Recepty na nejlepší krémy na dorty

Základem skvělého dortu či jiného dezertu, které si žádají náplň, je kvalitní krém. Jestliže neznáte žádný ověřený krém, jenž by skvěle doplnil váš moučník, pak se nechte inspirovat některým z níže uvedených receptů na tradiční náplně. Ovšem i pokud vás klasické krémy již nebaví, podívejte se na pár netradičních krémů, co ozvláštní každý dort.

Každá domácí kuchařinka má jistě recepty na ty nejlepší krémy v hlavě, pokud ale potřebujete trošku poradit, přinášíme vám pár inspirací.

Základní máslový krém

Máslový krém je takovou klasikou, co se pečení týče. Rozhodně touto dortovou náplní neuděláte chybu, navíc je  výhodou snadná a rychlá příprava.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku moučkového cukru,
  • 100 gramů másla,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • půl lžičky vanilkové esence.

Postup přípravy:

Nejprve utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte půl lžičky vanilkové esence, zakysanou smetanu a znovu lehce promíchejte. Pro lepší manipulaci můžete dát krém na chvíli do lednice, aby máslo ztuhnulo. Krém plňte ideálně do cukrářského sáčku, jestliže ho chcete užívat na zdobení například cupcaků či povrchu dortu.

Kakaový máslový krém

Krémů s variací kakaa či čokolády se nabízí opravdu mnoho a vybrat si ten pravý může být oříšek. Ačkoliv je tento krém máslový, nemusíte se bát, že by byl těžký, díky mléku v receptu se totiž skvěle natírá a zároveň drží tvar.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 115 gramů másla,
  • 630 gramů moučkového cukru,
  • 65 gramů holandského kakaa,
  • 10 polévkových lžic mléka.

Postup přípravy:

Změklé máslo si vyšlehejte do pěny a poté postupně přidejte kakao, polovinu množství cukru a 5 lžic mléka. Jakmile vše dostatečně promícháte a ingredience se spojí, vmíchejte pomalu i druhou polovinu cukru a mléka. Důkladně vyšlehejte, připravený krém nechte chvíli odpočinou v lednici. Tento krém se skvěle hodí jako náplň nebo jako zdobení.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Bílkový krém

Tento dortový krém si žádá o něco větší zručnost. Jestliže se ho však naučíte připravovat, získáte skvělý univerzální krém, který se hodí při každém pečení, ať už jako podklad pod marcipán nebo krém na zdobení či plnění.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 4 bílky,
  • 280 gramů moučkového cukru,
  • 500 gramů másla.

Postup přípravy:

Do vhodné nádoby (ideálně nerezová či skleněná mísa) dejte čtyři bílky se 180 gramy moučkového cukru. Mísu vložte do vodní lázně a za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, nechte mísu v horké lázni už jen zhruba půl minuty, aby se bílky nesrazily. Následně sundejte hrnec z plotny a pokračujte ve šlehání ještě zhruba 3 minuty. Vyjměte ji z lázně, překryjte vlhkým hadrem a nechte směs vychladnout. Mezitím si vyšlehejte 500 gramů másla s 100 gramy moučkového cukru. Poté do této směsi opatrně zašlehejte zchladlé bílky.

Žloutkový krém

Tento krém na dort je jakousi obdobou výše zmíněného bílkového krému. Hodí se nejen na piškoty, ale například také k plnění různých trubiček či jako doplněk k ovoci.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 ml smetany ke šlehání (ideálně 33%),
  • 100 gramů másla,
  • 3 žloutky,
  • 2 čajové lžičky hladké mouky,
  • 6 polévkových lžic moučkového cukru,
  • 1 čajovou lžičku vanilkového cukru.

Postup přípravy:

Stejně jako u předchozího receptu je nezbytné připravit si vodní lázeň. V misce nad párou vyšlehejte vaječné žloutky společně s vanilkovým cukrem a moukou, dokud směs nezhoustne. Následně nechte vychladnout. V jiné míse si vyšlehejte do pěny máslo s moučkovým cukrem. Přidejte zchladlou žloutkovou hmotu a jemně smíchejte.

Tip: Tento žloutkový krém můžete ozvláštnit kvalitní hořkou čokoládou a získáte tak skvělý čokoládový krém. Stačí ke žloutkům na šlehání přidat 50 gramů nalámané čokolády.

Pomerančový krém

Tento druh máslového krému na dort je poměrně netradiční. Pomerančová chuť však dodá vašemu moučníku šmrnc a jistě překvapí svou chutí.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 200 gramů másla,
  • 6 lžic salka (případně jiného kondenzovaného mléka),
  • 2 lžíce moučkového cukru,
  • 2 lžíce pomerančové šťávy nebo pomerančového džusu,
  • půl lžičky vanilkové esence.

Postup přípravy:

Máslo utřete s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašlehejte salko. Dejte krém odpočinout do lednice. Na závěr přidejte pomerančovou šťávu nebo džus a vanilkovou esenci a krém je hotový.

Mascarpone krém

Krém z mascarpone a másla je velmi tradičním krémem, s kterým jistě nikdy neuděláte krok vedle. Jak si tento univerzální krém připravit?

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 240 gramů mascarpone,
  • 40 gramů másla,
  • 100 gramů moučkového cukru,
  • vanilkovou esenci.

Postup přípravy:

Mascarpone utřete s moučkovým cukrem a vanilkou dle chuti. Přidejte máslo, které je pokojové teploty. Důkladně vyšlehejte a můžete začít plnit či zdobit.

Zdroj foto: B_art_Studio / Shutterstock.com

Tvarohový krém (nutno péct)

Tento tvarohový krém se hodí na moučníky, které hodláte péct společně s náplní, například koláče či různé zákusky.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 gramů tvarohu (ideálně tučný),
  • 70 gramů moučkového cukru,
  • jedno vajíčko,
  • vanilkovou esenci.

Postup přípravy:

Tvaroh utřete s moučkovým cukrem, vajíčkem a lžičkou vanilkové esence do jemné hmoty. Je důležité krém péci společně s těstem kvůli syrovému vajíčku.

Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Tvarohový krém bez pečení

Tvarohovo máslový krém je oblíbený pro svou chuť a především také skvělou konzistenci, díky užití másla. Hodí se k plnění různých dezertů i zdobení.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 140 gramů tvarohu,
  • 100 gramů másla,
  • moučkový cukr,
  • 50 gramů marmelády.

Postup přípravy:

Máslo utřete s moučkovým cukrem, přidejte marmeládu vámi zvolené chuti a promíchejte. Postupně po lžících přidávejte tvaroh a míchejte. Po vymíchání hladkého krému uložte do lednice. Po vychlazení můžete začít plnit či zdobit.

Skořicový krém

Skořicový krém je díky své chuti velmi specifický, ovšem jestliže vás již nebaví klasické dortové krémy, pak jistě neváhejte s vyzkoušením tohoto receptu.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 175 gramů krémového sýru (například Philadelphia),
  • 100 gramů másla,
  • 100 gramů moučkového cukru,
  • vanilkovou esenci,
  • skořici.

Postup přípravy:

Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte zhruba lžičku mleté skořice. Postupně po lžicích přidávejte krémový sýr. Po vymíchání hladkého krému odložte alespoň na hodinu do lednice, aby se s náplní lépe pracovalo.

Pudinkový krém

Pudinkový krém je oblíbenou sladkou náplní do všech druhů dortů.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 250 gramů másla,
  • 300 ml mléka,
  • vanilkový pudinkový prášek,
  • 150 gramů moučkového cukru,
  • lžíci rumu či vanilkový esence.

Postup přípravy:

Podle návodu uvařte vanilkový pudink, můžete pro přípravu zvolit menší objem mléka, aby byl pudink hustější a lépe se pak s krémem pracovalo. Nechte pudink chladnout, občas promíchejte, abyste zabránili vytvoření škraloupu na povrchu. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Do této směsi po lžících přimíchávejte zchladlý pudink. Na závěr můžete pro lepší chuť přidat ještě rum či vanilku.

Zdroj foto: Ana Photo / Shutterstock.com

Jogurtový krém

Jogurtový krém na dort je skvělým doplňkem především pro lehké piškotové dorty s čerstvým ovocem. Získáte tak velmi jemný moučník.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • 650 ml hustého jogurtu (řeckého typu),
  • 250 ml šlehačky ke šlehání,
  • 5 lžic moučkového cukru,
  • 8 plátků želatiny.

Postup přípravy:

Ponořte plátky želatiny do studené vody. Všechny ostatní přísady smíchejte v míse, smetanu nešlehejte. Změklou želatinu nechte lehce okapat a přendejte do kastrůlku, kde ji začněte pomalu zahřívat. Odeberte si do menší misky několik lžic krému. Po rozpuštění želatiny ji za rychlého míchání přidejte do této misky. Tuto směs s želatinou pak opět za stálého míchání vraťte zpět ke krému.

Výroba dortů a všemožných dalších zákusků a laskomin může být velkým oříškem. Nebojte se zkoušet stále nové a nové chutě a postupy, třeba díky tomu objevíte recept, který vás uchvátí a posune vaše dezerty na vyšší level.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací