Italská klasika přímo u vás doma: Připravte si domácí gnocchi na italský způsob
Gnocchi jsou skvělou přílohou podávanou k různým omáčkám. Pokud si bramborové noky chcete opravdu vychutnat, nejlepším řešením je připravit si doma vlastní. Vystačíte si jen s pár surovinami, přičemž domácí gnocchi pak můžete zkombinovat s omáčkou podle chuti.

Suroviny
- 1 kg moučných brambor,
- 3 vajíčka,
- 300 g hladké mouky.
Postup přípravy
- Brambory omyjte, ovšem neloupejte. Takto je uvařte, aby si zachovaly pevnou konzistenci. Neměly by být rozvařené, vařte je zhruba 10–15 minut.
- Brambory ještě teplé oloupejte, chladnutím se totiž mění jejich konzistence a noky by tak byly těžké.
- Oloupané brambory umelte dvakrát v mlýnku, případně je můžete také nastrouhat či využít lis na brambory.
- Rozmělněné brambory rozprostřete na pracovní plochu a vytvořte ve středu důlek. Do toho přidejte vajíčka a poprašte moukou. Začněte zpracovávat hladké těsto. Postupně přidávejte mouku.
- Je důležité pracovat rychle, aby si těsto zachovalo správnou konzistenci. Mělo by být tvárné, ovšem nezpracovávejte ho příliš dlouho. Dlouhým hnětením se snižuje kvalita těsta a noky nebudou tak nadýchané.
- Z těsta válejte tenké válečky a odkrajujte jednotlivé noky.
- Poté každý kousek lehce pomoučněte, můžete také jednoduše vidličkou vytvořit typický vzorek pro gnocchi.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vkládejte noky. Stačí je povařit dvě minuty a poté vyndat.

Tipy na podávání
Domácí noky jsou skvělé samy o sobě, ovšem jejich chuť oceníte v kombinaci s rajčaty.
Budete potřebovat:
- 300 g rajčat,
- 2 lžíce olivového oleje,
- šalvějové lístky,
- sůl a pepř,
- parmezán.
Příprava:
Na oleji osmahněte šalvěj a přidejte rajčata se solí a pepřem. Stačí jen chvilka pro rozvonění koření a zahřátí rajčat. Tuto směs pak stačí přidat k nokům, navíc vše můžete zalít trochou rozpuštěného másla. K nokům by neměl navrchu chybět ani nastrouhaný parmezán.
Gnocchi jsou syté, je proto dobré podávat je pouze s lehkou omáčkou či zeleninou. Jakmile jednou ochutnáte domácí noky, jiné už se jim nevyrovnají.