Cuketový koláč: Rychlý a zdravý recept na sladko i na slano

Cuketový koláč na sladko i na slano se stává každý rok oblíbeným receptem sezóny. Cuketa je navíc plná vlákniny a vitamínu C. Přinášíme vám recept na rychlý a chutný cuketový koláč.

Když se řekne cuketa, mnoho z nás nad touto zeleninou ohrne nos. To je ale velká chyba, protože cuketa patří mezi superpotraviny, které s naším tělem dělají doslova zázraky.

S cuketou můžete jakkoliv experimentovat, hodí se jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů, a navíc má spoustu zdraví prospěšných účinků.

Zdravotní účinky cukety

Bojuje proti zánětu

Cuketa (zejména její slupka) obsahuje spoustu antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, čímž dochází k zamezení zánětu.

Cuketa na imunitní systém

Jen jedna cuketa střední velikosti vám dodá více než polovinu denního množství vitamínu C, který hraje hlavní roli ve správné funkci imunitního systému. Vitamín C je také velmi důležitou látkou, co snižuje riziko chronických onemocnění.

Vyrovnává hladinu cukru v krvi

Cuketa by kvůli svému nízkému obsahu cukru rozhodně neměla ve vašem jídelníčku chybět. Je skvělou alternativou škrobové zeleniny a rafinovaných sacharidů. Díky tomu tak pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a omezuje výkyvy hladiny cukru v krvi způsobené nadměrným množstvím rafinovaných sacharidů.

Podporuje trávení

Vláknina i obsah vody jsou skvělými pomocníky při podpoře trávení. Navíc je cuketa lépe stravitelná, což uvítají zejména lidé se syndromem dráždivého tračníku.

Cuketa na hubnutí

Ačkoliv má cuketa přirozeně nízký obsah kalorií, stále je bohatá na živiny, takže je skvělým doplňkem zdravé stravy. Navíc obsahuje vysoké množství vody a vlákniny, což vás zasytí na delší dobu.

Cuketa je tvořena až z 90 % vodou a neobsahuje žádný tuk, proto je vhodná při redukčních dietách. Kromě jiného obsahuje mnoho vlákniny, karotenu a riboflavinu.

Podporuje zdraví srdce

Cuketa je také dobrým zdrojem draslíku, minerálů a elektrolytů, který pomáhá s funkcí nervů a svalů. Draslík hraje velkou roli při udržování pravidelného srdečního tepu, a strava bohatá na draslík může pomoci kompenzovat některé škodlivé účinky sodíku na krevní tlak. Cuketa také obsahuje hořčík, který pomáhá udržovat stabilní srdeční rytmus.

Šťavnatý cuketový koláč s čokoládou

Tímto receptem jistě potěšíme hlavně milovníky čokolády, protože ta v tomto případě hraje velkou roli. Kromě toho tento koláč je úžasný v tom, že po něm nepřiberete ani gram a je naprosto zdravou a chutnou obdobou klasických brownies.

nejlepší cuketový koláč
Zdroj obrázku: photosimysia / Shutterstock.com

Suroviny

  • 250 g cukety
  • 3 vejce
  • 40 g medu
  • 115 g jablečného pyré (popř. jablečná přesnídávka)
  • 50 g kokosové mouky
  • 50 g špaldové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce nepraženého kakaa
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 70 ml mléka – dle potřeby
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup

  1. Cukety důkladně omyjte, nastrouhejte a zbavte přebytečné vody.
  2. Smíchejte ji s jablečným pyré, vejci, medem a mlékem a směs pořádně promíchejte.
  3. V další míse smíchejte všechny sypké ingredience kromě ořechů a obě směsi spojte dohromady. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete ho naředit mlékem.
  4. Nakonec přidejte ořechy a hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
  5. Vložte do předem vyhřáté trouby asi 40 minut na 175 stupňů.
  6. Hotový koláč nechte vychladnout. Dozdobit ho můžete například kombinací kešu másla a rozpuštěné čokolády a zasypat nasekanými pistáciemi.

