Bublanina: Recept s ovocem. Rychlý a nadýchaný moučník

Bublanina je skvělou volbou. Použít na ni můžete různé druhy ovoce podle chuti. Upéct recept na bublaninu s ovocem není složitý. Jestliže tedy hledáte sladkou tečku či něco dobrého ke kávě vyzkoušejte nasledující recept.

Bublanina s třešněmi
Zdroj foto: muuraa / Shutterstock.com

Recept na bublaninu s ovocem

Máme pro vás 4 varianty receptu s ovocem, ze kterých si můžete vybrat. Za nás je to jahoda.

  • Bublanina s třešněmi
  • Bublanina s jahodami
  • Borůvková bublanina
  • Meruňková bublanina

Suroviny

  • 700 gramů třešní, případně jahod, borůvek či meruněk,
  • 260 g krupicového cukru,
  • 160 g hladké mouky,
  • 180 g polohrubé mouky,
  • 250 ml mléka,
  • 20 g vanilkového cukru,
  • 3 vajíčka,
  • prášek do pečiva,
  • moučkový cukr na ozdobení,
  • máslo k vymazání pekáče,
  • hrubá mouka k vysypání pekáče.

Příprava bublaniny krok za krokem

  1. Ještě, než začnete s přípravou bublaniny, dejte předehřát troubu na 180 °C. Také vymažte a vysypte pekáč, případně můžete použít namísto toho pečicí papír.
  2. Oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte moučkový i vanilkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny.
  3. Přidejte hladkou i polohrubou mouku společně s kypřicím práškem a dobře promíchejte.
  4. Ke směsi dále přilijte mléko a vymíchejte suroviny do hladkého těsta.
  5. Z bílků si připravte sníh, ten pak jemně vmíchejte do těsta.
  6. Jakmile máte hladké těsto, vlijte ho do pekáče. Poté už jen stačí pokrýt ho vybraným ovocem.
  7. Doba pečení je zhruba 30 minut. Po vyndání ji ještě posypte vrstvou moučkového cukru.

Tipy pro pečení bublaniny

Množství surovin je přizpůsobeno spíše menšímu pekáči o rozměrech 28×22 centimetrů, případně tak můžete dávku i zdvojnásobit. Nejdůležitější je při přípravě těsta vyšlehat opravdu pevný sníh, aby těsto mělo nejlepší konzistenci. Ovoce můžete klást přes sebe, u krajů pekáče však nechte kousek těsta bez ovoce. Po upečení se vyplatí být trpěliví a s krájením počkat, dokud moučník není vychladlý, jinak by se mohl srazit.

Bublanina je lehkým moučníkem, její velkou výhodou je, že při její přípravě můžete využít opravdu různé ovoce. V období léta, kdy vše dozrává, tak můžete hravě zpracovat i větší množství ovoce.

TIP: Vyzkoušejte také rychlou a nadýchanou tvarohovou bábovku

Další recepty na koláče a moučníky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.