Bezmasá jídlaHoubyRecepty

Houbové rizoto – Krémová italská pochoutka

Rizoto se dá připravovat na mnoho způsobů, pokud jste ale zvyklí rýži vařit v pytlíku, a pak ji jen smíchat s ostatními ingrediencemi, až ochutnáte tento recept, nebudete to už nikdy dělat jinak. Vyzkoušejte i vy recept houbového rizota z čerstvých hub.

S velkou oblibou dělali tohle jídlo právě v Itálii. Pri příprave italského houbového rizota je důležitý pak nejenom výběr rýže, ale hlavně samotná příprava.

Jaké huby použít na houbové rizoto?

Pokud máte doma čerstvé houby, můžete je využít. Pokud ne, můžete si připravit houbové rizoto z mražených hub.

TIP: Znáte srbské rizoto? Recept, který si oblíbíte

Recept na houbové rizoto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 35 minutCelkový čas: 50 minutPorce:4 porce

A i když se může zdát, že je to recept trošku obtížnější, stojí to za to. Chuť italského rizota s houbami je prostě neodolatelná.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme zeleninový vývar – ten budeme přidávat dle potřeby, takže je lepší ho mít po ruce více. Nejlepší vývar je samozřejmě z čerstvé zeleniny, ale může být i ten z bujónu.
  2. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno, na pánvi si pak rozehřejeme asi plátek másla a cibuli opražíme.
  3. Ke zpěněné cibulce přidáme na pánev rýži a restujeme.
  4. Po chvilce začneme po troškách přilévat vývar a neustále mícháme.
  5. Je důležité rýží podlévat vývarem průběžně, dokud rýže vývar saje a není zcela měkká na skus, je potřeba vývar pořád přidávat – asi po jedné naběračce.
  6. Rýži také musíme pořád míchat a hlídat.
  7. V mezičase si ale na druhé menší pánvičce připravíme oloupané, omyté a pokrájené žampióny. Ty restujeme na másle a lehce osolíme.
  8. Až je rýže měkká, těsně před koncem vaření, do ní vmícháme připravené orestované žampióny a promícháme.
  9. Parmazán si rozdělíme na dvě poloviny a nastrouháme jej na hrubém struhadle. Jednu polovinu přimícháme do hotového rizota ještě za tepla, aby se sýr rozpustil.
  10. Zbytkem parmazánu ozdobíme porci rizota na talíři.

Hotové jednoduché houbové rizoto můžeme dozdobit čerstvými bylinkami a podáváme.


Další recepty na bezmasá jídla

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)