Tento koláč z cukety je na způsob čokoládových brownies, výborný je však také klasický perník z cukety, který je šťavnatý a cuketa dodává jen velmi jemnou chuť v pozadí.

TIP: Chutným moučníkem s ořechy je také baklava. Vyzkoušejte chutný sladký dezert. 

Zdravý cuketový koláč na slano

Není žádným tajemstvím, že cuketové koláče jsou velmi jednoduché a rychlé. Tento koláč si oblíbíte také zejména kvůli vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku.

cuketový koláč sladký
Zdroj foto: Kiian Oksana / Shutterstock.com

Suroviny

  • 0,5 kg cukety
  • 80 g pohankové (špaldové) mouky
  • 200 g sýru Cottage
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec
  • pórek
  • sůl, pepř

Postup

  1. Cuketu omyjte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Jelikož je cuketa plná vody, vymačkejte ji.
  2. Česnek oloupejte a prolisujte a pórek nasekejte nadrobno.
  3. Poté vyždímanou cuketu smíchejte se všemi ostatními surovinami a pořádně promíchejte a dochuťte.
  4. Těsto nalijte na předem připravený menší plech (ideálně dortová forma) vyložený pečicím papírem, a vložte do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečte asi 45 minut na 200 stupňů. Podávejte se zakysanou smetanou.
Tip: Cuketová buchta je také výborný cuketový moučník plný vitamínů, proto ji neváhejte vyzkoušet.

Ke kterému koláči se přikláníte více, ke slanému nebo sladkému? A máte vy nějaký oblíbený recept z cukety?

Jak poznat zralou cuketu

Pěstování cukety není vůbec náročné, čerstvé plody si tak můžete nasbírat rovnou na vaší zahrádce. Na otázku, kdy je cuketa zralá máme jednoduchou odpověď. Cukety sbírejte malé a mladé, když mají přibližně 12 – 18 cm. Oblíbené jsou také menší cukety kvůli jejich výrazně sladší chuti.

Cukety můžete sbírat i s cuketovým květem, na kterém si rovněž ochutíte. Cukety je dobré sbírat často, protože plodí opakovaně a po sklizni mladých plodů opět vytvářejí nové cuketky. Pokud cukety kupujete v obchodě, také si vybírejte menší kousky, které jsou mladé a chuťově lepší.

Kdy je cuketa jedovatá

Při konzumaci cukety je třeba být vždy obezřetný. Jakmile zjistíte, že má cuketa hořkou chuť, víc ji nejezte. Hořká chuť je znakem toho, že se v rostlině nachází jedovatá látka – kukurbitacin, která se nezničí ani tepelnou úpravou. Tento jed se po konzumaci projevuje v případě mírné otravy nevolností, zvracením, průjmem, v případě silné otravy však může v krajním případě nastat i smrt.

V případě podezření na otravu z cukety si nasaďte lehkou dietu, jeze pouze suchá jídla a zejména zvyšte pitný režim. Pokud by nastaly vážnější problémy, neváhejte kontaktovat vašeho lékaře.

Pokud si však budete vybírat hezké mladé kousky cukety, vždy ji dobře tepelně zpracujete, žádné otravy jídlem se nemusíte bát. Riziko otravy hrozí zejména u velkých a starších cuket, zejména jsou-li pěstovány během velkého sucha.

Další recepty z cukety

Je cuketa vaší oblíbenou zeleninou a přemýšlíte, jaká další jídla se z ní dají připravit? Přinášíme vám pár nápadů, jaké recepty z cukety stojí za to vyzkoušet:

Pokud máte ve vaší sbírce zajímavé nápady na recepty z cukety, podělte se s námi o vaše recepty.

Zdroj: goodhousekeeping.com


Další recepty na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.