Nudle v polévce máme rádi všichni, jejich domácí příprava je ovšem poměrně zdlouhavá, a tak si je raději koupíme. To však neplatí o celestinských nudlích, které jsou hotové za chviličku, a přitom chutnají skvěle. Celestýnské nudle se hodí k polévkám, a to nejen k vývarům.
Původ celestýnských nudlí je podle všeho z Francie. Název receptu byl pojmenován po dívce jménem Celeste. Celestýnské nudle jsou rychle připravené, protože se připravují v podstatě jako palačinka, jen se před podáváním rozkrájí na tenké proužky. V některých kuchařkách se o nich mluví jako o omeletkách nebo omeletových nudlích a není divu.
Domácí celestýnské nudle se krájí na zhruba 5 centimetrů dlouhé a půl centimetru široké proužky, pak jsou hned připraveny k podávání. Hodí se do kuřecích i hovězích vývarů, ale i jiných druhů polévek a z jedné palačinky nakrájíte nudle až na šest porcí polévky.
Recept na celestýnské nudle
Připravte si chutné celestýnské nudle, které jsou hotové během pár minut.
Ingredience
Postup přípravy
- V míse smícháme vejce, mouku, mléko a přidáme špetku soli a špetku prášku do pečiva.
- Dobře promícháme a vezmeme si metličku. Vzniknout by nám mělo těsto jako na palačinky, tedy jemné a bez hrudek.
- Na pánvičce si rozpálíme dostatek tuku, aby se palačinka nepřipálila, a osmahneme všechno těsto.
- Palačinku osmahneme krátce z obou stran, poté ji přeložíme na polovinu a nakrájíme.
- Krájíme na tenké proužky a můžeme ihned podávat.
Doporučujeme také: Recept na čínu
Jak vylepšit celestýnské nudle?
Pokud nakrájíme palačinku na proužky široké asi tři milimetry, jsou tedy tenčí než celestýnské nudle, aby se lépe opékaly. A nakonec je ještě krátce osmahneme na oleji, získáme takzvané fritátové nudle. Ty jsou křupavější a chutnají maličko jinak. Do těsta se pak nebojte přidat i najemno nakrájené bylinky – například petrželku, pažitku, medvědí česnek nebo třeba kopr. Nudle budou zase o něco jiné, barevné a uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Další recepty na polévky