Hovězí vývar: Jak jej připravit a jaké má příznivé účinky

Není snad větším základem pro každou kuchyni, než je pořádný a silný hovězí vývar. Jak ale připravit silný hovězí vývar správně? Naučte se jednoduchý postup, s nímž připravíte tu nejlepší polévku.

Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com
Zdroj foto: Ahanov Michael / Shutterstock.com

Základ ve formě vývaru totiž pozvedne každý pokrm, který budete připravovat. Hovězí vývar má navíc mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví.

Důležitý je výběr masa

Abyste získali silný a poctivý hovězí vývar, je nutné myslet na kvalitní výběr masa. Tou nejlepší volbou kus masa spolu s morkovou kostí. Ta má totiž vysoký obsah vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, síry, křemíku i fosforu. Morek je bohatý na vitamín A, K a C, nechybí ani vysoký obsah zinku, selenu nebo manganu. Tkáň, která pojí kosti, je plná látek, co pomáhají v případě artritidy.

Budete potřebovat:

  • 2 kg hovězího masa s kostí,
  • 4 l vody,
  • 1 cibuli,
  • 100 g mrkve,
  • 100 g celeru,
  • 100 g kořenové petržele,
  • petrželovou nať,
  • 2 stroužky česneku,
  • nové koření,
  • bobkový list,
  • sůl,
  • celý pepř.

Postup přípravy:

  1. Do velkého hrnce dejte maso i s kostmi a zalijte studenou vodou. Vodu s masem přiveďte k varu a ztlumte plamen na střední sílu.
  2. Voda by neměla vřít, maximálně jen trochu bublat. V takovém stavu za občasného zkontrolování nechte maso vařit zhruba tři hodiny.
  3. Během této doby nezapomínejte na odstraňování kalu na hladině, jedná se o přebytečný tuk a bílkovinu. Pokud seberete většinu této pěny, vývar bude krásně čirý.
  4. Po třech hodinách k vývaru přidejte rozkrojenou cibuli včetně slupky, stroužky česneku i nahrubo nakrájenou mrkev, celer i petržel.
  5. Se všemi ingrediencemi nechte vařit hodinu a čtvrt na stále stejně mírném ohni, nezapomínejte na odebírání kalu.
  6. Po uplynutí doby je vývar hotový. Teď už stačí jen vývar scedit, uvařené maso i zeleninu můžete využít k dalšímu zpracování.

Pokud chcete připravit polévku z vývaru, maso oberte a do vývaru opět vraťte. Stejně můžete přidat i zeleninu nakrájenou na menší kousky nebo nudle.

Zdroj foto: Chatham172 / Shutterstock.com
Zdroj foto: Chatham172 / Shutterstock.com

Využití vývaru jinak

Pokud si nechcete vařit vývar jen pro dobrou polévku, můžete jej využít i jinak. Nechte poctivý hovězí vývar zchladnout a nalijte ho do dobře uzavíratelných sklenic. Ty pak můžete nechat zmrazit a využít jako základ pro kterýkoliv pokrm v pozdější době. Pokud připravíte takový silný vývar, budete mít bohatý zdroj vitamínů, minerálů i dalších prospěšných složek, co mají pozitivní vliv na lidské zdraví.

Vývar je především skvělou prevencí proti nemocem a velmi dobrým posilovačem imunitního systému, jelikož pomáhá při respiračních nemocích nebo při klasickém nachlazení či v případě oslabené imunity, proto je vhodným základem především v podzimním a zimním období.

Hovězí vývar při nechutenství

Pokud trpíte nechutenstvím, připravte si poctivý vývar a podávejte ho bez masa, zeleniny i nudlí. Takový čistý a silný vývar totiž pomůže nejen při nechutenství, ale také dodá chybějící živiny, o které si organismus jinak neumí říct. Silný vývar můžete užívat teplý, po lžičkách anebo ho pít po menších doušcích z malé sklenice. Doplníte tak nejen pitný režim, ale i mnoho vitamínů a minerálů do těla.

Díky tomu, že vývar umí zklidnit podrážděný žaludek, bude tento silný pokrm skvělou volbou i po dlouhém večírku nebo velkém množství alkoholu. Na kocovinu se totiž nic nehodí lépe než právě silný hovězí vývar.

Zdroj: jakvkuchyni.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací