Rychlá a nadýchaná bublanina s ovocem jako stvořená na letní odpoledne

S nastupujícím létem se jako skvělý moučník přímo nabízí bublanina. Použít na ni můžete různé druhy ovoce podle chuti. Upéct si tuto dobrotu přitom vůbec není složité. Jestliže tedy hledáte sladkou tečku či něco dobrého ke kávě, bublanina je skvělou volbou.

Zdroj foto: muuraa / Shutterstock.com

Suroviny

  • 700 gramů třešní, případně jahod, borůvek či meruněk,
  • 260 g krupicového cukru,
  • 160 g hladké mouky,
  • 180 g polohrubé mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • 3 vajíčka,
  • prášek do pečiva,
  • moučkový cukr na ozdobení bublaniny,
  • máslo k vymazání pekáče,
  • hrubá mouka k vysypání pekáče.

Postup přípravy

  1. Ještě, než začnete s přípravou bublaniny, dejte předehřát troubu na 180 °C. Také vymažte a vysypte pekáč, případně můžete použít namísto toho pečicí papír.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte moučkový i vanilkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny.
  3. Přidejte hladkou i polohrubou mouku společně s kypřicím práškem a dobře promíchejte.
  4. Ke směsi dále přilijte mléko a vymíchejte suroviny do hladkého těsta.
  5. Z bílků si připravte sníh, ten pak jemně vmíchejte do těsta.
  6. Jakmile máte hladké těsto, vlijte ho do pekáče. Poté už jen stačí pokrýt ho vybraným ovocem.
  7. Doba pečení je zhruba 30 minut. Po vyndání ještě bublaninu posypte vrstvou moučkového cukru.

Tipy pro pečení

Množství surovin je přizpůsobeno spíše menšímu pekáči o rozměrech 28×22 centimetrů, případně tak můžete dávku i zdvojnásobit. Nejdůležitější je při přípravě těsta vyšlehat opravdu pevný sníh, aby těsto mělo nejlepší konzistenci. Ovoce můžete klást přes sebe, u krajů pekáče však nechte kousek těsta bez ovoce. Po upečení se vyplatí být trpěliví a s krájením počkat, dokud bublanina není vychladlá, jinak by se mohla srazit.

Bublanina je lehkým moučníkem, její velkou výhodou je, že při její přípravě můžete využít opravdu různé ovoce. V období léta, kdy vše dozrává, tak můžete hravě zpracovat i větší množství ovoce.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.