Rajčatová polévka z protlaku: Recept snadný pro každého

Rajčatová polévka má mnoho obměn a chutná skvěle s opečeným toustem i smetanou. Připravte si výbornou rajčatovou polévku z protlaku a pochutnejte si na její výrazné chuti.

Uvařte si doma babiččinu rajskou polévku z protlaku raz dva a ozvláštněte ji opečeným toustem se zapečeným sýrem a smetanou, bazalkou či spoustou jiných variací. Tak vdechnete klasické rajčatové polévce moderní nádech a pochutnáte si na ní s celou rodinou.

Recept rajčatová polévka z protlaku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 35 minutPorce:4 porce

Suroviny

Postup

  1. Nejprve si cibuli nakrájejte na větší kusy a následně do hrnce nalijte lžíci olivového oleje a přidejte lžíci másla. Jakmile se směs oleje a másla zahřeje, přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí.
  2. Jakmile bude mít cibulka lesklý nádech, přidejte do hrnce plechovku protlaku. Důkladně míchejte alespoň 30 vteřin, dokud se směs dokonale nespojí. Následně ji zalijte horkou vodou, popřípadě vývarem přidejte pár kuliček nového koření.
  3. Směs přiveďte k varu a nechte povařit po dobu 30 minut.
  4. Jakmile uběhne půl hodiny, sundejte hrnec ze sporáku a polévku buď sceďte pomocí sítka, nebo použijte mixér. Výsledkem obou postupů bude dokonale krémová polévka.
  5. Nezapomeňte do polévky přidat pepř, sůl a lžičku cukru. Polévku ochutnejte a popřípadě ještě dochuťte.

TIPY

  • Kromě rajčatové polévky z přetlaku lze rajskou polévku připravit také z rajčatové šťávy, krájených rajčat v plechovce či z rajčat čerstvých. Záleží pouze na tom, kolik času chcete nad přípravou polévky strávit.
  • Pokud chcete vyzkoušet novinku, udělejte si rajskou polévku s rýží
Klíčová slova:rajčatová polévka z protlaku, rychlá polévka, rajský protlak, rajská polévka

Různé obměny rajčatové polévky

Výborná rajčatová polévka pro děti

Protože rajčatová polévka je oblíbená také u dětí, připravte speciálně pro ně rajčatovou polévku s těstovinami, rýží nebo vločkami. Pokud děti milují sýr, připravte jim k polévce také toustový chléb zapečený se sýrem. Uvidíte, že po jídle se jenom zapráší. Popřípadě můžete sýr nastrouhat přímo do polévky.

Zdravá rajská polévka pro dospělé

Pochutnejte si na rajčatové polévce a naservírujte si ji se snítkami čerstvé bazalky, lžicí smetany, pár kapkami olivového oleje a balzamikového octa. Výtečná je také rajčatová polévka s parmezánem a kousky opečeného chleba. Další variantou je rajčatová polévka s mozzarellou, která se v polévce krásně rozpustí.

Tip k servírování: Pokud toužíte po zvýšení svého denního příjmu zeleniny, podávejte polévku s grilovanými paprikami, cuketami a lilky a nezapomeňte je zakápnout olivovým olejem.

Italská rajčatová polévka s bazalkou

Pokud do rajčatové polévky z přetlaku přidáte čerstvou bazalku, přiblížíte se tím originální italské rajčatové polévce, která je podávána s bazalkovým pestem. To ji propůjčuje mírně štiplavou chuť, která se dokonale snoubí se sladkými rajčaty. Bazalku můžete přidat buď přímo do polévky a vmíchat ji do hrnce těsně před podáváním, nebo ji použít jako ozdobu při servírování. Nebojte se toho, že by bylo v polévce bazalky příliš. Chuť čerstvé bazalky a bazalkového pesta se skvěle doplňuje a nemůžete tím nic zkazit.

Rajčatová polévka má mnoho podob a při jejím servírování se fantazii meze nekladou. Rajčata jsou plná antioxidantů, takže polévka z nich připravená je nejenom výtečná, ale také má blahodárné účinky na zdraví.

Vyzkoušejte také další recepty na polévky, které jsou jednoduché pro přípravu a velmi chutné.

Zdroje: foodandwine.com, cookieandkate.com, natashaskitchen.com


Další recepty na polévky

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.