Mrkvový koláč – dezert, který si zamilujete. Je opravdu tak zdravý, jak se o něm říká?

Mrkvový koláč je skvělým moučníkem, který potěší snad každého. Jedná se o dezert s velmi typickou chutí, a právě to je na něm nezapomenutelné.

Odkud se vůbec mrkvový koláč vzal a jak na jeho přípravu?

Co je mrkvový koláč?

Jestliže jste již někdy mrkvový koláč měli, pak si jistě dokážete pod tímto pojmem utvořit velmi přesnou představu. Jeho chuť je totiž velmi výrazná. Jedná se o kombinaci vláčného korpusu, křupavých oříšků, svěží mrkve a skořice, někdy také s doplněním krémového sýra. Vzhledem k použitým surovinám by se mohlo zdát, že se jedná o zdravý dezert, který si můžete dopřávat bez obav z množství obsažených kalorií. Je tomu však opravdu tak?

Mrkev patří mezi jeden z nejkaloričtějších druhů zeleniny, stejně tak oříšky obsahují velké množství tuku. To však není hlavním problémem s kaloriemi u tohoto moučníku. Důležité je, že obsahuje většinou také spoustu cukru, bílé mouky a oleje. Z toho důvodu se nejedná o až tak zdravý dezert. Když si ho však dopřejete s mírou, nemusíte se bát o svou štíhlou linii. Navíc můžete snadno suroviny nahradit těmi o něco zdravějšími a vytvořit fitness mrkvový koláč. Ve výsledku vás však kouzlo této laskominy pohltí natolik, že na množství kalorií úplně zapomenete.

Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Historie mrkvového koláče

Údajně historie tohoto mrkvového moučníku sahá do roku 1827, kdy v Anglii vyšla francouzská kuchařka, jejíž autorem byl Antoine Beauvilliers. Právě ta obsahovala první recept na takzvaný carrot cake. Ovšem pokud byste se o historii tohoto dezertu chtěli zajímat ještě dále v čase, pravděpodobně má svůj původ ve středověkých mrkvových pudincích.

Původ mrkvového pudinku pochází od Arabů. Ti začali pěstovat mrkev cíleně. Pravděpodobně z toho důvodu, že sehnat cukr bylo obtížné, proto využívali mrkev díky vysokému obsahu cukru jako sladidlo. Následně se mrkvový pudink rozšířil do světa, hlavně v Anglii se stal oblíbenou pochoutkou.

V polovině 20. let se mrkvový koláč dostal i do Ameriky. Stal se významným dezertem. Po druhé světové válce byl totiž velký přebytek konzervovaných mrkví, americký filantrop George C. Page z toho důvodu najal pekaře, aby z nich zpracoval produkt, který by se dal prodával. A tak vznikl mrkvový moučník. V pozdějších letech pak koláč získával na popularitě, to díky tomu, že nesl označení zdravý mrkvový koláč.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Mrkvový dort s krémem

Aktuálně se s šťavnatým mrkvovým koláčem setkáte hlavně v podobě se sýrovou čepicí navrchu. Původně byl však mrkvový dort bez krému. Tato neodmyslitelná dvojice vznikla až v 60. letech. Jedním z důvodů byla oblíbenost sýrových dortů (cheesecaků). Dále také se stal velmi oblíbeným krémový sýr Philadelphia. Právě v té době vzniklo tradiční duo mrkvového dortu se sýrovým krémem.

Mrkvový koláč má za sebou dlouhou historii a díky tomu se vyvinul v dokonalý moučník. Kombinace jednotlivých surovin přináší rozplývající se pochoutku. Právě z toho důvodu byste si také měli vyzkoušet jeho přípravu, jistě si ho oblíbíte.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 150 g polohrubé mouky,
  • půl sáčku prášku do pečiva,
  • 150 g cukru,
  • špetka soli,
  • mletý zázvor,
  • muškátový oříšek,
  • 30 ml mléka,
  • 75 ml oleje,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 velká vejce,
  • 50 g rozinek,
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů,
  • 2 mrkve,
  • máslo a mouka na vysypání formy/pečicí papír.

