Rychlý oběd na neděli: 4 jednoduché a osvědčené recepty

Rychlý oběd a jednoduchý recept jsou naší nejoblíbenější kombinací v oblasti vaření. Určitě vám padne vhod několik tipů pro rychlý oběd, který je chutný a hotový do hodinky.

Přemýšlíte, co dobrého uvařit k nedělnímu obědu, aby si rodina pochutnala a vy jste nemuseli trávit u sporáku celé dopoledne? Neznamená totiž, že když je oběd rychlý, je méně chutný. Máme pro vás recepty na oblíbená jídla, která budete mít hotové do hodinky a moc práce s nimi mít nebudete.

Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajskou omáčku mají rádi dospělí i děti. Pokud ji ale vaříte z hovězího masa, její příprav je dlouhá a trochu komplikovaná. Když si ji připravíte s masovými koulemi (klopsy), budete ji mít hotovou mnohem rychleji.

Ingredience

Na koule:

  • 500 g mletého masa (vepřového nebo míchaného)
  • vejce
  • strouhanka
  • pepř a sůl

Na omáčku:

  • cibule
  • velký rajčatový protlak 
  • plechovka drcených rajčat
  • bobkový list, nové koření, skořice, sůl, pepř, hřebíček
  • cukr
  • voda nebo vývar
  • hladká mouka na zahuštění
  • máslo
Rychlý oběd
Zdroj foto: Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme masové koule. Smícháme mleté maso s vejcem, pepřem, soli a trochou strouhanky v misce. Pokud se těsto stále lepí, přidáme ještě strouhanku. Tvarujeme koule dle libosti, čím menší, tím kratší dobu se budou vařit.
  2. Připravíme si základ na omáčku. V hrnci si rozehřejeme kousek másla do kterého nasypeme všechno koření krom soli a pepře a lžíci cukru, necháme to zhnědnout a zkaramelizovat.
  3. Do tohoto základu přidáme najemno nakrájenou cibulku a prosmažíme, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme protlak, drcená rajčata pořádně promícháme, povaříme dvě minuty a přidáme masové koule. Vaříme dalších 30 minut.
  4. Z omáčky vyndáme masové koule a omáčku přes síto propasírujeme. Koule vložíme zpět do propasírované omáčky, dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.

Halušky se zelím

Zásobu brambor má doma asi vždy každý z nás, proto pokud hledáte tipy na rychlý oběd z brambor, vyzkoušejte halušky. Vyzkoušejte také pravé halušky s brynzou a slaninou. Tradiční slovenské jídlo, které je velmi oblíbené i v našich končinách. Nejlepší jsou připravované s uzeným a se zelím.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 120 gramů hladké mouky
  • 120 hrubé mouky
  • vejce
  • sůl
  • cibule
  • sklenici zelí
  • 400 gramů uzeného masa

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme těsto na halušky: brambory si oloupeme a nastouháme najemno (nejlépe v robotu), přebytečnou vodu z brambor slijeme.
  2. Přidáme vejce, sůl, hladkou i hrubou mouku. Těsto by nemělo být příliš tuhé.
  3. Do vroucí oselené vody přes haluškové síto protlačíme těsto a halušky vaříme cca pět minut, dokud nevyplavou na povrch.
  4. Oloupeme a nakrájíme si cibuli. Uzené se nakrájíme na kostičky, společně smažíme na troše oleje, dokud uzené nezačne vonět a cibulka zlátnout. Přidáme zelí a podusíme do měkka. Poté vše společně promícháme s haluškami. 
Tip na rychlý oběd: Velmi oblíbeným a rychlým receptem jsou i slovenské brynzové pirohy.

Karbanátky s bramborovou kaší

Oblíbené karbanátky s bramborovou kaší a okurkovým salátem jsou osvědčená klasika, na kterou sázely i naše babičky. Pro změnu můžete do mletého masa přimíchat vychladlé houby dušené na cibulce nebo pomletou dušenou kapustu.

