Jak připravit šťavnaté a nadýchané karbanátky, aby byly dokonalé? 3x jinak
Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech. A není se čemu divit, jsou totiž ne jenom chutné, ale také velmi jednoduché. Jak si je připravit?

Ovšem i u tak jednoduchého jídla se toho dá dost zkazit. Jak tedy docílit toho, aby byly karbanátky krásně šťavnaté a dochucené?
Šťavnaté a nadýchané karbanátky
Nejčastější chybou, kterou můžete při přípravě karbanátků udělat, je výběr masa. Aby byly karbanátky šťavnaté, je důležitý mix masa vepřového a hovězího, ideálně vepřová plec a hovězí krk či roštěnec. Maso vybírejte tučnější, právě tuk dělá z karbanátek delikatesu.
Šťavnaté karbanátky docílíte také pomocí staršího pečiva namočeného do smetany. Pojistit se můžete i přidáním slaniny či trochou vývaru nebo rozdrcením cibule.
Karbanátky můžete také „vytunit“ pomocí mrkve, prášku do pečiva nebo vyšlehaných bílků, které pokrmu dodají jemnost a nadýchanost.
Karbanátky našich babiček
Budete potřebovat:
- 250 g mletého vepřového masa (plec),
- 250 g mletého hovězího masa (krk),
- 1 starší rohlík,
- 75 ml mléka,
- vejce,
- cibuli,
- stroužek česneku,
- polévkovou lžíci majoránky,
- 2 hrsti strouhanky,
- sůl a pepř,
- olej.
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve nakrájejte rohlík na kostičky a zalijte teplým mlékem. Mezitím si nakrájejte najemno cibuli, kterou dozlatova orestujte.
- Z rohlíku vymačkejte přebytečné mléko, přidejte sůl, pepř, vejce, cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec přidejte maso a směs pořádně promíchejte.
- Pokud se vám směs zdá být příliš mokrá, můžete ji zahustit strouhankou a dejte stranou.
- Do pánve nalijte olej a nechte ho rozehřát.
- Poté začněte z masové směsi tvořit kuličky – karbanátky, které opatrně položte na rozpálený olej.
- Smažte pozvolna, aby se propekly i vevnitř, ovšem nezapomeňte, že dlouhé smažení je může úplně vysušit.
Podávat je můžete podle vaší libosti, někdo dává přednost čerstvému chlebu, okurce a hořčici, jiný si je nemůže vynachválit s jemnou bramborovou kaší.

Karbanátky s houbami a slaninou
Také jste příznivci jídel typu „od všeho trošku“? Tento postup není založený na přesném množství surovin, spíše se odvíjí od chuti každého individuálně.
Budete potřebovat:
- 250 g mletého vepřového masa,
- 250 g mletého hovězího masa,
- ½ – ¾ vaničky žampionů,
- 30 g anglické slaniny,
- oříšek másla,
- sůl, pepř,
- strouhanka,
- 2 vejce,
- kečup a plnotučná hořčice,
- olej.
Postup přípravy:
- Žampiony očistěte a spolu se slaninou nakrájejte na malé kousky, orestujte na másle.
- Mezitím si do větší misky vložte maso, přidejte vejce a kečup, hořčici a strouhanku podle chuti potřeby.
- Směs osolte, opepřete, přidejte slaninu se žampiony a vymíchejte.
- Pokud je řídká, přidejte strouhanku.
- Než se pustíte do smažení, ujistěte se, že olej v pánvi je dost rozehřátý.
- Z masové směsi začněte tvořit kuličky, které obalte ve strouhance.
- Nakonec karbanátky pozvolna smažíme z obou stran.
Karbanátky z červené čočky
Tento recept potěší zejména vegetariány a příznivce zdravého stravování. Karbanátky z červené čočky v poslední době patří mezi velmi oblíbené.
Budete potřebovat:
- ¾ hrnku loupané červené čočky,
- 1 mrkev,
- ½ cibule,
- 1 stroužek česneku,
- 1 vejce,
- 2 polévkové lžíce špaldové mouky,
- sůl, pepř, trochu kari,
- olej.
Postup přípravy:
- Červenou čočku nejdříve propláchněte, přidejte dvakrát více vody než čočky, osolte a uvařte do jejího úplného rozvaření.
- Mezitím si očistěte cibuli, nakrájejte najemno, mrkev nastrouhejte.
- Cibuli a mrkev orestujte na lžíci oleje – jakmile zelenina chytá karamelovou barvu, přidejte česnek, párkrát promíchněte a odstavte z ohně.
- Vychladlou rozvařenou čočku přidejte spolu s vejcem, kořením a moukou k hotové zelenině.
- Směs důkladně promíchejte a pomocí polévkové lžíce tvořte kuličky (placky), které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Karbanátky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny na 200 °C.
Podávejte s klasickou bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo zeleninovým salátem.
A jaký je váš oblíbený postup přípravy?
Zdroj: magazin.recepty.cz