Baklava: Recept na chutný moučník
Baklava je chutný zákusek, který si dokážete připravit i u vás doma. Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu. Nejtěžší je vrstvení, ale věříme, že to snadno zvládnete.
Navoďte si dnes atmosféru Blízkého východu a připravte si doma středomořskou specialitu hodnou mistra cukrářského. Oříšky, skořicí a medem provoněný zákusek vám osladí život. To je originál baklava.
Výživové hodnoty baklavy
Baklava patří mezi velmi sladká a tučná jídla. Pokud jste na dietě, pak to buď nebude nic pro vás anebo se necháte unést jeho exotickou chutí a neodolatelnou vůní a „zhřešíte“. Některé hříchy za to totiž stojí.
Recept baklavy obsahuje dvě trošku kontroverzní suroviny – lepek a bílý cukr. Patříte-li mezi celiatiky na dietě, pak bude nutné těsto zaměnit za bezlepkové. Místo bílého cukru, můžete použít třtinový, popřípadě javorový, čekankový nebo agávový sirup.
TIP: Zdravým moučníkem může být také rychlý cuketový koláč.

Původ baklavy
Existuje mnoho teorií o původu tohoto moučníku. Jisté je, že jeho kořeny sahají až do 15. století, kdy jej proslavili Osmané poté, co dobyli Konstantinopol, dnešní Istanbul. Tehdy v kuchyních paláce Topkapi, jenž byl oficiální rezidencí majetných sultánů, vznikla dnešní podoba těsta filo. Až do 19. století bylo pojídání dezertu baklavy považováno za výsadu bohatých. V paláci Topkapi se baklava pekla dennodenně. Sultáni, mající tam své početné harémy, věřili na afrodiziakální účinky tohoto moučníku a pojídali ho s velkou chutí.

Postupem let se věhlas baklavy dostal i do ostatních středomořských zemí a svou popularitu si zde drží dodnes. A nejen v Turecku. Oblíbený je také recept na řeckou baklavu. Pokud jste ještě neměli tu čest baklavu poznat, udělejte to co nejdříve. Ale pozor na návykovost! Jednou ochutnáte a už se v tom vezete.
TIP: Podobně je to i s muffiny. Jestli jednou vyzkoušíte chutné muffiny, budete je dělat pořád!

Baklava – Tradiční turecký recept
Pojďte si s námi připravit tradiční tureckou baklavu. Různé kuchyně si dezert přizpůsobily k obrazu svému, takže se v každé zemi připravuje trošku jinak. Všude je ale výborná. Příprava tohoto moučníku není příliš složitá, zabere nám slabou půlhodinku plus čas pečení.
Základem je těsto FILO
Nejdůležitějším a taky nejpracnějším úkonem je „výroba“ těsta filo, obdoby našeho taženého těsta. Zde je postup na jeho domácí přípravu.
Suroviny
- Na těsto 450 g hladké mouky,
- 100 ml vlažné vody,
- 2 vejce,
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje,
- špetku soli,
- ½ lžičky prášku do pečiva,
- mouku na vyválení těsta.
- Na náplň si nachystáme 150 g rozdrcených oříšků (pistácie, lískové, vlašské nebo i mandle),
- mletou skořici,
- med,
- 200 g rozpuštěného másla.
Postup
- Do hladké mouky vlijeme vodu, přidáme vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme hladké těsto, které se nelepí. Dáme ho na 10 minut odležet.
- Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků (buď „od oka“ nebo převážíme celé těsto a vydělíme 10. Pak si jednotlivé dílky přesně odvážíme, aby byly stejně velké).

Sestavení moučníku – vrstvení
- Každý dílek tence vyválíme (říká se, že těsto má být tenké jako ušní lalůček) a zkusíme mu dát tvar pečící nádoby. Tu vytřeme máslem.
- Připravíme si jemně nadrcené oříšky nebo hrubě namleté (na kousky velikosti čočky) a smícháme je se lžičkou mleté skořice.
Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com - Máme-li hotovo, začneme vrstvit. Na vymazané dno položíme první vrstvu těsta tak, aby její okraje přesahovaly okraje zapékací mísy a tato vrstva tvořila „postýlku“ pro ostatní vrstvy. Potřeme ji rozpuštěným máslem.
- Položíme druhou vrstvu těsta a zase potřeme máslem. Teď přijde na řadu třetí vrstva těsta, kterou nezapomeneme potřít máslem, aby nám těsto pěkně lístkovalo a pak ji celou bohatě pokryjeme drcenými oříšky se skořicí a pokapeme medem.
- A jedeme znovu od začátku. Přidáme čtvrtou vrstvu těsta, namažeme máslem, pátou vrstvu taky namažeme máslem a šestá vrstva bude opět s máslem, oříšky a medem a takto pokračujeme, až do zpracování všech vrstev těsta.
Pamatujte si, že každá třetí vrstva bude zasypána oříškovo-skořicovou směsí a zakapaná medem (třetí, šestá, devátá). Končíme vrstvou těsta. Přesahující okraje odřízneme zároveň s výškou moučníku a ohneme je směrem dovnitř. Celý povrch až do okrajů bohatě potřeme máslem. Nakonec výtvor předkrájíme (ale nedokrojíme) ostrým nožem do kosočtverců a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C po dobu 25 minut.

Baklava sirup alias cukrový rozvar
Ještě horkou baklavu natřeme cukrovým rozvarem, na který budeme potřebovat:
- 100 ml vody,
- 100 ml citronové šťávy,
- 200 ml cukru,
- kousek celé skořice.
Vše přivedeme k varu a 10 minut redukujeme kapalinu do konzistence lehkého sirupu.
Upečenou domácí baklavu, mírně vychladlou tímto sirupem polejeme a dáme ji minimálně na 6 hodin odležet, aby natáhla tím sirupem. Klidně ji můžeme nechat odpočívat i přes celou noc.
Baklava se porcuje v nakrojených vrstvách. Zákusek můžeme hezky přizdobit a podávat baklavu s kávou, třeba i tou tureckou.
Dobrou chuť!
Další recepty na koláče a moučníky
Korektor českého jazyka by měl umět používat čárky mezi větami vedlejšími… smutný strav…