Falafel: Jídlo plné bílkovin, které nahradí i maso. Víte, jak připravit tuto cizrnovou veganskou pochoutku?

Falafel je oblíbený hlavně u lidí, kteří se stravují alternativně – bez živočišných produktů. Ovšem toto jídlo si vychutná každý. Nabízí se řada možností, s čím ho podávat, takže si ho můžete připravit pokaždé jinak. V tomto receptu se podíváme na to, jak podávat falafel v tortille.

Zdroj foto: Dmitrii Ivanov / Shutterstock.com

Suroviny na falafel

  • 225 g suché cizrny,
  • 4 lžíce mouky,
  • 3 lžíce vody,
  • 6 šalotek,
  • 3 stroužky česneku,
  • hrst čerstvého koriandru,
  • hrst čerstvé plocholisté petržele,
  • lžička římského kmínu,
  • 1,5 lžičky soli,
  • půl lžičky mletého koriandru,
  • půl lžičky sody na pečení,
  • citronová kůra.

Suroviny k servírování

  • tortilly nebo pita chléb,
  • salátová okurka,
  • 200 g rajčat,
  • červená cibule,
  • listový salát,
  • čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, koriandr),
  • libovolný dresink.

Postup přípravy

  1. Cizrnu dejte alespoň 12 hodin předem namáčet do vody. Rozhodně nekupujte předvařenou, není pro výrobu falafelu vhodná.
  2. Po namočení cizrnu propláchněte a nechte okapat.
  3. Smíchejte nakrájené šalotky, stroužky česneku a přidejte bylinky, koření a vodu. Tuto směs dobře rozmixujte.
  4. Následně přidejte cizrnu a lehce rozmixujte, cizrna by si však měla zachovat určitou strukturu.
  5. Směs podle chuti osolte a přidejte mouku se sodou na pečení.
  6. Vše dobře smíchejte, aby se ze vzniklé hmoty daly tvarovat kuličky, či případně placičky. Jestliže se vám s těstem špatně pracuje, přidejte trochu mouky, nebo vody.
  7. Kuličky by měly být velikosti zhruba vlašského ořechu. Jakmile je máte připravené, odložte je na chvíli do lednice.
  8. Falafel je důležité smažit v dostatečně vysoké vrstvě oleje na střední výkon. Po usmažení by měly mít zlatohnědou barvu.
  9. Jakmile jsou kuličky hotové, odložte je na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
  10. Pak už jen stačí nakrájet zeleninu a připravit si tortilly. Naplňte je připravenými surovinami a falafel a přidejte oblíbený dresink, který jídlu dodá šťavnatost. Případně se podává také s rýží.

Falafel je skvělý pro přípravu různých jídel. Díky cizrně obsahuje velké množství bílkovin, takže hravě nahradí maso. Jeho příprava navíc nezabere mnoho času.


Další recepty na bezmasá jídla

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.