Brynzové pirohy: Slovenská klasika plná překvapení

Slovenský klasický pokrm, který ohromil celý svět: Brynzové pirohy. Lahodný pokrm plný chuti a zajímavých spojení. Vyzkoušejte tradiční postup a přidejte do něj neobvyklé ingredience.

Zdroj foto: NanaTee / Shutterstock.com

Jak vznikly brynzové pirohy

Na Slovensku se brynza řadí mezi tradiční pokrm, jenž se přidává ke kdejakému jídlu. Připravuje se a patří zejména do jarního jídelníčku, jelikož ovce měly na pastvě dostatek čerstvé a zelené trávy. Díky tomu vznikal lahodný a mnohem kvalitnější ovčí sýr, z něhož je brynza vyrobená. Proto se hlavně na jaře připravovaly halušky, pirohy s brynzou a různé pomazánky, ve kterých je hlavní ingrediencí právě ovčí sýr.

Brynzové halušky jsou možná známější než samotné pirohy, bramborové taštičky si ale zamilujete už pro jejich vzhled i neodolatelnou chuť. Zajímavostí je, že se na pirohy i halušky používají stejné ingredience, avšak pokaždé vzniknou naprosto odlišná jídla, která se servírují jinak. Jak tedy připravit lahodné brynzové pirohy?

Nepotřebujete žádné zvláštní ingredience

Na tradičních pokrmech českých a slovenských kuchyní je skvělé to, že nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Oproti moderní kuchyni, kde se nachází mnoho exotických koření a ingrediencí, se s tímto klasickým receptem nemusíte bát toho, že byste v zásobách nenašli všechny suroviny.

Na tradiční brynzové pirohy s brynzou budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky,
  • 1 střední vejce,
  • 200 ml vlažné vody,
  • 350 g brambor,
  • 125 g brynzy,
  • 60 g másla,
  • 2 lžičky soli.

Postup přípravy:

Na tomto receptu si oblíbíte především to, že je příprava velmi snadná a poměrně rychlá.

  1. Ze všeho nejdříve si v osolené vodě uvařte brambory ve slupce. Poté je nechte zchladnout, můžete si je připravit i den dopředu, o to rychlejší bude pozdější příprava samotného pokrmu.
  2. Studené vařené brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte do mísy.
  3. Do druhé mísy nasypte mouku a přidejte asi dvě lžíce brambor spolu s vejcem, vodou a lžičkou soli.
  4. Vypracujte poddajné těsto, které nakonec vytvarujte do tvaru koule a nechte odpočívat zakryté pod kuchyňskou utěrkou asi čtvrt hodiny.
  5. Mezitím si můžete připravit náplň do pirohů. Do mísy se zbylými bramborami přidejte brynzu a trochu másla pro jemnou chuť. Vše důkladně propracujte, případně dochuťte trochou soli.
  6. Pozor na slanost samotné brynzy, možná nebude sůl vůbec potřeba. Náplň máte během pár minut hotovou.

Z těsta vytvořte pirohy

Po patnácti minutách se můžete pustit do tvoření pirohů.

  1. Rozdělte si těsto napůl a na moukou posypaném válu vytvořte z těsta placku. Čím tenčí, tím lepší.
  2. Z těsta vykrajujte kolečka, na to můžete použít hrnek nebo skleničku.
  3. Na půlku kolečka naneste lžičkou náplň a druhou půlkou těsta náplň přiklopte. Aby naplněný půlkruh u sebe dobře držel, použijte vidličku a stiskněte pokraje k sobě.
  4. Připravte si hrnec s osolenou vodou a přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody vložte připravené pirohy a dbejte na to, aby se těsto nepřilepilo na dno nebo stěny hrnce.
  5. Vařte je do chvíle, než vyplavou na hladinu, poté stáhněte teplotu na polovinu a vařte ještě asi pět minut. Nakonec stačí pirohy scedit a rovnou podávat.

Při servírování můžete pirohy s brynzou posypat škvařenou cibulkou spolu se slaninou, takovou kombinaci si určitě zamilujete během prvního sousta. K tradičnímu receptu se hodí také čerstvá jarní cibulka, pažitka nebo dokonce kopr. V některých receptech najdete také rajčatovou omáčku, kterou jsou pirohy přelité.

Zkuste uvařené pirohy ještě upéct na pánvi s tukem, dodáte pokrmu další rozměr.

Zdroj: makova-panenka.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací