Polévka z červené řepy: Recept na výživnou polévku
Polévka z červené řepy nejen zahřeje, ale také zasytí a dodá spoustu živin. Připravit si ji můžete snadno doma. Červená řepa nemusí být jenom součástí salátů a předkrmů.
Polévky z červené řepy jsou více známé ve východních zemích, ale s těmi správnými ingrediencemi si je jistě zamilujete i vy. Kromě toho červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, které tělo potřebuje.
Červená řepa – benefity pro zdraví
Jak jsme již zmínili, červená řepa je přímo zásobárnou živin. A kdy jindy vitamíny tělo potřebuje než právě teď na podzim.
- Červená řepa obsahuje barvivo betacyanin, který patří mezi silné antioxidanty – omezuje tvorbu nádorů a posiluje imunitu.
- Mezi další účinky červené řepy patří podpora činnosti jater, a díky látce zvané betain dochází k zábraně kornatění tepen. Tato látka také snižuje hladinu homocysteinu, která negativně ovlivňuje činnost srdce a oběhového systému.
- Řepu by měly konzumovat zejména těhotné ženy, protože obsahuje kyselinu listovou, která eliminuje vrozené vady plodu a podporuje přirozený vývoj mozku.
- Červená řepa je také velmi přínosná při hubnutí. Obsahuje totiž rozpustnou vlákninu, jejíž úkolem je zpomalit vyprazdňování žaludku, čímž napomáhá ke správnému trávení.
- Součástí červené řepy je také železo, které napomáhá tvorbě červených krvinek. Je také jakýmsi přírodním čističem krve, zbavuje se toxických látek.
- Je všeobecně známo, že červená řepa snižuje krevní tlak.
Recept na polévku z červené řepy
Hutnou polévku z červené řepy se zavděčíte nejen k obědu, ale také k večeři, kdy po celém dni příjemně zahřeje.
Suroviny
Postup
- Ze všeho nejdříve oloupejte červenou řepu a nakrájejte ji na malé kostky. Doporučujeme použít rukavice kvůli její barvitosti. Dále oloupejte brambory a taktéž je nakrájejte na malé kostky.
- Do hrnce nalijte olej, nechte rozehřát a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dejte si pozor, abyste česnek nespálili, pokrm by byl hořký. Restovat stačí pouhé dvě až tři minuty.
- Přidejte nakrájenou řepu a brambory a opečte je.
- Nakonec vše zalijte zeleninovým vývarem a nechte dusit asi půl hodiny.
- Mezitím, co se zelenina dusí, si připravte jogurtový dip. V misce smíchejte jogurt, křen, kmín a koriandr a všechny ingredience důkladně promíchejte.
- Jogurtový dip vložte do lednice, aby se uležel.
- Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji dohladka a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Polévku na talíři dozdobte lžící jogurtového dipu s lístečkem bazalky nebo koriandru.
Jak vylepšit polévku z červené řepy?
Pokud máte rádi kyselejší polévky, nebojte se do této přidat trochu octa dle chuti. Hned budete mít novou pochoutku!
V případě, že jste zastánci krémových polévek, nic vám nebrání, abyste řepovou polévku ozvláštnili o smetanu. Jak zakysanou, tak na vaření.
Polévka z červené řepy by měla být hustšího charakteru, ovšem nic nezkazíte ani tím, když ji připravíte o něco řidší. V tomto případě doporučujeme k polévce podávat osmažené krutony na bylinkovém másle nebo s opečenými slunečnicovými semínky.
Polévka z řepy v kombinaci s křenem je naprostou delikatesou, recept na polévku z červené řepy oživíte například křenovými knedlíčky. Polévka z červené řepy pro děti by měla být zase jemná, takže v tomto případě s křenem opravdu opatrně – pro jemnější chuť křen raději vynechejte a místo něj můžete k zelenině přidat mrkev.
Další oblíbené recepty z červené řepy
Řepová polévka se snadno promění v ruský boršč, ve kterém nesmí chybět zelí a hovězí maso. Řepu můžete také použít do oblíbeného čokoládového brownies, kdy se z kalorické bomby stane zdravější verze. Vyzkoušet také můžete například hovězí guláš s červenou řepou, rizoto s červenou řepou nebo také ranní smoothies s červenou řepou, řepný koláč a spoustu jiných pokrmů.
Zdroj: thespruceeats.com, allrecipes.com
Vyzkoušejte další recepty na polévky