Třtinová melasa: Exhtrahujte si vlastní sladký sirup

Třtinová melasa je jedním z druhů zdravější varianty sladidel. Při výrobě melasy lze dosáhnout různých konzistencí a výše sladké chuti.

Melasa vzniká při výrobě cukru, je získávána z cukrové třtiny, někdy také z cukrové řepy. Na rozdíl od rafinovaného cukru je melasa obohacena o některé vitamíny a minerály, což z ní činí zdravější možnosti slazení pokrmů i nápojů.

Existuje několik typů melasy – světlé, tmavé a černé. Záleží na výrobci, ve které fázi přestane melasu zpracovávat. Pro kterou variantu se rozhodnete vy?

Zdroj foto: Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Různé druhy třtinové melasy

Melasa se vyznačuje hustou lepkavou konzistenci. Její sladká chuť vzniká vysokou koncentrací oxidu siřičitého získaného extrakcí cukru. Proces výroby třtinové melasy se rozděluje do tří kroků. Můžete se v kterékoli zastavit a mít melasu různé konzistence, chuti a barvy.

Jak na výrobu melasy

Malým nožem sejměte z listů cukrovou třtinu. Tento krok učiňte vždy, bez ohledu na to, který typ melasy hodláte vyrábět.

Cukrovou třtinu rozmačkejte, po té oddělte hustou tekutinu a nalijte ji do hrnce. Mějte na paměti, že  drcení cukrové třtiny dělá velký nepořádek, proto se začněte menším množstvím.

Šťávu v hrnci zahřejte a přiveďte k bodu varu. Vařením začne ve vznikající melase krystalizovat cukr a objeví se základní fáze melasy – první melasa. První melasa je nejsladší, protože vroucí cukr ve skutečnosti extrahuje a neodpařuje se. První melasu můžete používat nebo můžete pokračovat do další fáze.

Zdroj foto: Michelle Lee Photography / Shutterstock.com

První melasu dál nevařte. Nechte ji v lednici vychladnout, klidně přes noc, ale tři hodiny by měly stačit. Vychladlou melasu opět přiveďte k varu. Cukr se začne odpařovat, čímž se stane melasa silnější a méně sladká. Stále však bude mít dostatečně sladkou chuť, jen bude mnohem „silnější“.

Celý postup můžete ještě jednou zopakovat. Vznikne tak poslední fáze melasy – Black strap (někdy také černý zázrak). Je nejméně sladká, ovšem i nadále si zachová všechny vitamíny a minerály – železo, draslík, vápník, sodík a hořčík.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.