Dorty a dezertyKoláče a moučníkyRecepty

Zdravý mrkvový dort – Snadný recept na chutný koláč

Mrkvový dort je chutný moučník, který má nezaměnitelnou chuť. Recept na nejlepší mrkvový dort, neboli mrkvový koláč je jednoduchý a dokážete jej připravit rychle i pokud jste začátečník.

Proč mrkev?

Mrkev patří mezi jeden z nejkaloričtějších druhů zeleniny, stejně tak oříšky obsahují velké množství tuku. To však není hlavním problémem s kaloriemi u tohoto moučníku. Důležité je, že obsahuje většinou také spoustu cukru, bílé mouky a oleje. Z toho důvodu se nejedná o až tak zdravý dezert. Když si ho však dopřejete s mírou, nemusíte se bát o svou štíhlou linii.

Navíc můžete snadno suroviny nahradit těmi o něco zdravějšími a vytvořit fitness mrkvový dort s tvarohem. Zdravý mrkvový dort ze špaldové mouky je také skvělou volbou pokud vám záleží na vašem jídelníčku. Ve výsledku vás však kouzlo této laskominy pohltí natolik, že na množství kalorií úplně zapomenete.

TIP: Mrkvová bábovka: Recept na zdravou pochoutku

mrkvový dort
Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Historie mrkvového dortu

Údajně historie tohoto mrkvového moučníku sahá do roku 1827, kdy v Anglii vyšla francouzská kuchařka, jejíž autorem byl Antoine Beauvilliers. Právě ta obsahovala první recept na takzvaný carrot cake. Ovšem pokud byste se o historii tohoto dezertu chtěli zajímat ještě dále v čase, pravděpodobně má svůj původ ve středověkých mrkvových pudincích.

Původ mrkvového pudinku pochází od Arabů. Ti začali pěstovat mrkev cíleně. Pravděpodobně z toho důvodu, že sehnat cukr bylo obtížné, proto využívali mrkev díky vysokému obsahu cukru jako sladidlo. Následně se mrkvový pudink rozšířil do světa, hlavně v Anglii se stal oblíbenou pochoutkou.

V polovině 20. let se luxusní mrkvový dort dostal i do Ameriky. Stal se významným dezertem. Po druhé světové válce byl totiž velký přebytek konzervovaných mrkví, americký filantrop George C. Page z toho důvodu najal pekaře, aby z nich zpracoval produkt, který by se dal prodával. A tak vznikl mrkvový moučník. V pozdějších letech pak mrkvový dortík získával na popularitě, to díky tomu, že nesl označení zdravý mrkvový dort.

Jestliže jste již někdy božský mrkvový dort měli, pak si jistě dokážete pod tímto pojmem utvořit velmi přesnou představu. Jeho chuť je totiž velmi výrazná. A navíc mrkvový dort je skvělý i pro děti. Jedná se o kombinaci vláčného korpusu, křupavých oříšků, svěží mrkve a skořice, někdy také s doplněním krémového sýra. Zažeňte svůj apetit mrkovým dortem, nebo ho připravte pro své blízké jako narodeninový dárek.

Mrkvový dort s ořechy a krémem
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Recept na mrkvový dort s krémem

Aktuálně se s šťavnatým mrkvovým koláčem setkáte hlavně v podobě se sýrovou čepicí navrchu. Původní babiččin mrkvový dort byl bez krému. Tato neodmyslitelná dvojice vznikla až v 60. letech. Jedním z důvodů byla oblíbenost sýrových dortů (cheesecaků). Dále také se stal velmi oblíbeným krémový sýr Philadelphia. Právě v té době vzniklo tradiční duo mrkvového dortu se sýrovým krémem.

My jsme pro vás připravili i alternativu v podobě mrkvové dorty s mascarpone krémem nahoře. Můžete si tedy vybrat co vám bude chutnat víc.

Tenhle jednoduchý mrkvový dort má za sebou dlouhou historii a díky tomu se vyvinul v dokonalý moučník. Kombinace jednotlivých surovin přináší rozplývající se pochoutku. Právě z toho důvodu byste si také měli vyzkoušet jeho přípravu, jistě si ho oblíbíte. Pojďme se podívat jak připravit recept na mrkvový dort na plech.

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • mletý zázvor
  • muškátový oříšek
  • 30 ml mléka
  • 75 ml oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 velká vejce
  • 50 g rozinek
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 mrkve
  • máslo a mouka na vysypání formy/pečicí papír

Postup přípravy

  1. Ještě, než se do toho pustíte, dejte troubu rozehřívat na 180 °C.
  2. Formu vymažte trochou másla a vysypte hrubou moukou. Případně vyložte dno pečicím papírem.
  3. Mrkve oškrábejte, na jemném struhadle je nastrouhejte.
  4. Do misky prosejte mouku a přidejte prášek do pečiva. Přidejte krupicový cukr, sůl, špetku či dvě mletého zázvoru a špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
  5. V druhé misce smíchejte mléko, olej, rozpuštěné máslo a vejce. Pokud vejce nemůžete z jakýchkoli důvodů, vyzkoušejte jeho náhrady při pečení, dnes známe mnoho možností čím nahradit vejce.
  6. Tekuté suroviny přidejte k suché směsi, lehce metličkou promíchejte. Přidejte rozinky, nasekané vlašské ořechy a vmíchejte nastrouhané mrkve.
  7. Toto těsto si žádá pouze krátkou manipulaci, čím déle se mu budete věnovat, tím více mu to uškodí. Z toho důvodu míchejte pouze krátce a intenzivně, aby vzniklo hladké lité těsto.
  8. Těsto nalijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte zhruba 35 minut.
  9. Po vyjmutí z trouby ho nechte chladnout ve formě.
  10. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým cukrem. Případně si můžete vyrobit i krém navrch či do rozkrojeného koláče.
Recept mrkvový dort
Zdroj foto: TorriPhoto / Shutterstock.com

