Makový závin – česká klasika, kterou si můžete připravit na mnoho způsobů

Makový závin patří snad mezi vůbec nejtradičnější české moučníky, které si doma můžete upéct. Kromě typické kynuté verze můžete vyzkoušet také odlehčenější variantu z listového či tvarohového těsta.

Mák se navíc skvěle doplňuje se švestkami nebo hruškami, díky tomu můžete objevovat, co bude tou nejlepší kombinací pro vás.

Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Historie máku

Historie máku sahá opravdu daleko, a to až do dob neolitu, a následně antického Řecka. U nás se mák objevil poprvé v době bronzové okolo roku 800 před naším letopočtem v Ostrově u Stříbra. V Evropě se mák pěstuje od středověku jako okrasná květina. Nicméně zastával také funkci platidla, nebo léku, a dokonce se kvůli němu vedly i války!

V naší zemi je mák velmi oblíbenou stálicí, co je využívána hlavně ve sladké kuchyni. Nejčastěji tedy slouží jako náplň do buchet a jiných moučníků, posyp bramborových šišek a podobně. Kromě Česka se mák používá ještě například v Rakousku či Německu, v jiných zemích se s tím však setkáte pouze výjimečně.

Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Co je základem kvalitní náplně?

Na makovém závinu je kromě dobře zpracovaného těsta velmi důležitá také správně udělaná náplň, jež výsledku dodá onu skvělou chuť.

Proto se nabízí pár tipů, které byste měli vědět pro přípravu té nejlepší makové náplně.

  1. Používejte čerstvý mák. Tato potravina totiž obsahuje poměrně vysoké množství tuku. To znamená, že pokud namletý mák necháte někde stát po delší dobu, může žluknout a získá hořkou pachuť. Proto vždy dbejte na kvalitu surovin.
  2. Do makové náplně je nezbytná také vlhká složka, co zvýrazní chuť. Tou může být například mléko, máslo, alkohol či speciální omáčka nebo dokonce zmrzlina.
  3. Nebojte se mák kombinovat. Skvěle se bude tato náplň doplňovat se švestkami, pokud byste chtěli vyzkoušet něco méně tradičního, přidejte hrušky či třešně. Ať už přímo do náplně, nebo jako omáčku či příchuť zmrzliny.
  4. Při vaření dopřejte makové směsi dostatek času. Mák by se měl vařit zhruba deset minut, aby dostatečně změkl. V opačném případě bude nedovařený a vzniklá naplň pak bude sypká a suchá.
Zdroj foto: Voyagerix / Shutterstock.com

Tradiční maková náplň

Pro ten nejlepší makový závin budete potřebovat hlavně kvalitní náplň. Její příprava není vůbec složitá, můžete se do toho tedy směle pustit.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 g máku,
  • 500 ml mléka,
  • 100 g cukru,
  • 2 hrstky strouhaného perníku nebo piškotů,
  • vanilku,
  • skořici,
  • kakao,
  • hřebíček,
  • citronovou kůru,
  • rum na dochucení,
  • rozinky,
  • ořechy.

Postup přípravy:

  1. Mák umelte či utlučte najemno.
  2. V hrnci zahřejte mléko. Jakmile bude horké, přisypte do něj mák.
  3. Za neustálého míchání nechte vařit, aby náplň zhoustla. Dejte pozor, aby se mák nepřichytil na dno nádoby.
  4. Když začne houstnout, přidejte cukr a nechte povařit.
  5. Jestliže se vám náplň bude zdát moc řídká, přidejte strouhaný perník či piškoty.
  6. Pro dokořenění přidejte špetku citronové kůry, skořici, vanilku, trochu kakaa a tlučený hřebíček.
  7. K dochucení můžete přidat ještě jednu až dvě lžíce rumu. Vyzkoušet můžete také přidat rozinky nebo mleté ořechy.
  8. Ještě, než se pustíte do plnění pečiva, nechte náplň zcela vychladnout.

Maková náplň s povidly

Pokud byste chtěli vyzkoušet něco zajímavějšího než klasickou makovou náplň, vyzkoušejte kombinaci se švestkami.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 150 g mletého máku,
  • 200 ml mléka,
  • 40 g cukru,
  • vanilkový cukr,
  • 2 lžíce švestkových povidel,
  • 10 kusů sušených švestek,
  • 2 lžíce strouhaných piškotů.

