Baklava: Recept na chutný moučník

Baklava je chutný zákusek, který si dokážete připravit i u vás doma. Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu. Nejtěžší je vrstvení, ale věříme, že to snadno zvládnete.

Navoďte si dnes atmosféru Blízkého východu a připravte si doma středomořskou specialitu hodnou mistra cukrářského. Oříšky, skořicí a medem provoněný zákusek vám osladí život. To je originál baklava.

Výživové hodnoty baklavy

Baklava patří mezi velmi sladká a tučná jídla. Pokud jste na dietě, pak to buď nebude nic pro vás anebo se necháte unést jeho exotickou chutí a neodolatelnou vůní a „zhřešíte“. Některé hříchy za to totiž stojí.

Recept baklavy obsahuje dvě trošku kontroverzní suroviny – lepek a bílý cukr. Patříte-li mezi celiatiky na dietě, pak bude nutné těsto zaměnit za bezlepkové. Místo bílého cukru, můžete použít třtinový, popřípadě javorový, čekankový nebo agávový sirup.

TIP: Zdravým moučníkem může být také rychlý cuketový koláč.

Baklava
Zdroj foto: Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Původ baklavy

Existuje mnoho teorií o původu tohoto moučníku. Jisté je, že jeho kořeny sahají až do 15. století, kdy jej proslavili Osmané poté, co dobyli Konstantinopol, dnešní Istanbul. Tehdy v kuchyních paláce Topkapi, jenž byl oficiální rezidencí majetných sultánů, vznikla dnešní podoba těsta filo. Až do 19. století bylo pojídání dezertu baklavy považováno za výsadu bohatých. V paláci Topkapi se baklava pekla dennodenně. Sultáni, mající tam své početné harémy, věřili na afrodiziakální účinky tohoto moučníku a pojídali ho s velkou chutí.

Baklava recept
Zdroj foto: Nataliya Druchkova / Shutterstock.com

Postupem let se věhlas baklavy dostal i do ostatních středomořských zemí a svou popularitu si zde drží dodnes. A nejen v Turecku. Oblíbený je také recept na řeckou baklavu. Pokud jste ještě neměli tu čest baklavu poznat, udělejte to co nejdříve. Ale pozor na návykovost! Jednou ochutnáte a už se v tom vezete.

TIP: Podobně je to i s muffiny. Jestli jednou vyzkoušíte chutné muffiny, budete je dělat pořád!

Baklava
Zdroj foto: fatih likoglu / Shutterstock.com

Baklava – Tradiční turecký recept

Pojďte si s námi připravit tradiční tureckou baklavu. Různé kuchyně si dezert přizpůsobily k obrazu svému, takže se v každé zemi připravuje trošku jinak. Všude je ale výborná. Příprava tohoto moučníku není příliš složitá, zabere nám slabou půlhodinku plus čas pečení.

Základem je těsto FILO

Nejdůležitějším a taky nejpracnějším úkonem je „výroba“ těsta filo, obdoby našeho taženého těsta. Zde je postup na jeho domácí přípravu.

Suroviny

  • Na těsto 450 g hladké mouky,
  • 100 ml vlažné vody,
  • 2 vejce,
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje,
  • špetku soli,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • mouku na vyválení těsta.
  • Na náplň si nachystáme 150 g rozdrcených oříšků (pistácie, lískové, vlašské nebo i mandle),
  • mletou skořici,
  • med,
  • 200 g rozpuštěného másla.

Postup

  1. Do hladké mouky vlijeme vodu, přidáme vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme hladké těsto, které se nelepí. Dáme ho na 10 minut odležet.
  2. Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků (buď „od oka“ nebo převážíme celé těsto a vydělíme 10. Pak si jednotlivé dílky přesně odvážíme, aby byly stejně velké).
Příprava baklavy
Zdroj foto: golubovystock / Shutterstock.com

Sestavení moučníku – vrstvení

  1. Každý dílek tence vyválíme (říká se, že těsto má být tenké jako ušní lalůček) a zkusíme mu dát tvar pečící nádoby. Tu vytřeme máslem.
  2. Připravíme si jemně nadrcené oříšky nebo hrubě namleté (na kousky velikosti čočky) a smícháme je se lžičkou mleté skořice.
    Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com
  3. Máme-li hotovo, začneme vrstvit. Na vymazané dno položíme první vrstvu těsta tak, aby její okraje přesahovaly okraje zapékací mísy a tato vrstva tvořila „postýlku“ pro ostatní vrstvy. Potřeme ji rozpuštěným máslem.
  4. Položíme druhou vrstvu těsta a zase potřeme máslem. Teď přijde na řadu třetí vrstva těsta, kterou nezapomeneme potřít máslem, aby nám těsto pěkně lístkovalo a pak ji celou bohatě pokryjeme drcenými oříšky se skořicí a pokapeme medem.
  5. A jedeme znovu od začátku. Přidáme čtvrtou vrstvu těsta, namažeme máslem, pátou vrstvu taky namažeme máslem a šestá vrstva bude opět s máslem, oříšky a medem a takto pokračujeme, až do zpracování všech vrstev těsta.

Pamatujte si, že každá třetí vrstva bude zasypána oříškovo-skořicovou směsí a zakapaná medem (třetí, šestá, devátá). Končíme vrstvou těsta. Přesahující okraje odřízneme zároveň s výškou moučníku a ohneme je směrem dovnitř. Celý povrch až do okrajů bohatě potřeme máslem. Nakonec výtvor předkrájíme (ale nedokrojíme) ostrým nožem do kosočtverců a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C po dobu 25 minut.

Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com

Baklava sirup alias cukrový rozvar

Ještě horkou baklavu natřeme cukrovým rozvarem, na který budeme potřebovat:

  • 100 ml vody,
  • 100 ml citronové šťávy,
  • 200 ml cukru,
  • kousek celé skořice.

Vše přivedeme k varu a 10 minut redukujeme kapalinu do konzistence lehkého sirupu.

Upečenou domácí baklavu, mírně vychladlou tímto sirupem polejeme a dáme ji minimálně na 6 hodin odležet, aby natáhla tím sirupem. Klidně ji můžeme nechat odpočívat i přes celou noc.

Baklava se porcuje v nakrojených vrstvách. Zákusek můžeme hezky přizdobit a podávat baklavu s kávou, třeba i tou tureckou.

TIP: Jestli pořád nevíte co si připravit ke káve zkuste třeba banánovou bábovku.

Dobrou chuť!


Další recepty na koláče a moučníky

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marta říká

    Korektor českého jazyka by měl umět používat čárky mezi větami vedlejšími… smutný strav…

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.