Sýrový krém na dort

Sýrový krém k šťavnatému a nadýchanému mrkvovému koláči neodmyslitelně patří. Jeho příprava je jednoduchá a moučník pozvedne na úplně jinou úroveň.

Ingredience

  • 50 g másla
  • 200 g krémového sýra
  • 100 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Prošlehejte měkké máslo se sýrem, nakonec přidejte moučkový cukr.
  3. Na závěr stačí pouze důkladně promíchat a můžete se vrhnout na potření koláče.

TIP: Máme pro vás specialitu. Makovo-tvarohový dort s malinami! Vzkoušejte si ho připravit doma.

Mrkvový dort s krémem
Zdroj foto: Frances van der Merwe / Shutterstock.com

Mascarpone krém na dort

Pokud nemáte v oblibě sýrový krém, můžete vyzkoušet recept na nadýchaný mrkvový dort s mascarpone, postup je jednoduchý.

Ingredience

  • 50 g másla
  • 250 g mascarpone
  • 100 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo.
  2. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem.
  3. Po promíchání mícháme dále a postupně přidáváme mascarpone.
  4. Takto vyšlehaný mascarpone krém můžete natřít na mrkvovou dort.

Jako další alternativa se nabízí příprava mrkvového dortu s tvarohovým krémem.

Nejčastější chyby při prípravě mrkvového dortu

Vláčný mrkvový dort je jednoduchý na přípravu a jedná se o velmi vděčný zákusek, kterým nikdo nepohrdne. Je však důležité myslet na pár důležitých zásad při jeho přípravě, aby si zachoval vláčnou konzistenci a skvělou chuť. Čemu byste se měli vyhnout, aby mrkvový koláč dopadl přesně podle vašich představ?

  • U litého těsta je důležité nejprve smíchat všechny suché suroviny, poté ty tekuté, až následně je pak můžete smíchat dohromady. To by mělo proběhnout bleskově, těsto musí být rychle v troubě.
  • Čím déle budete těsto míchat, tím horší bude jeho konzistence. Vyšleháváním dosáhnete leda tak těžkého a hutného těsta. Z toho důvodu stačí suroviny pouze rychle spojit a hned nalít do formy.
  • Vzhledem k tomu, že se při pečení užívá prášek do pečiva, je nutné, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. V jiném případě se to kypřicímu prášku nebude líbit, a těsto bude splasklé a hutné. Myslete proto na to, abyste suroviny z lednice vyndali s dostatečným předstihem, stejně tak si dejte pozor při ohřívání mléka, abyste ho nepřehřáli.
  • Nechte si dostatek času na vyhřátí trouby. Kdybyste koláč vložili do nedostatečné teploty, mohlo by mu to značně uškodit.
  • Mrkev strouhejte opravdu najemno. Není dobré snažit se usnadnit si práci na hrubém struhadle, nastrouhaná mrkev by pak totiž nestihla změknout, a to by vedlo ke špatné konzistenci koláče.
  • Při natírání dortu krémem ho vždy nechte úplně vychladnout. V jiném případě by se máslo v krému mohlo rozpustit, čímž by vznikl nepěkný výsledek.
  • Koláč má přirozeně hutnější konzistenci, nesnažte se ho proto vylepšovat přidáním většího množství kypřicího prášku, to by mu mohlo uškodit na chuti.
mrkvový dort
Zdroj foto: Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Jak ozdobit mrkvový dort?

  • Recept na tento dezert se přímo vybízí k inovacím. Z toho důvodu se můžete setkat s mnoha různými variacemi tohoto koláče. Může tedy vytvořit mrkvový dort s ovocem, karamelem, nebo přidejte ananas, pomerančový džus a podobně, tradiční receptuře se však nemohou rovnat.
  • Jestliže si dáte tento dezert v Německu, pravděpodobně bude nazdoben marcipánovými mrkvičkami. Oproti tomu například v Británii si zakládají na tom, že krém by měl být bez jakýchkoliv ozdob. Můžete se tedy inspirovat.
  • Mrkvový koláč lze připravit v mnoha různých podobách, například jako chlebíček nebo také jako mrkvový dort na plech.

Mrkvový dort se hodí i k narozeninám je oblíbený pro svou jednoduchost a nebezpečně dobrou chuť. Tu typicky kořeněnou chuť s doplněním ořechů ve vláčném těstě si rozhodně oblíbíte. Proto neváhejte s jeho přípravou, když se vyhnete nejčastějším chybám, nemusíte se bát, že by se vám koláč nepovedl.

TIP: Rádi připravujete dorty? Připravte si doma také chutný krtkův dort.

Zdroj: ifoodreal.com, fitfoodiefinds.com


Další recepty na koláče a moučníky

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)