Pravé halušky s brynzou a slaninou – Recept na slovenský národní pokrm

Halušky s brynzou a slaninou jsou tradiční slovenské jídlo, na které jste již jistě narazili i u nás. Ne náhodou se stalo toto jídlo typickým symbolem Slovenska. Chuť tohoto receptu vás totiž dostane! Zkuste si pravé slovenské halušky z brambor připravit doma.

Z jakého těsta připravit halušky?

Tradiční těsto na halušky se vyrábí z brambor, a to smícháním brambor, mouky a soli. Právě bramborové těsto je to, co dává haluškám jejich tradiční a charakteristickou chuť a texturu.

Jak se dělají halušky?

Halušky s brynzou jsou drobné kuličky podávané s brynzou, což je specifický druh tvarohového sýra, který je typický pro slovenskou a východoevropskou kuchyni. Obvykle se podávají s dalšími ingrediencemi, jako jsou slanina, cibule či smetana.

Doporučujeme: Připravte si také slovenskou klasiku brynzové pirohy

Brambory je třeba uvařit, rozmělnit a smíchat s moukou, solí a vodou, aby vzniklo základní těsto, které se tvaruje do kuliček či válců a vaří se ve vroucí vodě. Ve chvíli, kdy se halušky odlepí ode dna a vyplavou, jsou hotovy.

Recept na brynzové halušky se slaninou

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 40 minutPorce:4 porce

Vyzkoušejte tuto tradiční slovenskou pochoutku jednoduše doma s naším receptem.

Ingredience

    Na těsto

  • Na omáčku

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte těsto na halušky. Do mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli.
  2. Ve druhé misce rozšlehejte vejce a přidejte vodu. Postupně přilijte tekuté složky k mouce a za stálého míchání vytvořte hladké těsto. Těsto by mělo být poměrně husté, ale stále lehce tvarovatelné.
  3. Nyní si připravte hrníček s vroucí osolenou vodou. Můžete použít speciální hrníček na halušky s perforovaným dnem nebo obyčejný hrníček s otvory pro odtok vody. Máte-li takový hrníček, použijte ho, pokud ne, tak si vodu nechte cca 2 cm nad dnem hrnce.
  4. Těsto nyní přidejte do hrníčku tak, že na něj budete poklepávat nebo protlačovat malými dírkami. Voda by měla být horká, ale ne vařící. Těsto se bude vařit krátce, dokud nevyplave na povrch.
  5. Až halušky vyplavou na povrch, počkejte ještě asi 2-3 minuty a poté je vyjměte. Jejich vzhled je trochu podobný nudlím.
  6. Mezitím si připravte omáčku. Na pánvi rozpalte máslo nebo sádlo, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a smažte ji do křupava.
  7. Když jsou halušky hotové a slanina osmažená, přidejte halušky do pánve a promíchejte s cibulí a slaninou. Na závěr přidejte brynzový sýr a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a vytvoří krémovou omáčku.
  8. Bramborové halušky z mouky osolte a opepřete podle své chuti.
  9. Podávejte horké a můžete posypat nasekanou petrželkou pro přidání čerstvé chuti.

Tip: Oblíbeným receptem je jsou také kuřecí prsa s brynzou a slaninkou

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.