.
  8. Dort si odložíme do lednice a necháme zatuhnout.
  9. Na ozdobení jsem použila borůvky, celé i nasekané ořechy a vzhled jsem “doťukla” kvítky.

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Doufám, že vám tento podzimní dort bude chutnat a podaří se vám i karamel. Přiznám se, že s ním jsem měla nejvíce problémů. Správně se mi podařil až napodruhé – karamelové stékance tedy také nebylo možné pochválit. Nakonec jsem je setřela a karamel nechala jen na vrchu dortu. Vidíte, ne vždy se vše vydaří, třeba to zkoušet dál.

Přeji vám tedy při pečení hodně štěstí.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací