Krémové houbové rizoto: Italská pochoutka, kterou si dozajista zamilujete!

Rizoto se dá připravovat na mnoho způsobů, pokud jste ale zvyklí rýži vařit v pytlíku, a pak ji jen smíchat s ostatními ingrediencemi, až ochutnáte tento recept, nebudete to už nikdy dělat jinak. Krémové houbové rizoto připravují s velkou oblibou právě v Itálii, důležitý je pak nejenom výběr rýže, ale hlavně samotná příprava.

Zdroj foto: TMON / Shutterstock.com

A i když se může zdát, že je to recept trošku obtížnější, stojí to za to. Chuť tohoto krémového houbového rizota je prostě neodolatelná.

Suroviny na houbové rizoto

  • 1 hrnek rýže – nejlépe druh Arborio nebo Carnaroli,
  • 1 cibule,
  • 250 g čerstvých žampiónů,
  • máslo,
  • zeleninový vývar podle potřeby,
  • parmazán.

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme zeleninový vývar – ten budeme přidávat dle potřeby, takže je lepší ho mít po ruce více. Nejlepší vývar je samozřejmě z čerstvé zeleniny, ale může být i ten z bujónu.
  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno, na pánvi si pak rozehřejeme asi plátek másla a cibuli opražíme.
  3. Ke zpěněné cibulce přidáme na pánev rýži a restujeme.
  4. Po chvilce začneme po troškách přilévat vývar a neustále mícháme.
  5. Je důležité rýží podlévat vývarem průběžně, dokud rýže vývar saje a není zcela měkká na skus, je potřeba vývar pořád přidávat – asi po jedné naběračce.
  6. Rýži také musíme pořád míchat a hlídat.
  7. V mezičase si ale na druhé menší pánvičce připravíme oloupané, omyté a pokrájené žampióny. Ty restujeme na másle a lehce osolíme.
  8. Až je rýže měkká, těsně před koncem vaření, do ní vmícháme připravené orestované žampióny a promícháme.
  9. Parmazán si rozdělíme na dvě poloviny a nastrouháme jej na hrubém struhadle. Jednu polovinu přimícháme do hotového rizota ještě za tepla, aby se sýr rozpustil.
  10. Zbytkem parmazánu ozdobíme porci rizota na talíři.

Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami a podáváme.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací