Horká čokoláda: Zpříjemněte si dlouhé zimní večery s rodinou či přáteli

Vedle deskových her nebo dobrých filmů můžete připravit v zimní večery také dobré pohoštění nebo skvělý nápoj, jako je horká čokoláda. Jak si ji doma připravit?

Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vsaďte na originalitu a přidejte do horké čokolády vaše oblíbenou ingredience. Nebudete litovat, jelikož chuť kvalitní čokolády snese kdejakou kombinaci.

Nebojte se kalorické bomby

Vedle vánočního cukroví, vánočky a jiných sladkých dobrot přes zimu zkrátka zvyšujete kalorický příjem třeba skrze horkou čokoládu. U kvalitní čokolády se však nemusíte bát zvýšení tělesné hmotnosti.

Ve 100 ml horké čokolády se totiž ukrývá přibližně 60 kcal (251 kj), dále 12 g sacharidů, 2 g tuku a 1 g bílkovin.

Pozitivní účinky čokolády

Čokoláda patří mezi suroviny, které viditelně pomáhají lidskému zdraví.

  • Kvalitní čokoláda je velmi bohatá na živiny a vlákninu, bojuje proti stárnutí a brání infarktu.
  • Má pozitivní vliv na krevní tlak, který pomáhá snižovat tlak a zlepšuje prokrvení celého těla.
  • Čokoláda dokáže také snížit hladinu cukru v krvi a skvěle stimuluje mozek.

Díky tomu je skvělou prevencí proti stařecké demenci nebo Alzheimerově chorobě.

Klasická horká čokoláda

Pokud milujete klasické recepty, pak si zamilujete tuto variantu. Část mléka můžete nahradit šlehačkou, horká čokoláda tak bude mnohem jemnější a nadýchanější. K přípravě budete potřebovat co nejkvalitnější ingredience, jedině tak získáte skutečně plnohodnotný a lahodný horký nápoj.

Připravte si:

  • 100 g čokolády (obsah kakaa min. 70 %),
  • špetku skořice,
  • lžičku vanilkového cukru,
  • 500 ml plnotučného mléka (nebo šlehačky).

Postup přípravy:

  1. Do malého rendlíku smíchejte pár lžic mléka, cukr, skořici a čokoládu nalámanou na menší kousky.
  2. Směs zahřejte na mírném ohni a za stálého míchání nechte ingredience povolit a spojit.
  3. Poté postupně přilévejte mléko.
  4. Nakonec celý obsah přelijte do vánočního hrnečku a hladinu posypejte kakaem v prášku nebo jemným vanilkovým cukrem.

Moderní veganská horká čokoláda

V dnešní době existuje mnoho lidí, kteří holdují vegetariánství nebo veganství. Díky tomu vzniklo mnoho báječných receptů, ve kterých se klasické suroviny nahrazují těmi rostlinného původu. Vyzkoušejte tuto zajímavou a lahodnou horkou čokoládu po vegansku.

Na její přípravu budete potřebovat:

  • 250 ml mandlového mléka,
  • kakao v prášku (obsah tuku min. 20 %),
  • třtinový cukr.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve do rendlíku nalijte lahodné mandlové mléko a vmíchejte do něj kakao v prášku.
  2. Směs zahřejte na mírném ohni a nechte obě ingredience propojit.
  3. Poté stačí horkou směs nalít do hrnečku a posypat třtinovým cukrem.
  4. Výsledek vás ohromí, jelikož mandlové mléko přidá horké čokoládě naprosto nový rozměr.

Horká čokoláda s marshmallow

Tato horká čokoláda bude nejoblíbenějším u vašich dětí, jelikož ozdoba nahoře v podobě sladkých pamlsků nejen vypadá, ale také chutná skvěle.

Zdroj foto: Anna Puzatykh / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • marshmallow na ozdobu,
  • 1 litr plnotučného mléka,
  • 100 g hořké kvalitní čokolády,
  • 1 lžíci třtinového cukru.

Postup přípravy:

  1. V rendlíku klasicky rozehřejte mléko spolu s čokoládou nalámanou na kousky, vše důkladně zamíchejte do úplného rozpuštění.
  2. Přidejte třtinový cukr pro oslazení celého nápoje.
  3. Horkou čokoládu nalijte do hrnečku a navrch přidejte kousky marshmallow spolu s malými kousky čokolády.
  4. Podávejte horkou čokoládu hned, jelikož marshmallow se začne brzy rozpouštět.

Dobrou chuť!

Zdroj: celebratingsweets.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.