Lečo je skvělé jídlo, které neomrzí. Jak si jej připravit?
Lečo je velmi jednoduché jídlo, které má však vynikající chuť a jen tak vás neomrzí. Skvěle se hodí na večeři, ale klidně si ho můžete připravit i na oběd. A pokud ho uděláte víc, klidně ho můžete zavařit do sklenic a dojíst ho, až na něj zase budete mít chuť. S tímto receptem vytvoříte doslova nepřekonatelné krémově hebké lečo.

Zeleninu musíte oloupat
Tajemstvím skvělého leča je hlavně dobře připravená zelenina. Rajčata a papriky byste měli nejdříve oloupat, než ji hodíte do hrnce. Každá zelenina má však jiný postup loupání.
- Rajčata – rajčatům nejprve nařízněte vrchní část slupky do kříže, a potom je vložte do menší misky. Celý její obsah zalijte horkou vodou a 5 minut počkejte. Poté se rajčata budou loupat skoro sama.
- Paprika – papriky jednoduše oškrábete škrabkou na brambory. Nebudou sice očištěny dokonale, protože papriky mají spoustu záhybů, ale tohle bude dostatečně stačit.

Zeleninové lečo
Na přípravu lahodného zeleninového leča budete potřebovat:
- 6–8 bílých paprik,
- 6–8 větších rajčat,
- 2 velké cibule,
- 3 vejce velikosti M,
- 80 g tuku,
- čerstvě mletý černý pepř a sůl.
Pracovní postup
- Nejprve si oloupejte všechny papriky i rajčata – a nakrájejte je na malé kousky.
- Ve větším hrnci si rozehřejte sádlo a zlehka na něm osmahněte cibuli nakrájenou na menší kostičky.
- K cibuli přidejte papriky, lehce je orestujte a podlijte menším množstvím vody.
- Až bude paprika měkká, zhruba po 10 minutách, přidejte rajčata.
- Ty už společně s paprikou duste jen pár minut, dokud nepustí šťávu.
- V malé misce rozšlehejte vejce, a poté je za stálého míchání postupně vlijte k zelenině.
- Dochuťte solí, mletým pepřem a můžete podávat k obědu.
Do leča také můžete přidat česnek nakrájený na tenké plátky a restovaný párek, který mu propůjčí skvělou chuť. K tomuto jídlu podávejte čerstvý chléb.