Bublanina: Rychlý a nadýchaný moučník
Bublanina je skvělou volbou. Použít na ni můžete různé druhy ovoce podle chuti. Upéct recept na bublaninu s ovocem není složitý. Jestliže tedy hledáte sladkou tečku či něco dobrého ke kávě vyzkoušejte nasledující recept.
Ovocná bublanina je jednoduchá pochoutka, kterou připravovali i naše babičky. Dá se připravit na mnoho způsobů, stačí jen zvolit to správné ovocí.
Recept na bublaninu s ovocem
Máme pro vás 4 varianty receptu s ovocem, ze kterých si můžete vybrat. Za nás nejlepší bublanina s jahodami.
- Bublanina s třešněmi
- Bublanina s jahodami
- Borůvková bublanina
- Meruňková bublanina
Nejrychlejší a nejlepší bublanina, kterou si můžete připravit během chvilky. Klasick bublanina na plech.
Suroviny
- 700 gramů třešní, případně jahod, borůvek či meruněk,
- 260 g krupicového cukru,
- 160 g hladké mouky,
- 180 g polohrubé mouky,
- 250 ml mléka,
- 20 g vanilkového cukru,
- 3 vajíčka,
- prášek do pečiva,
- moučkový cukr na ozdobení,
- máslo k vymazání pekáče,
- hrubá mouka k vysypání pekáče.
Postup
- Ještě, než začnete s přípravou bublaniny, dejte předehřát troubu na 180 °C. Také vymažte a vysypte pekáč, případně můžete použít namísto toho pečicí papír.
- Oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte moučkový i vanilkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny.
- Přidejte hladkou i polohrubou mouku společně s kypřicím práškem a dobře promíchejte.
- Ke směsi dále přilijte mléko a vymíchejte suroviny do hladkého těsta.
- Z bílků si připravte sníh, ten pak jemně vmíchejte do těsta.
- Jakmile máte hladké těsto, vlijte ho do pekáče. Poté už jen stačí pokrýt ho vybraným ovocem.
- Doba pečení je zhruba 30 minut na 180 °C. Po vyndání se nadýchaná bublanina ještě posype vrstvou moučkového cukru.
Tipy pro pečení bublaniny
Množství surovin je přizpůsobeno spíše menšímu pekáči o rozměrech 28×22 centimetrů, případně tak můžete dávku i zdvojnásobit. Nejdůležitější je při přípravě těsta vyšlehat opravdu pevný sníh, aby těsto mělo nejlepší konzistenci a vznikla tak vláčná bublanina. Ovoce můžete klást přes sebe, u krajů pekáče však nechte kousek těsta bez ovoce. Po upečení se vyplatí být trpěliví a s krájením počkat, dokud moučník není vychladlý, jinak by se mohl srazit.
Bublanina je lehkým moučníkem, její velkou výhodou je, že při její přípravě můžete využít opravdu různé ovoce. V období léta, kdy vše dozrává, tak můžete hravě zpracovat i větší množství ovoce.
TIP: Vyzkoušejte také rychlou a nadýchanou tvarohovou bábovku
Další recepty na koláče a moučníky