Recept gnocchi na italský způsob: Skvělé a snadné na přípravu

Gnocchi jsou skvělou přílohou podávanou k různým omáčkám. Pokud si bramborové noky chcete opravdu vychutnat, nejlepším řešením je připravit si doma vlastní. Vystačíte si jen s pár surovinami, přičemž domácí recept na gnocchi pak můžete zkombinovat s omáčkou podle chuti.

Domácí gnocchi s rajčaty
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na gnocchi

Tohle jídlo se hodí jako příloha k omáčkám, nebo si ho můžete dát i s masem. Nejlepší je gnocchi s kuřecím masem a špenátem.

Suroviny

  • 1 kg moučných brambor,
  • 3 vajíčka,
  • 300 g hladké mouky.

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte, ovšem neloupejte. Takto je uvařte, aby si zachovaly pevnou konzistenci. Neměly by být rozvařené, vařte je zhruba 10–15 minut.
  2. Brambory ještě teplé oloupejte, chladnutím se totiž mění jejich konzistence a noky by tak byly těžké.
  3. Oloupané brambory umelte dvakrát v mlýnku, případně je můžete také nastrouhat či využít lis na brambory.
  4. Rozmělněné brambory rozprostřete na pracovní plochu a vytvořte ve středu důlek. Do toho přidejte vajíčka a poprašte moukou. Začněte zpracovávat hladké těsto. Postupně přidávejte mouku.
  5. Je důležité pracovat rychle, aby si těsto zachovalo správnou konzistenci. Mělo by být tvárné, ovšem nezpracovávejte ho příliš dlouho. Dlouhým hnětením se snižuje kvalita těsta a noky nebudou tak nadýchané.
  6. Z těsta válejte tenké válečky a odkrajujte jednotlivé noky.
  7. Poté každý kousek lehce pomoučněte, můžete také jednoduše vidličkou vytvořit typický vzorek pro gnocchi.
  8. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vkládejte noky. Stačí je povařit dvě minuty a poté vyndat.
Příprava gnocchi
Zdroj foto: photocrew1 / Shutterstock.com
Víte, jaká je výslovnost gnocchi? Správná výslovnost v češtině je ňoky. Nenazývejte tohle skvělé jídlo jako gňoči, noči, nebo jiným názvem.

Tipy pro vylepšení gnocchi

Domácí noky jsou skvělé samy o sobě, ovšem jejich chuť oceníte, když si připravíte gnocchi s rajčaty.

Gnocchi s rajčatovou omáčkou

Suroviny

  • 300 g rajčat,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šalvějové lístky,
  • sůl a pepř,
  • parmezán.

Postup

Na oleji osmahněte šalvěj a přidejte čerstvé nebo sušené rajčata se solí a pepřem. Stačí jen chvilka pro rozvonění koření a zahřátí rajčat. Tuto směs pak stačí přidat k nokům, navíc vše můžete zalít trochou rozpuštěného másla. K nokům by neměl navrchu chybět ani nastrouhaný parmezán, nebo také můžete zkusit gnocchi se sýrovou omáčkou.

Gnocchi jsou syté, je proto dobré podávat je pouze s lehkou omáčkou či zeleninou. Výborné jsou také gnocchi se špenátem. Jakmile jednou ochutnáte domácí noky, jiné už se jim nevyrovnají.


Další recepty na bezmasá jídla

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.