Kategorie

Recepty na cheesecake

Vyzkoušejte jednoduché a rychlé recepty na cheesecake. Na Tipio.cz naleznete chutné cheesecake s různými příchutěmi, ochutnejte například citrónové nebo levandulové.

Mezi nejlepší cheesecake patří ten čokoládový, je velice jednoduchý na přípravu.

Co je cheesecake?

Dezert cheesecake má typickou podobu, a to jsou dvě vrstvy. Jednou z nich krusta, na kterou jsou použité rozdrobené sušenky s máslem, a tou druhou je sýrová nebo tvarohová vrstva.

I když na první pohled vypadá jeho příprava jednoduše, je důležité dodržet správný postup, abyste místo cheesecake neupekli jen nějaký obyčejný tvarohový koláč, jeden z mnoha.

Tipy, jak připravit nejlepší cheesecake

  • směs sýru a cukru míchejte v robotu na nejnižší rychlost, nebo v ruce za použití metličky. Účelem je dostat do směsi co nejméně vzduchu,
  • upečený cheesecake nechejte pomalu chladnout v otevřené troubě,
  • z formy koláč vyndejte, až je opravdu dobře vychladlý,
  • ingredience k sýru přidávejte postupně – nejprve cukr, teprve potom vejce,
  • pokud nemáte nebo nechcete použít vejce, vyzkoušejte jeho náhrady v receptech – čím nahradit vejce při pečení,
  • všechny použité ingredience musejí mít pokojovou teplotu,
  • sušenkový základ, jako třeba při lotus cheesecake, je možné předpéct v troubě.

Forma pro cheesecake a pečení v troubě

Pro pečení cheesecaku je vhodná dortová forma s odnímatelným okrajem, z níž se hotový koláč velmi dobře vyklápí, je-li dobře vymazaná tukem. Když použijete koláčovou formu nebo zapékací misku, vyložte dno i okraje pečicím papírem.

Na rozdíl od běžného koláče se peče ve vodní lázni. V případě použití odnímatelné dortové formy je lepší ještě formu obalit alobalem, aby z ní žádná hmota nevytekla skulinami ven. Pak se forma položí do hlubšího plechu s vodou a dá do trouby.

Běžně se peče pomalu asi při 160 stupních Celsia. Účelem toho je koláč nevysušit, čemuž napomáhá také uvolňovaná vodní pára. Během pečení není dobré otevírat troubu, neboť plocha by se mohla propadnout.

A jak poznáte, že je cheesecake upečený?

Při poklepu na bok formy by se hmota měla chvět, jako by byla ze želé.

Do ledničky dejte teprve ve chvíli, kdy je řádně prochladlý. Pokud by byl ještě byť jen trochu teplý, sýrová vrstva by se srazila.