Hovězí vývar – Připravte si silnou a zdravou polévku
Hovězí vývar je základem pro každou kuchyni. Jak ale připravit silný hovězí vývar správně? Vyzkoušejte jednoduchý recept, s nímž připravíte tu nejlepší hovězí polévku.
![silný hovězí vývar](https://www.tipio.cz/wp-content/uploads/2021/11/shutterstock_1849971106.jpg)
Základ ve formě vývaru totiž pozvedne každý pokrm, který budete připravovat. Hovězí vývar má navíc mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.
Jaké hovězí maso vybrat do vývaru?
Abyste získali silný a poctivý hovězí vývar, je nutné myslet na kvalitní výběr masa. Tou nejlepší volbou kus masa spolu s morkovou kostí. Ta má totiž vysoký obsah vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, síry, křemíku i fosforu. Morek je bohatý na vitamín A, K a C, nechybí ani vysoký obsah zinku, selenu nebo manganu. Tkáň, která pojí kosti, je plná látek, co pomáhají v případě artritidy.
Recept na hovězí vývar
Připravte si chutnou a zdravou polévku. Vyzkoušejte tenhle recept na dokonalý hovězí vývar.
Ingredience
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte maso i s kostmi a zalijte studenou vodou. Vodu s masem přiveďte k varu a ztlumte plamen na střední sílu.
- Voda by neměla vřít, maximálně jen trochu bublat. V takovém stavu za občasného zkontrolování nechte maso vařit zhruba tři hodiny.
- Během této doby nezapomínejte na odstraňování kalu na hladině, jedná se o přebytečný tuk a bílkovinu. Pokud seberete většinu této pěny, vývar bude krásně čirý.
- Po třech hodinách k vývaru přidejte rozkrojenou cibuli včetně slupky, stroužky česneku i nahrubo nakrájenou mrkev, celer i petržel.
- Se všemi ingrediencemi nechte vařit hodinu a čtvrt na stále stejně mírném ohni, nezapomínejte na odebírání kalu.
- Po uplynutí doby je vývar hotový. Teď už stačí jen vývar scedit, uvařené maso i zeleninu můžete využít k dalšímu zpracování.
Pokud chcete připravit polévku z vývaru, maso oberte a do vývaru opět vraťte. Stejně můžete přidat i zeleninu nakrájenou na menší kousky nebo servírovat hovězí vývar s nudlemi.
Doporučujeme: Hovězí vývar v pomalém hrnci
Tipy pro vylepšení vývaru z hovězího masa
Pokud chcete vylepšit vaši polévku vyzkoušejte hovězí vývar s játrovými knedlíčky.
Jak dlouho vařit hovězí vývar?
Hovězí maso nechte ve vodě vařit zhruba 3 hodiny. Následně přidáte zeleninu a vše potřebné a vaříte ještě přibližně 1 hodinu a 15 minut. Celková doporučená doba vaření hovězího vývaru je zhruba 4 hodiny 15 minut.
Využití hovězího vývaru
Pokud si nechcete vařit vývar jen pro dobrou polévku, můžete jej využít i jinak. Nechte poctivý hovězí vývar zchladnout a nalijte ho do dobře uzavíratelných sklenic. Ty pak můžete nechat zmrazit a využít jako základ pro kterýkoliv pokrm v pozdější době. Pokud připravíte takový silný vývar, budete mít bohatý zdroj vitamínů, minerálů i dalších prospěšných složek, co mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
Vývar je především skvělou prevencí proti nemocem a velmi dobrým posilovačem imunitního systému, jelikož pomáhá při respiračních nemocích nebo při klasickém nachlazení či v případě oslabené imunity, proto je vhodným základem především v podzimním a zimním období.
Hovězí vývar při nechutenství
Pokud trpíte nechutenstvím, připravte si poctivý vývar a podávejte ho bez masa, zeleniny i nudlí. Takový čistý a silný hovězí vývar totiž pomůže nejen při nechutenství, ale také dodá chybějící živiny, o které si organismus jinak neumí říct. Silný vývar můžete užívat teplý, po lžičkách anebo ho pít po menších doušcích z malé sklenice. Doplníte tak nejen pitný režim, ale i mnoho vitamínů a minerálů do těla. Mnoho vitamínů obsahuje i poctivá fazolová polévka.
Doporučujeme : Připravte si také poctivý kuřecí vývar.
Díky tomu, že vývar umí zklidnit podrážděný žaludek, bude tento silný pokrm skvělou volbou i po dlouhém večírku nebo velkém množství alkoholu. Na kocovinu se totiž nic nehodí lépe než právě silný vývar.
Další recepty na polévky