Postup přípravy:

  1. Ještě, než se do toho pustíte, dejte troubu rozehřívat na 180 °C.
  2. Formu vymažte trochou másla a vysypte hrubou moukou. Případně vyložte dno pečicím papírem.
  3. Mrkve oškrábejte, na jemném struhadle je nastrouhejte.
  4. Do misky prosejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte krupicový cukr, sůl, špetku či dvě mletého zázvoru a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
  5. V druhé misce smíchejte mléko, olej, rozpuštěné máslo a vejce.
  6. Tekuté suroviny přidejte k suché směsi, lehce metličkou promíchejte. Přidejte rozinky, nasekané vlašské ořechy a vmíchejte nastrouhané mrkve.
  7. Toto těsto si žádá pouze krátkou manipulaci, čím déle se mu budete věnovat, tím více mu to uškodí. Z toho důvodu míchejte pouze krátce a intenzivně, aby vzniklo hladké lité těsto.
  8. Těsto nalijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut.
  9. Po vyjmutí z trouby ho nechte chladnout ve formě.
  10. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým cukrem. Případně si můžete vyrobit i krém navrch či do rozkrojeného koláče.
Zdroj foto: TorriPhoto / Shutterstock.com

Recept na krém

Sýrový krém k šťavnatému a nadýchanému mrkvovému koláči neodmyslitelně patří. Jeho příprava je jednoduchá a moučník pozvedne na úplně jinou úroveň.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 50 g másla,
  • 200 g krémového sýra,
  • 100 g moučkového cukru.

Postup přípravy:

  1. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Prošlehejte měkké máslo se sýrem, nakonec přidejte moučkový cukr.
  3. Na závěr stačí pouze důkladně promíchat a můžete se vrhnout na potření koláče.
Zdroj foto: Frances van der Merwe / Shutterstock.com

Nejčastější chyby

Výborný mrkvový koláč není vůbec složitý na přípravu a jedná se o velmi vděčný zákusek, kterým nikdo nepohrdne. Je však důležité myslet na pár důležitých zásad při jeho přípravě, aby si zachoval vláčnou konzistenci a skvělou chuť. Čemu byste se měli vyhnout, aby mrkvový koláč dopadl přesně podle vašich představ?

  • U litého těsta je důležité nejprve smíchat všechny suché suroviny, poté ty tekuté, až následně je pak můžete smíchat dohromady. To by mělo proběhnout bleskově, těsto musí být rychle v troubě.
  • Čím déle budete těsto míchat, tím horší bude jeho konzistence. Vyšleháváním dosáhnete leda tak těžkého a hutného těsta. Z toho důvodu stačí suroviny pouze rychle spojit a hned nalít do formy.
  • Vzhledem k tomu, že se při pečení užívá prášek do pečiva, je nutné, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. V jiném případě se to kypřicímu prášku nebude líbit, a těsto bude splasklé a hutné. Myslete proto na to, abyste suroviny z lednice vyndali s dostatečným předstihem, stejně tak si dejte pozor při ohřívání mléka, abyste ho nepřehřáli.
  • Nechte si dostatek času na vyhřátí trouby. Kdybyste koláč vložili do nedostatečné teploty, mohlo by mu to značně uškodit.
  • Mrkev strouhejte opravdu najemno. Není dobré snažit se usnadnit si práci na hrubém struhadle, mrkev by pak totiž nestihla změknout, a to by vedlo ke špatné konzistenci koláče.
  • Při natírání dortu krémem ho vždy nechte úplně vychladnout. V jiném případě by se máslo v krému mohlo rozpustit, čímž by vznikl nepěkný výsledek.
  • Koláč má přirozeně hutnější konzistenci, nesnažte se ho proto vylepšovat přidáním většího množství kypřicího prášku, to by mu mohlo uškodit na chuti.
Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Zajímavosti o mrkvovém koláči

  • Recept na tento dezert se přímo vybízí k inovacím. Z toho důvodu se můžete setkat s mnoha různými variacemi tohoto koláče. Může být přidán ananas, rozinky, pomerančový džus a podobně, tradiční receptuře se však nemohou rovnat.
  • Mrkvový koláč vznikal hlavně v Anglii a Francii, později se rozšířil i do USA, a právě v těchto zemích si neustále zachovává svou oblíbenost.
  • Jestliže si dáte tento dezert v Německu, pravděpodobně bude nazdoben marcipánovými mrkvičkami. Oproti tomu například v Británii si zakládají na tom, že krém by měl být bez jakýchkoliv ozdob.
  • Mrkvový koláč lze připravit v mnoha různých podobách, například jako chlebíček nebo také jako mrkvový koláč na plech.

Mrkvový koláč je oblíbený pro svou jednoduchost a nebezpečně dobrou chuť. Tu typicky kořeněnou chuť s doplněním ořechů ve vláčném těstě si rozhodně oblíbíte. Proto neváhejte s jeho přípravou, když se vyhnete nejčastějším chybám, nemusíte se bát, že by se vám koláč nepovedl.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací