Italská klasika přímo u vás doma: Připravte si domácí gnocchi na italský způsob

Gnocchi jsou skvělou přílohou podávanou k různým omáčkám. Pokud si bramborové noky chcete opravdu vychutnat, nejlepším řešením je připravit si doma vlastní. Vystačíte si jen s pár surovinami, přičemž domácí gnocchi pak můžete zkombinovat s omáčkou podle chuti.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Suroviny

  • 1 kg moučných brambor,
  • 3 vajíčka,
  • 300 g hladké mouky.

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte, ovšem neloupejte. Takto je uvařte, aby si zachovaly pevnou konzistenci. Neměly by být rozvařené, vařte je zhruba 10–15 minut.
  2. Brambory ještě teplé oloupejte, chladnutím se totiž mění jejich konzistence a noky by tak byly těžké.
  3. Oloupané brambory umelte dvakrát v mlýnku, případně je můžete také nastrouhat či využít lis na brambory.
  4. Rozmělněné brambory rozprostřete na pracovní plochu a vytvořte ve středu důlek. Do toho přidejte vajíčka a poprašte moukou. Začněte zpracovávat hladké těsto. Postupně přidávejte mouku.
  5. Je důležité pracovat rychle, aby si těsto zachovalo správnou konzistenci. Mělo by být tvárné, ovšem nezpracovávejte ho příliš dlouho. Dlouhým hnětením se snižuje kvalita těsta a noky nebudou tak nadýchané.
  6. Z těsta válejte tenké válečky a odkrajujte jednotlivé noky.
  7. Poté každý kousek lehce pomoučněte, můžete také jednoduše vidličkou vytvořit typický vzorek pro gnocchi.
  8. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vkládejte noky. Stačí je povařit dvě minuty a poté vyndat.
Zdroj foto: photocrew1 / Shutterstock.com

Tipy na podávání

Domácí noky jsou skvělé samy o sobě, ovšem jejich chuť oceníte v kombinaci s rajčaty.

Budete potřebovat:

  • 300 g rajčat,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • šalvějové lístky,
  • sůl a pepř,
  • parmezán.

Příprava:

Na oleji osmahněte šalvěj a přidejte rajčata se solí a pepřem. Stačí jen chvilka pro rozvonění koření a zahřátí rajčat. Tuto směs pak stačí přidat k nokům, navíc vše můžete zalít trochou rozpuštěného másla. K nokům by neměl navrchu chybět ani nastrouhaný parmezán.

Gnocchi jsou syté, je proto dobré podávat je pouze s lehkou omáčkou či zeleninou. Jakmile jednou ochutnáte domácí noky, jiné už se jim nevyrovnají.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.