Karbanátky: Recept 3x jinak. Šťavnaté a nadýchané

Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem v mnoha domácnostech. A není se čemu divit, jsou totiž ne jenom chutné, ale také velmi jednoduché. Jak si je připravit?

Karbanátky
Zdroj foto: Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Ovšem i u tak jednoduchého jídla se toho dá dost zkazit. Jak tedy docílit toho, aby byly karbanátky (špatně nazývané i karbenatky) krásně šťavnaté a dochucené?

Jaké maso na karbanátky?

Nejčastější chybou, kterou můžete při přípravě karbanátků udělat, je výběr masa. Aby byly karbanátky šťavnaté, je důležitý mix masa vepřového a hovězího, ideálně vepřová plec a hovězí krk či roštěnec. Maso vybírejte tučnější, právě tuk dělá nejlepší karbanátky.

Jak udělat šťavnaté karbanátky?

Šťavnaté karbanátky docílíte také pomocí staršího pečiva namočeného do smetany. Pojistit se můžete i přidáním slaniny či trochou vývaru nebo rozdrcením cibule.

Můžete je také „vytunit“ pomocí mrkve, prášku do pečiva nebo vyšlehaných bílků, které pokrmu dodají jemnost a nadýchanost.

Karbanátky našich babiček

Vyzkoušejte chutný recept na nejlepší karbanátky s mletým masem jako od babičky. Hovězí karbanátky vám budou zaručeně chutnat.

Suroviny

  • 250 g mletého vepřového masa (plec),
  • 250 g mletého hovězího masa (krk),
  • 1 starší rohlík,
  • 75 ml mléka,
  • vejce,
  • cibuli,
  • stroužek česneku,
  • polévkovou lžíci majoránky,
  • 2 hrsti strouhanky,
  • sůl a pepř,
  • olej.

Postup přípravy:

  1. Ze všeho nejdříve nakrájejte rohlík na kostičky a zalijte teplým mlékem. Mezitím si nakrájejte najemno cibuli, kterou dozlatova orestujte.
  2. Z rohlíku vymačkejte přebytečné mléko, přidejte sůl, pepř, vejce, cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec přidejte maso a směs pořádně promíchejte.
  3. Pokud se vám směs zdá být příliš mokrá, můžete ji zahustit strouhankou a dejte stranou.
  4. Do pánve nalijte olej a nechte ho rozehřát.
  5. Poté začněte z masové směsi tvořit kuličky – karbanátky, které opatrně položte na rozpálený olej.
  6. Smažte pozvolna, aby se propekly i vevnitř, ovšem nezapomeňte, že dlouhé smažení je může úplně vysušit.

Podávat je můžete podle vaší libosti, někdo dává přednost čerstvému chlebu, okurce a hořčici, jiný si je nemůže vynachválit s jemnou bramborovou kaší.

Karbanátky
Zdroj foto: Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Karbanátky s houbami a slaninou

Také jste příznivci jídel typu „od všeho trošku“? Tento postup není založený na přesném množství surovin, spíše se odvíjí od chuti každého individuálně. Vyzkoušejte recept na houbové karbanátky.

Suroviny

  • 250 g mletého vepřového masa,
  • 250 g mletého hovězího masa,
  • ½ – ¾ vaničky žampionů,
  • 30 g anglické slaniny,
  • oříšek másla,
  • sůl, pepř,
  • strouhanka,
  • 2 vejce,
  • kečup a plnotučná hořčice,
  • olej.

Postup přípravy:

  1. Žampiony očistěte a spolu se slaninou nakrájejte na malé kousky, orestujte na másle.
  2. Mezitím si do větší misky vložte maso, přidejte vejce a kečup, hořčici a strouhanku podle chuti potřeby.
  3. Směs osolte, opepřete, přidejte slaninu se žampiony a vymíchejte.
  4. Pokud je řídká, přidejte strouhanku.
  5. Než se pustíte do smažení, ujistěte se, že olej v pánvi je dost rozehřátý.
  6. Z masové směsi začněte tvořit kuličky, které obalte ve strouhance.
  7. Nakonec karbanátky pozvolna smažíme z obou stran.

Karbanátky z červené čočky

Recept na zeleninové karbanátky pečené v troubě potěší zejména vegetariány a příznivce zdravého stravování. Karbanátky bez masa z červené čočky v poslední době patří mezi velmi oblíbené.

Pokud byste si chtěli připravit variantu pro vegany, vejce v receptu umíte také velmi chytře nahradit – stačí si prohlédnout tipy, čím nahradit vejce při vaření a pečení.

Suroviny

  • ¾ hrnku loupané červené čočky,
  • 1 mrkev,
  • ½ cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 vejce,
  • 2 polévkové lžíce špaldové mouky,
  • sůl, pepř, trochu kari,
  • olej.

Postup přípravy:

  1. Červenou čočku nejdříve propláchněte, přidejte dvakrát více vody než čočky, osolte a uvařte do jejího úplného rozvaření.
  2. Mezitím si očistěte cibuli, nakrájejte najemno, mrkev nastrouhejte.
  3. Cibuli a mrkev orestujte na lžíci oleje – jakmile zelenina chytá karamelovou barvu, přidejte česnek, párkrát promíchněte a odstavte z ohně.
  4. Vychladlou rozvařenou čočku přidejte spolu s vejcem, kořením a moukou k hotové zelenině.
  5. Směs důkladně promíchejte a pomocí polévkové lžíce tvořte kuličky (placky), které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Čočkové karbanátky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny na 200 °C.

Podávejte s klasickou bramborovou kaší, šťouchanými bramborami nebo zeleninovým salátem.

Existují i další způsoby připravy zeleninových karbanátek, třeba:

  • kapustové karbanátky,
  • cuketové karbanátky,
  • květákové karbanátky,
  • brokolicové karbanátky a další.

Jaký je váš oblíbený postup přípravy?

TIP: Ochutnejte také holandské řízky z vepřového masa. Ověřený recept.
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.