Baklava: Recept na chutný moučník

Baklava je chutný zákusek, který si dokážete připravit i u vás doma. Vyzkoušejte tradiční recept na baklavu. Nejtěžší je vrstvení, ale věříme, že to snadno zvládnete.

Navoďte si dnes atmosféru Blízkého východu a připravte si doma středomořskou specialitu hodnou mistra cukrářského. Oříšky, skořicí a medem provoněný zákusek vám osladí život. To je originál baklava.

Výživové hodnoty baklavy

Baklava patří mezi velmi sladká a tučná jídla. Pokud jste na dietě, pak to buď nebude nic pro vás anebo se necháte unést jeho exotickou chutí a neodolatelnou vůní a „zhřešíte“. Některé hříchy za to totiž stojí.

Recept baklavy obsahuje dvě trošku kontroverzní suroviny – lepek a bílý cukr. Patříte-li mezi celiatiky na dietě, pak bude nutné těsto zaměnit za bezlepkové. Místo bílého cukru, můžete použít třtinový, popřípadě javorový, čekankový nebo agávový sirup.

TIP: Zdravým moučníkem může být také rychlý cuketový koláč.

Baklava
Zdroj foto: Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

Původ baklavy

Existuje mnoho teorií o původu tohoto moučníku. Jisté je, že jeho kořeny sahají až do 15. století, kdy jej proslavili Osmané poté, co dobyli Konstantinopol, dnešní Istanbul. Tehdy v kuchyních paláce Topkapi, jenž byl oficiální rezidencí majetných sultánů, vznikla dnešní podoba těsta filo. Až do 19. století bylo pojídání dezertu baklavy považováno za výsadu bohatých. V paláci Topkapi se baklava pekla dennodenně. Sultáni, mající tam své početné harémy, věřili na afrodiziakální účinky tohoto moučníku a pojídali ho s velkou chutí.

Baklava recept
Zdroj foto: Nataliya Druchkova / Shutterstock.com

Postupem let se věhlas baklavy dostal i do ostatních středomořských zemí a svou popularitu si zde drží dodnes. A nejen v Turecku. Oblíbený je také recept na řeckou baklavu. Pokud jste ještě neměli tu čest baklavu poznat, udělejte to co nejdříve. Ale pozor na návykovost! Jednou ochutnáte a už se v tom vezete.

TIP: Podobně je to i s muffiny. Jestli jednou vyzkoušíte chutné muffiny, budete je dělat pořád!

Baklava
Zdroj foto: fatih likoglu / Shutterstock.com

Baklava – Tradiční turecký recept

Pojďte si s námi připravit tradiční tureckou baklavu. Různé kuchyně si dezert přizpůsobily k obrazu svému, takže se v každé zemi připravuje trošku jinak. Všude je ale výborná. Příprava tohoto moučníku není příliš složitá, zabere nám slabou půlhodinku plus čas pečení.

Základem je těsto FILO

Nejdůležitějším a taky nejpracnějším úkonem je „výroba“ těsta filo, obdoby našeho taženého těsta. Zde je postup na jeho domácí přípravu.

Suroviny

  • Na těsto 450 g hladké mouky,
  • 100 ml vlažné vody,
  • 2 vejce,
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje,
  • špetku soli,
  • ½ lžičky prášku do pečiva,
  • mouku na vyválení těsta.
  • Na náplň si nachystáme 150 g rozdrcených oříšků (pistácie, lískové, vlašské nebo i mandle),
  • mletou skořici,
  • med,
  • 200 g rozpuštěného másla.

Postup

  1. Do hladké mouky vlijeme vodu, přidáme vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujeme hladké těsto, které se nelepí. Dáme ho na 10 minut odležet.
  2. Těsto rozdělíme na 10 stejných kousků (buď „od oka“ nebo převážíme celé těsto a vydělíme 10. Pak si jednotlivé dílky přesně odvážíme, aby byly stejně velké).
Příprava baklavy
Zdroj foto: golubovystock / Shutterstock.com

Sestavení moučníku – vrstvení

  1. Každý dílek tence vyválíme (říká se, že těsto má být tenké jako ušní lalůček) a zkusíme mu dát tvar pečící nádoby. Tu vytřeme máslem.
  2. Připravíme si jemně nadrcené oříšky nebo hrubě namleté (na kousky velikosti čočky) a smícháme je se lžičkou mleté skořice.
    Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com
  3. Máme-li hotovo, začneme vrstvit. Na vymazané dno položíme první vrstvu těsta tak, aby její okraje přesahovaly okraje zapékací mísy a tato vrstva tvořila „postýlku“ pro ostatní vrstvy. Potřeme ji rozpuštěným máslem.
  4. Položíme druhou vrstvu těsta a zase potřeme máslem. Teď přijde na řadu třetí vrstva těsta, kterou nezapomeneme potřít máslem, aby nám těsto pěkně lístkovalo a pak ji celou bohatě pokryjeme drcenými oříšky se skořicí a pokapeme medem.
  5. A jedeme znovu od začátku. Přidáme čtvrtou vrstvu těsta, namažeme máslem, pátou vrstvu taky namažeme máslem a šestá vrstva bude opět s máslem, oříšky a medem a takto pokračujeme, až do zpracování všech vrstev těsta.

Pamatujte si, že každá třetí vrstva bude zasypána oříškovo-skořicovou směsí a zakapaná medem (třetí, šestá, devátá). Končíme vrstvou těsta. Přesahující okraje odřízneme zároveň s výškou moučníku a ohneme je směrem dovnitř. Celý povrch až do okrajů bohatě potřeme máslem. Nakonec výtvor předkrájíme (ale nedokrojíme) ostrým nožem do kosočtverců a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 190 °C po dobu 25 minut.

Zdroj foto: Zurijeta / Shutterstock.com

Baklava sirup alias cukrový rozvar

Ještě horkou baklavu natřeme cukrovým rozvarem, na který budeme potřebovat:

  • 100 ml vody,
  • 100 ml citronové šťávy,
  • 200 ml cukru,
  • kousek celé skořice.

Vše přivedeme k varu a 10 minut redukujeme kapalinu do konzistence lehkého sirupu.

Upečenou domácí baklavu, mírně vychladlou tímto sirupem polejeme a dáme ji minimálně na 6 hodin odležet, aby natáhla tím sirupem. Klidně ji můžeme nechat odpočívat i přes celou noc.

Baklava se porcuje v nakrojených vrstvách. Zákusek můžeme hezky přizdobit a podávat baklavu s kávou, třeba i tou tureckou.

TIP: Jestli pořád nevíte co si připravit ke káve zkuste třeba banánovou bábovku.

Dobrou chuť!


Další recepty na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marta říká

    Korektor českého jazyka by měl umět používat čárky mezi větami vedlejšími… smutný strav…

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra