Šťavnaté karbanátky – Tradiční recept

Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech. A není se čemu divit, jsou totiž ne jenom chutné, ale také velmi jednoduché. Jak připravit karbanátky?

Karbanátky (špatně nazývané i karbenatky) jsou oblíbeným masovým pokrmem. Jsou velmi chutné a jejich příprava vám nezabere moc času. Je však důležité, abyste je smažili ani krátce ani dlouho, protože mohou být nedodělané, případně naopak vysušené. Jak tedy docílit toho, aby byly karbanátky krásně šťavnaté a dochucené?

Karbanátky recept
Zdroj foto: Lukas Hejtman / Shutterstock.com
  1. Jaké maso na karbanátky?

    Nejčastější chybou, kterou můžete při přípravě karbanátků udělat, je výběr masa. Aby byly karbanátky šťavnaté, je důležitý mix masa vepřového a hovězího, ideálně vepřová plec a hovězí krk či roštěnec. Maso vybírejte tučnější, právě tuk dělá nejlepší karbanátky.

Doporučujeme: Recept na houbové karbanátky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 25 minutČas vaření: 10 minutCelkový čas: 35 minutPorce:10 porce

Vyzkoušejte chutný recept na nejlepší karbanátky s mletým masem jako od babičky. Hovězí karbanátky vám budou zaručeně chutnat.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve nakrájejte rohlík na kostičky a zalijte teplým mlékem. Mezitím si nakrájejte najemno cibuli, kterou dozlatova orestujte.
  2. Z rohlíku vymačkejte přebytečné mléko, přidejte sůl, pepř, vejce, cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec přidejte maso a směs pořádně promíchejte.
  3. Pokud se vám směs zdá být příliš mokrá, můžete ji zahustit strouhankou a dejte stranou.
  4. Do pánve nalijte olej a nechte ho rozehřát.
  5. Poté začněte z masové směsi tvořit kuličky – karbanátky, které opatrně položte na rozpálený olej. (Ideálně tak, aby byla ponořena přibližně polovina karbanátky v oleji)
  6. Smažte pozvolna, aby se propekly i vevnitř, ovšem nezapomeňte, že dlouhé smažení je může úplně vysušit. (Přibližný čas pečení karbanátků je 5 minut z jedné strany a 5 minut z opačné strany)

Doporučujeme: Karbanátky z červené čočky

Jak udělat šťavnaté karbanátky?

Šťavnaté karbanátky docílíte také pomocí staršího pečiva namočeného do smetany. Pojistit se můžete i přidáním slaniny či trochou vývaru nebo rozdrcením cibule.

Můžete je také „vytunit“ pomocí mrkve, prášku do pečiva nebo vyšlehaných bílků, které pokrmu dodají jemnost a nadýchanost.

S čím podávat karbanátky?

Podávat je můžete podle vaší libosti, někdo dává přednost čerstvému chlebu, okurce a hořčici, jiný si je nemůže vynachválit s jemnou bramborovou kaší.

Jaký je váš oblíbený postup přípravy?

TIP: Ochutnejte také holandské řízky z vepřového masa. Ověřený recept.


Tipy na další oblíbené recepty

5/5 - (2 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.