Hovězí vývar – Připravte si silnou a zdravou polévku

Hovězí vývar je základem pro každou kuchyni. Jak ale připravit silný hovězí vývar správně? Vyzkoušejte jednoduchý recept, s nímž připravíte tu nejlepší hovězí polévku.

silný hovězí vývar
Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Základ ve formě vývaru totiž pozvedne každý pokrm, který budete připravovat. Hovězí vývar má navíc mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Jaké hovězí maso vybrat do vývaru?

Abyste získali silný a poctivý hovězí vývar, je nutné myslet na kvalitní výběr masa. Tou nejlepší volbou kus masa spolu s morkovou kostí. Ta má totiž vysoký obsah vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, síry, křemíku i fosforu. Morek je bohatý na vitamín A, K a C, nechybí ani vysoký obsah zinku, selenu nebo manganu. Tkáň, která pojí kosti, je plná látek, co pomáhají v případě artritidy.

Recept na hovězí vývar

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:4 hodiny 10 minutCelkový čas:4 hodiny 20 minutPorce:6 porce

Připravte si chutnou a zdravou polévku. Vyzkoušejte tenhle recept na dokonalý hovězí vývar.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Do velkého hrnce dejte maso i s kostmi a zalijte studenou vodou. Vodu s masem přiveďte k varu a ztlumte plamen na střední sílu.
  2. Voda by neměla vřít, maximálně jen trochu bublat. V takovém stavu za občasného zkontrolování nechte maso vařit zhruba tři hodiny.
  3. Během této doby nezapomínejte na odstraňování kalu na hladině, jedná se o přebytečný tuk a bílkovinu. Pokud seberete většinu této pěny, vývar bude krásně čirý.
  4. Po třech hodinách k vývaru přidejte rozkrojenou cibuli včetně slupky, stroužky česneku i nahrubo nakrájenou mrkev, celer i petržel.
  5. Se všemi ingrediencemi nechte vařit hodinu a čtvrt na stále stejně mírném ohni, nezapomínejte na odebírání kalu.
  6. Po uplynutí doby je vývar hotový. Teď už stačí jen vývar scedit, uvařené maso i zeleninu můžete využít k dalšímu zpracování.

Pokud chcete připravit polévku z vývaru, maso oberte a do vývaru opět vraťte. Stejně můžete přidat i zeleninu nakrájenou na menší kousky nebo servírovat hovězí vývar s nudlemi.

Doporučujeme: Hovězí vývar v pomalém hrnci

Tipy pro vylepšení vývaru z hovězího masa

Pokud chcete vylepšit vaši polévku vyzkoušejte hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

Jak dlouho vařit hovězí vývar?

Hovězí maso nechte ve vodě vařit zhruba 3 hodiny. Následně přidáte zeleninu a vše potřebné a vaříte ještě přibližně 1 hodinu a 15 minut. Celková doporučená doba vaření hovězího vývaru je zhruba 4 hodiny 15 minut.

Využití hovězího vývaru

Pokud si nechcete vařit vývar jen pro dobrou polévku, můžete jej využít i jinak. Nechte poctivý hovězí vývar zchladnout a nalijte ho do dobře uzavíratelných sklenic. Ty pak můžete nechat zmrazit a využít jako základ pro kterýkoliv pokrm v pozdější době.  Pokud připravíte takový silný vývar, budete mít bohatý zdroj vitamínů, minerálů i dalších prospěšných složek, co mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Vývar je především skvělou prevencí proti nemocem a velmi dobrým posilovačem imunitního systému, jelikož pomáhá při respiračních nemocích nebo při klasickém nachlazení či v případě oslabené imunity, proto je vhodným základem především v podzimním a zimním období.

Hovězí vývar při nechutenství

Pokud trpíte nechutenstvím, připravte si poctivý vývar a podávejte ho bez masa, zeleniny i nudlí. Takový čistý a silný hovězí vývar totiž pomůže nejen při nechutenství, ale také dodá chybějící živiny, o které si organismus jinak neumí říct. Silný vývar můžete užívat teplý, po lžičkách anebo ho pít po menších doušcích z malé sklenice. Doplníte tak nejen pitný režim, ale i mnoho vitamínů a minerálů do těla. Mnoho vitamínů obsahuje i poctivá fazolová polévka.

Doporučujeme : Připravte si také poctivý kuřecí vývar.

Díky tomu, že vývar umí zklidnit podrážděný žaludek, bude tento silný pokrm skvělou volbou i po dlouhém večírku nebo velkém množství alkoholu. Na kocovinu se totiž nic nehodí lépe než právě silný vývar.


Další recepty na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.