Postup přípravy:

  1. Mléko společně s oběma druhy cukru přiveďte k varu.
  2. Následně přidejte mletý mák, nechte povařit, stále míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z plotýnky.
  3. Sušené švestky propláchněte, nakrájejte na proužky a společně s povidly přidejte do makové směsi.
  4. Nechte chvíli povařit. Pokud se vám náplň bude zdát moc řídká, přidejte nastrouhané piškoty, případně jemnou strouhanku či krupici.
  5. Před plněním nechte vychladnout.
Zdroj foto: Iurii Korolev / Shutterstock.com

Makový závin z kynutého těsta

Kynutý makový závin patří mezi největší klasiky, jíž jistě nic nezkazíte. Pojďme se proto podívat, jak na přípravu kynutého těsta pro výrobu dvou šišek závinu.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky,
  • 30 g čerstvého droždí,
  • 60 g krupicového cukru,
  • 180 ml mléka,
  • vanilkový cukr,
  • 60 g změklého másla,
  • 1 vejce,
  • lžičku soli.

Postup přípravy:

  1. Pro začátek ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné. Dejte však pozor, aby nebylo příliš horké, těsto by pak nevzešlo.
  2. Do misky nasypte mouku, vprostřed udělejte drobný důlek. Přilijte část mléka, do něj rozdrobte droždí a ze stran mísy lehce přimíchejte menší množství mouky.
  3. Mělo by vzniknout těsto řidší konzistence. Povrch poprašte moukou, mísu zakryjte a nechte stát zhruba 30 minut v teple, aby vzešel kvásek.
  4. K připravené směsi přidejte zbytek mléka, oba druhy cukru, změklé máslo, vejce a sůl. Důkladně promíchejte. Těsto by mělo být poměrně tuhé, z toho důvodu to může trvat.
  5. Uhnětené těsto vyklopte na pomoučněný vál. Rozdělte ho na dvě přibližně stejné části.
  6. Z každé části vytvarujte bochánek, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut těsto dozrávat.
  7. Z bochánku vyválejte tenkou placku, tu následně potřete makovou náplní. Na spodním okraji nechte zhruba 2 centimetry bez náplně. Tuto část potřete směsí vajíčka a mléka, a to z toho důvodu, aby závin lépe držel.
  8. Následně těsto zarolujte odshora dolů, tak, aby část s vajíčkem závin uzavírala.
  9. Takto nachystaný závin přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Spoj závinu by měl být dole, aby při kynutí a následném pečení nedošlo k rozevření. Boční konce vmáčkněte dovnitř, aby náplň nevytekla.
  11. Nechte na plechu kynout ještě zhruba 40 minut. Troubu dejte rozehřívat na 160 °C.
  12. Před pečením potřete závin vajíčkem s mlékem, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35-40 minut, aby závin získal krásnou zlatavou barvu.
  13. Před podáváním nechte zcela vychladnout.
Zdroj foto: Valentin Zvegintsev / Shutterstock.com

Makový závin z tvarohového těsta

Pokud nemáte v oblibě kynuté těsto, nebo se vám zdá příliš pracné, můžete vyzkoušet variantu makového závinu z tvarohové těsta. Výhodou je absence kynutí, mák a tvaroh navíc tvoří skvělou kombinaci.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 125 g tvarohu,
  • 50 g moučkového cukru,
  • 75 ml oleje,
  • 75 ml mléka,
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva,
  • špetku soli,
  • maková náplň,
  • vejce.

Postup přípravy:

  1. Ještě, než začnete, dejte troubu rozehřívat na 180 °C.
  2. Mouku prosejte společně s kypřicím práškem do pečiva a špetkou soli přes síto.
  3. Do této sypké směsi přidejte olej, mléko, tvaroh a cukr.
  4. Vypracujte hladké těsto. Konzistence by měla být lehce lepkavá.
  5. Po zpracování těsta ho vyndejte na pomoučněný vál. Zvolte si, zda chcete jeden závin, nebo raději dva menší. S menšími se vám pravděpodobně bude lépe manipulovat a nebudou tak náchylné k popraskání.
  6. Jakmile vyválíte těsto do tenké placky, můžete ho potřít makovou náplní.
  7. Od okrajů byste měli nechat kousek místa, aby náplň nevytekla.
  8. Připravený závin přendejte na plech s pečicím papírem, před vložením do trouby ještě potřete rozšlehaným vajíčkem.
  9. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu zhruba 45 minut.

Makový závin je oblíbeným českým moučníkem již od dob našich babiček a prababiček. Pro svou tradiční a nezaměnitelnou chuť díky makové náplni, která je jinde ve světě poměrně netradiční, je považován za nezbytnou klasiku našeho českého pečení.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací