Domácí pizza pečená v troubě na kameni chutná nejlépe
Věděli jste, že i v obyčejné domácí troubě se dá udělat skvělá domácí pizza jako z té nejlepší pizzerie? Stačí vám k tomu jedno malé kouzlo, a tím je kamenná deska. Tu položíte v troubě na rošt a pizzu upečete přímo na ní. Takto připravená pizza má naprosto jedinečnou chuť – a jinak ji už připravovat nebudete.

Kamenná deska
Pizza upečená na obyčejném plechu chutná vždycky trochu jinak než ta z pizzerie od mistrů. Přesto existuje jedno kouzlo, kterým docílíte naprosto stejné vynikající chuti, a tím je použití kamenné desky, která se dá použít v obyčejné peci. Stačí jen troubu s kamenem rozehřát na maximální teplotu, vložit do ní vámi připravenou pizzu se vším, co máte rádi, a za chvíli máte jídlo, o které se nebudete chtít s nikým dělit.
Domácí pizza
Na domácí pizzu pro 4 osoby budete potřebovat:
Těsto:
- 450 g hladké mouky,
- 1/3 kostičky čerstvého droždí,
- ½ lžičky cukru,
- ½ sklenky teplého mléka,
- 3–5 lžic oleje.
Omáčka:
- 100 g kečupu – může být jemný i ostrý, dle vaší chuti,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžičku oregana.
Obloha:
- 200 g šunky,
- 200 g suchého salámu,
- 250 g strouhaného sýru,
- 2 rajčata.

Pracovní postup
- Do velké mísy dejte mouku, uprostřed udělejte důlek, do něj dejte droždí, pocukrujte a zalijte zhruba dvěma lžícemi teplého mléka.
- Nechte zhruba 5 minut tvořit kvásek.
- Přidejte zbylé mléko a olej. Vypracujte všechny suroviny do hladkého těsta a na teplém místě nechte 40 minut kynout.
- Smíchejte kečup, potřený česnek, oregano a připravte omáčku.
- Na pečicím papíru vytvořte z těsta placku podobnou kruhu, nahoru dejte omáčku, ozdobte šunkou, salámem, rajčaty nakrájenými na kolečka a strouhaným sýrem. Můžete však použít cokoli, co vám chutná.
- Nakonec pizzu přeneste na kamennou desku, kterou předem necháte rozehřát na maximální teplotu.
- Pečeme zhruba 15 minut.
Na pizzu si můžete dát cokoli, co vám chutná. Olivy, žampiony nebo papriku. Klidně použijte i koření, které vám provoní celý byt. Dobrou chuť!