Polévka z červené řepy – Jednoduché výživné jídlo

Polévka z červené řepy nejen zahřeje, ale také zasytí a dodá spoustu živin. Připravit si ji můžete snadno doma. Červená řepa nemusí být jenom součástí salátů a předkrmů.

Polévky z červené řepy jsou více známé ve východních zemích, ale s těmi správnými ingrediencemi si je jistě zamilujete i vy. Kromě toho červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, které tělo potřebuje.

Recept na polévku z červené řepy

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 45 minutPorce:4 porce

Jednoduchá polévka z červené řepy je vhodná k obědu, ale také k večeři, kdy po celém dni příjemně zahřeje.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na malé kostky. Doporučujeme použít rukavice kvůli její barvitosti. Dále oloupejte brambory a taktéž je nakrájejte na malé kostky.
  2. Do hrnce nalijte olej, nechte rozehřát a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dejte si pozor, abyste česnek nespálili, pokrm by byl hořký. Restovat stačí pouhé dvě až tři minuty.
  3. Přidejte nakrájenou řepu a brambory a opečte je.
  4. Nakonec vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte dusit asi půl hodiny.
  5. Mezitím, co se zelenina dusí, si připravte jogurtový dip. V misce smíchejte jogurt, křen, kmín a koriandr a všechny ingredience důkladně promíchejte.
  6. Jogurtový dip vložte do lednice, aby se uležel.
  7. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji dohladka a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  8. Polévku na talíři dozdobte lžící jogurtového dipu s lístečkem bazalky nebo koriandru.

Doporučujeme: Recept na carpaccio

Jak vylepšit polévku z červené řepy?

Pokud máte rádi kyselejší polévky, nebojte se do této přidat trochu octa dle chuti. Hned budete mít novou pochoutku!

V případě, že jste zastánci krémových polévek, nic vám nebrání, abyste řepovou polévku ozvláštnili o smetanu. Jak zakysanou, tak na vaření.

Polévka s červenou řepou by měla být hustšího charakteru, ovšem nic nezkazíte ani tím, když ji připravíte o něco řidší. V tomto případě doporučujeme k polévce podávat osmažené krutony na bylinkovém másle nebo s opečenými slunečnicovými semínky.

recept polévka z červené řepy
Zdroj obrázku: Chatham172 / Shutterstock.com

Polévka z řepy v kombinaci s křenem je naprostou delikatesou, oživíte ji například křenovými knedlíčky. Polévka z červené řepy pro děti by měla být zase jemná, takže v tomto případě s křenem opravdu opatrně – pro jemnější chuť křen raději vynechejte a místo něj můžete k zelenině přidat mrkev. Řepová polévka se snadno promění v ruský boršč, ve kterém nesmí chybět zelí a hovězí maso.

Zdroj: thespruceeats.com, allrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.