Falafel z cizrny: Základní recept
Falafel je oblíbený hlavně u lidí, kteří se stravují alternativně – bez živočišných produktů. V tomto článku se podíváme na to, jak podávat originál recept falafel v tortille.
Ovšem toto jídlo si vychutná každý. Nabízí se řada možností, s čím podávat falafel, takže si ho můžete připravit pokaždé jinak.
Falafel je jídlo z mleté cizrny. Jídlo má tvar kuliček, které se musí smažit na pánvi v oleji.
Falafel se může podávat s pita chlebem, tortillou, nebo v placke lafa. Hodí se také s rýží. Můžete si k falafelu připravit zeleninu a vaši oblíbenou omáčku, nebo dresink.
Recept falafel
Recept v tortille je známý také jako falafel kebab. Pokud držíte dietu, falafel z cizrny je vhodnou volbou, protože je to jídlo vegetariánů.
Suroviny na falafel
- 225 g suché cizrny,
- 4 lžíce mouky,
- 3 lžíce vody,
- 6 šalotek,
- 3 stroužky česneku,
- hrst čerstvého koriandru,
- hrst čerstvé plocholisté petržele,
- lžička římského kmínu,
- 1,5 lžičky soli,
- půl lžičky mletého koriandru,
- půl lžičky sody na pečení,
- citronová kůra.
Suroviny k servírování
- tortilly nebo pita chléb,
- salátová okurka,
- 200 g rajčat,
- červená cibule,
- listový salát,
- čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr),
- libovolný dresink.
Postup přípravy
- Cizrnu dejte alespoň 12 hodin předem namáčet do vody. Rozhodně nekupujte předvařenou, není pro výrobu falafelu vhodná.
- Po namočení cizrnu propláchněte a nechte okapat.
- Smíchejte nakrájené šalotky, stroužky česneku a přidejte bylinky, koření a vodu. Tuto směs dobře rozmixujte.
- Následně přidejte cizrnu a lehce rozmixujte, cizrna by si však měla zachovat určitou strukturu.
- Směs podle chuti osolte a přidejte mouku se sodou na pečení.
- Vše dobře smíchejte, aby se ze vzniklé hmoty daly tvarovat kuličky, či případně placičky. Jestliže se vám s těstem špatně pracuje, přidejte trochu mouky, nebo vody.
- Kuličky by měly být velikosti zhruba vlašského ořechu. Jakmile je máte připravené, odložte je na chvíli do lednice.
- Cizrnový falafel je důležité smažit v dostatečně vysoké vrstvě oleje na střední výkon. Po usmažení by měly mít zlatohnědou barvu.
- Jakmile jsou kuličky hotové, odložte je na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Pak už jen stačí nakrájet zeleninu a připravit si tortilly. Naplňte je připravenými surovinami a falafel a přidejte oblíbený dresink, který jídlu dodá šťavnatost. Případně se podává také s rýží.
Falafel je skvělý pro přípravu různých jídel. Díky cizrně obsahuje velké množství bílkovin, takže hravě nahradí maso. Jeho příprava navíc nezabere mnoho času.
Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete cizrnu, můžete si připravit také hrachový falafel, který můžete připravit podobně jako tento recept.
Pokud chcete vyzkoušet falafel v restauracích, doporučujeme navštívit ty, kde se soustřeďují na zdravou výživu.
Další recepty na bezmasá jídla