Ingredience

  • 500 g mleté maso (vepřové nebo míchané)
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 2-3 česnek
  • majoránka
  • dva dny stará houska
  • mléko
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • vejce
Rychlý oběd - karbanátky
Zdroj foto: yulyamade / Shutterstock.com

Postup

  1. Do mísy, ve které budeme zpracovávat těsto na karbanátky si vložíme mleté maso, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, majoránku a vejce.
  2. Do hrníčku si nalámeme housku a zalijeme až po okraj mlékem. Tuto směs pak nalijeme do mísy ke zbytku surovin. Vše pořádně promícháme, pokud bude těsto příliš řídké, přidáme strouhanku, karbanátky by se měly dát krásně tvarovat.
  3. Smažíme na rozpáleném oleji nebo je můžeme péct najednou na plechu v troubě. Podáváme s bramborovou kaší. 
Přinášíme vám tipy, jak připravit šťavnaté a nadýchané karbanátky – recept naleznete zde.

Kotlety zapečené s brambory ve smetaně

I toto jídlo prověřily generace a je oblíbené i dnes. K rychlému obědu z kotlety stačí pár ingrediencí a do hodiny máte na stole výborný nedělní oběd.

Ingredience

  • 700 g  oloupaných brambor
  • 4 plátky vepřových kotlet bez kosti
  • 2 x 32 % smetana ke šlehání
  • větší cibule
  • sůl a pepř
  • grilovací koření
A jelikož přichází grilovací sezóna, určitě vyzkoušejte šťavnaté kotlety marinované na pivu.

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory si nakrájíme asi na půl centimetrová půlkolečka.
  2. Kotlety si naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením.
  3. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.
  4. Do velké zapékací mísy dáme část brambor, na to plátky masa a maso poklademe nakrájenou cibulí. Zasypeme zbytkem brambor.
  5. Vše zalijeme šlehačkou a dáme péct na 45 minut do trouby. Podávejte s listovým nebo jiným zeleninovým salátem. 

Rychlý oběd bez masa

Chcete-li si alespoň jednou za čas dopřát rychlý zdravý oběd připravte si bezmasý pokrm. Velmi zdravou variantou, kterou byste měli mít na talíři jednou týdně je ryba na jakýkoli způsob. Ryba je skvělou náhražkou masa, dodá vám omega-3 mastné kyseliny a mnoho dalších zdraví prospěšných látek.

Tipy pro rychlý oběd bez masa

Přinášíme vám pár inspirací k rychlému obědu:

  • gnocchi s rajčatovou omáčku – gnocchi můžeme považovat doslova za rychlý oběd z ničeho, protože na jejich přípravu potřebujeme jen 3 základní suroviny – brambory, vajíčka a mouku. Podávat je můžete s jakoukoli omáčkou, kterou u vás doma máte rádi.
  • tvarohové ovocné knedlíky – sladké knedlíky plněné ovocem milují především děti, a tak rychlý oběd pro děti máte promyšlený. Avšak tímto sladkým jídlem nepohrdnou ani dospělí, kteří se vrátí do starých dob, kdy jim tvarohové knedlíky připravovala jejich babička.
  • krémové houbové rizoto – rizoto si můžete připravit na několik způsobů, oblíbené je zeleninové rizoto, rizoto z medvědího česneku a během houbové sezóny si dopřejte rizoto z čerstvých hub.
  • pirohy na sladko – pirohy jsou velmi jednoduchý a rychlý recept, který zvládne připravit i úplný začátečník. Pokud se vám nechce v kuchyni trávit spoustu času, pak je to vhodný recept na rychlý oběd či večeři.
  • falafel – je skvělou náhradou masa, kterou mají v oblibě také lidé s alternativní stravou, kteří nekonzumují živočišné produkty. Je to opravdu rychlý zdravý oběd, který můžete podávat mnoha způsoby.

Už vám nezbývá nic jiného, než nabrat inspiraci a vybrat si z této nabídky rychlých receptů, které jistě obohatí každý mlsný jazýček.

Zdroj: allrecipes.com


Další tipy do kuchyně

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.