Tiramisu si vás získá jednoduchou přípravou a svou zajímavou historií  

Věděli jste, že návod na tiramisu obletěl svět zcela nedávno a velmi záhy si získal srdce mnoha lidí po celém světě? A vy si tento oblíbený dezert můžete připravit klidně z pohodlí domova.

Pojďme se podívat kde vznikl tento jedinečný moučník, a v čem tkví úspěch jeho chuti. S naším návodem se dostanete do kulinářského nebe! Jdeme na to!

Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Poválečná doba a vznik tiramisu

V době po druhé světové válce se podávaly pro zotavení zraněných nebo pro dobrou výživu dětí žloutky s cukrem. (Před přípravou doporučujeme žloutky pasterizovat, abyste předešli případným zažívacím potížím. Postup pasterizace uvádíme níže.) Právě žloutky smíchané s cukrem stály za vznikem nového dezertu, který je dnes světu znám pod názvem tiramisu. Recept se samozřejmě vyvíjel, ale na jeho prvopočátku bylo právě spojení žloutku a vajec.

Pasterizace vajec

Když se vám nepodaří sehnat kvalitní vejce, můžete si ještě pomoci jejich pasterizací.

Jak tedy vejce pasterizovat?

Nachystejte si na plotnu hrnec s vodou a do něj ponořte druhý hrnec. Do něj nalijte trošku vody a umístěte tam žloutky a také teploměr. Když se teplota v misce se žloutky blíží šedesáti stupňům, odstavte hrnec z plotny a ponechte ještě 5 minut v lázni.

Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Historka o vzniku tiramisu

Recept na tiramisu je stejně známý jako historka o jeho zaručeně pravém místu vzniku. Ta totiž praví, že jistý treviský cukrář jménem Roberto Liguanotto jej poprvé předvedl ve své restauraci Le Beccherie o Vánocích v roce 1969. Zda se jedná o zaručeně pravou informaci se však nikdy nedozvíme, protože jedna část Trevisanů praví, že autorkou receptu je naopak místní cukrářka Speranza Garatti – ta ho totiž již o od roku 1960 prodávala ve svém podniku pod názvem Císařský pohár. Odtud jej prý Roberto ukradnul a recept přejmenoval a vzal za svůj. Čert, aby se v tom vyznal…

Aby toho nebylo málo, domácí tiramisu je prý známý dezert podávaný sienskému vévodovi již na konci 17. století. Zda si na něm ale Cosimo III. skutečně pochutnával, se již zřejmě taky nikdy nedozvíme. Proto nám musí stačit, že je tento moučník vysoce lahodné chuti a ať je jeho historie jakákoliv, základem jsou kvalitní ingredience.

Zdroj foto: AtlasStudio / Shutterstock.com

Co si dáte v Trevisu?

V roce 2017 se tiramisu s mascarpone dostalo pod ochrannou známku původu jako produkt Furlánsko-Julského Benátska.

Jeho přísady jsou přitom pouze tyto:

  • podlouhlé cukrářské piškoty,
  • cukr,
  • káva,
  • žloutky,
  • kakao.

V Trevisu si můžete dát klidně tento dezert vyskládaný do pyramidy, nebo v kulatých mističkách. Klidně vám tam místní cukráři dortík ozvláštní tím, že piškoty nenamočí jen do kávy, ale také do dezertního vína Marsala. Další obměna je místo použití piškotů přímo upéct piškotové těsto, které se nakrájí. Mnohé recepty dnes používají kvůli hygienickým nařízením tepelně upravená vejce.

Zdroj foto: AtlasStudio / Shutterstock.com

Mnoho variant tiramisu

Tak jako všechny lidmi oblíbené recepty, má i pravé italské tiramisu spoustu obměn. To pravé italské se správně konzumuje lžičkou ze skleněné misky. Těžko ale dnes hledat ten pravý a prapůvodní recept, když existuje více než dvě stovky variant této oblíbené pochoutky. Mnohé recepty uvádějí ve svých ingrediencích šlehačku, čokoládu, likéry, mandle, a další pochutiny. Naleznete tak klidně recept na jahodové tiramisu, tiramisu z tvarohu, tiramisu z pomazánkového másla, nebo dokonce variantu, kdy je tiramisu bez vajec.

Italská varianta tiramisu

Když si budete přát připravit dezert tiramisu, mascarpone bude jeho nedílnou součástí. Vlastně nebudete potřebovat mnoho ingrediencí, ale je dobré dodržet, aby se jednalo o ty pravé potraviny a nikoliv náhražky. Samozřejmě vše lze nahradit něčím podobným, ale chuťově už budete u úplně jiného receptu. Tomu, kterému se říká tiramisu po česku. My si ale dnes připravíme skutečně italskou dobrotu podle původního receptu. Také už se vám sbíhají sliny? Jdeme na to!

Zdroj foto: GoSlow / Shutterstock.com

Co budete potřebovat

Klasické italské tiramisu patří mezi nejtučnější dezerty vůbec. Jeho konzistence má být taková, aby se dortík jedl lžičkou. A nejlépe bude, když jej rovnou budete skládat do skleněných misek. Aby se vám lahodný dezert povedl, pohlídejte si skutečně kvalitní základní ingredience, kterými jsou mascarpone, cukrářské piškoty, čerstvé žloutky a silná kvalitní káva. Tyto ingredience dávají vzniknout nezaměnitelné chuti tohoto dezertu. Když je doplníte o kvalitní holandské kakao, zázrak je na světě! Nemůžete udělat chybu.

Nachystejte si tedy:

  • 20 dkg cukru krupice,
  • 6 žloutků,
  • půl kila mascarpone,
  • 30 dkg cukrářských piškotů,
  • neslazenou překapávanou kávu k namáčení piškotů,
  • holandské kakao.
Zdroj foto: Piotr Krzeslak / Shutterstock.com

Postup přípravy tiramisu

Tiramisu do skleničky nebo misky si nachystáte následovně:

  • nejdříve žloutky ušlehejte s cukrem do pěny,
  • jemně promíchejte s mascarpone,
  • připravenou kávu nechte v talíři zchladnout a poté v ní máčejte cukrářské piškoty a vkládejte je do zvolené nádoby,
  • na piškoty natřete krém a postup opakujte,
  • na horní vrstvu použijte opět krém,
  • dezert poprašte vrstvou kvalitního holandského kakaa.

Takto přesně se tvoří pravé tiramisu. Samozřejmě naleznete mnoho obměn. Žádná ale nechutná tak, jako tento tradiční recept z velmi kvalitních surovin. Vzniklou dobrotu poté nechejte ještě odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Už se těšíte, až si pochutnáte?

Zdroj foto: conssuella / Shutterstock.com

Tiramisu po česku

S tímto dezertem jste se obzvláště v 80. letech minulého století mohli setkat doslova na každém kroku. Stejně tak jej připravovaly i české hospodyně svým hostům. S italskou chutí nemá nic společného, ale je to recept, se kterým se zavděčíte především dětem. Jak tedy na tiramisu po česku?

Budete potřebovat 20 dkg mletého cukru, 2 balíčky dětských piškotů, 2 kelímky pomazánkového másla, 2 trvanlivé šlehačky, kávu a trochu rumu.

Nejdříve si pomazánková másla vyšleháte společně s cukrem a šlehačkami do krémové konzistence. Skleničky si mezitím vyložíte piškoty, které jste namočili ve vychladlé kávě s rumem. Na ně budete postupně skládat vrstvy krému a opět piškotů. Nahoru dáte krém. A je hotovo! Děti se do tohoto dezertu s chutí pustí, zejména v teplých letních dnech.

Jak se vám líbila procházka historií jednoho z nejslavnějších italských dezertů? Přejete si i vy, aby se vaše chuťové pohárky zaradovaly nad originálním receptem na italské tiramisu s mascarpone? Nebo zkusíte jinou variantu a dnes si připravíte tiramisu bez vajec? Je jen na vás, zda si nejprve zkusíte dětskou variantu bez syrových žloutků. Musíme vás ale upozornit, že italské variantě s mascarpone se skutečně nic nevyrovná. Kdo jednou zkusí, sám pozná, jak lahodný tento recept na original tiramisu vlastně je. Budete se olizovat až za ušima.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací