Lichořeřišnice větší není tolik známou bylinou. Čaj z květů této rostliny pomáhá léčit záněty v těle

Krásná květina i zázračná bylina s pozitivními účinky na lidské tělo – to je lichořeřišnice. O lichořeřišnici jste už možná slyšeli, na vaší zahradě ji ale nejspíš nenajdete. To je však velká chyba. Objevte ty nejlepší účinky této krásné byliny a zařaďte ji do svého zahradního repertoáru.

Zdroj foto: SANLYN / Shutterstock.com

V Evropě lichořeřišnice není od pradávna

Tato krásná rostlina pochází původně z Peru, Kolumbie a And v Ekvádoru, kde roste volně v přírodě. Díky skvělým účinkům na lidské zdraví se začala pěstovat také v Evropě, poprvé byla přivezena z Peru v roce 1684. Již odpradávna byla lichořeřišnice používána pro léčení zanícených ran nebo při chronických zánětech močových cest. Ve 20. století ji lékař Mathioli doporučoval také na léčbu prostaty a při problémech s ledvinami.

S postupem času se ale také zjistilo, že je lichořeřišnice vhodná nejen na močové cesty a zanícené rány, ale také pro zlepšení funkce dýchacího ústrojí. Proto se výtažek z této rostliny může doporučovat při zápalu plic. Tato rostlina vám pomůže také v dalších případech.

  • Při zánětech v těle,
  • při zánětech vaječníků nebo prostaty,
  • pro lepší růst vlasů,
  • jako účinné projímadlo.

Jak lichořeřišnice léčí?

Pokud se chystáte na léčivý čaj z lichořeřišnice, není vhodné tuto rostlinu kombinovat s dalšími druhy bylin. Ve směsích nechutná příliš dobře, navíc největší účinek pocítíte právě při samostatném užití. Tinktura nebo čaj z lichořeřišnice dokáže pomoci už po dvou hodinách po aplikaci, doporučuje se alespoň dvakrát denně.

Kúra užívání čaje z lichořeřišnice by měla být alespoň po dobu deseti dnů nebo do doby, než příznaky či zdravotní problémy úplně nezmizí. Zejména u zánětů je nutné vyléčit nemoc úplně, mohla by se totiž velmi snadno vrátit. U zánětů rány nebo jiného zánětlivého onemocnění můžete lichořeřišnici užívat v kombinaci s antibiotiky, skvěle se s nimi při uzdravování doplňuje.

Zdroj foto: Esin Deniz / Shutterstock.com

Pěstování lichořeřišnice

Zaujala vás síla účinku této úžasné rostliny? Pak si připravte místo ve vašem záhonu a vypěstujte si ji také u sebe doma. Péče o ni není nikterak náročná, a tak ji zvládne vypěstovat i začínající zahradník. Zasaďte ji ale až po mrazících, jedině tak vám vydrží a dobře poroste.

Lichořeřišnici vysazujte na slunném a teplém místě, kde bude mít dostatek slunečních paprsků, ze kterých čerpá svou sílu. Bylina je pnoucí, a tak vám vytvoří krásný převislý efekt v truhlících a v záhoně připraví rozmanitou pastvu pro oči. Květy vás budou těšit zhruba od června až do prvních mrazíků. Zemina nemusí být speciálně hnojená, stačí jen klasická kypřená půda s trochou vláhy a vlhkosti. Tato bylina dobře chrání také vaše ovocné stromy před škůdci a vaši zeleninovou úrodu před plísněmi.

Využijte lichořeřišnici v zajímavých receptech

Květy i listy můžete snadno použít ve vaší kuchyni. Jejich chuť připomíná například ředkvičku nebo řeřichu, krásné květy tak mohou obohatit vaše saláty i další jídla nejen chutí, ale také z estetického hlediska. Spektrum využití v kuchyni je velmi široké, možná vás překvapí, kde všude můžete tuto bylinu použít jako výbornou ingredienci.

Tuto bylinu můžete snadno naložit do oleje a skladovat v chladu, při každém vaření tak můžete poupata či naložené květy přihodit do směsí. Výborná je také omáčka z lichořeřišnice, která je obzvlášť lahodná v kombinaci s cuketou, bazalkou a zakysanou smetanou. Tinktura z lichořeřišnice vám zase pomůže k odstranění problémů s pletí, zejména u adolescentů může pomoci proti akné.

Bylina vám pomůže nejen při hojení zanícených ran, u problémů s močovými cestami nebo pro zlepšení kvality vlasů. Bude i výbornou a krásnou ingrediencí, se kterou překvapíte celou svou rodinu. Vyzkoušejte tuto krásnou květinu a účinnou bylinu i vy a určitě nebudete litovat.

1 komentář
  1. Svatava říká

    Dobrý den, rádi pěstujeme tuto rostlinu, ale poslední roky nám ji vždy sežerou mraky miniaturních potvor, které nám ožírají i rukolu. Létají v mračnech, když je postříkám, je zem černá, jak padají na zem ( samozřejmě tím pádem máme po konzumaci ). Má někdo podobnou zkušenost a nebo radu? Děkuji.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací