Zeleninové rizoto – Připravte si jednoduchý a rychlý oběd

Zeleninové rizoto je oblíbené jídlo, jehož kořeny sahají do italské kuchyně. Jedná se o jednoduchý recept, jehož základem je samozřejmě rýže a zelenina.

Rizoto ze zeleniny je oblíbeným jídlem vegetariánů, můžete jej podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu či rybám. Důležité je správně předem orestovat zeleninu, abyste dosáhli její maximální chuti. Oblíbenou formou je rizoto s kuřecím masem a zeleninou. Jelikož se snadno přizpůsobí různým chutím a preferencím. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

Recept na zeleninové rizoto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:5 porce

Rizoto se zeleninou je nejenom skvělá, ale hlavně zdravá volba oběda. Kombinuje spoustu chutí a vitamínů. Máme pro vás recept na zeleninové rizoto bez masa.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi nebo hrnci zahřejte olivový olej na středním plamenu a osmahněte na něm cibuli asi 2-3 minuty, dokud nebude sklovitá.
  2. Přidejte nakrájenou zeleninu a česnek a smažte je asi 5 minut, dokud zelenina trochu nezměkne.
  3. Přidejte arborio rýži a promíchejte ji s ostatními ingrediencemi.
  4. Pokud přidávejte bílé víno, nalijte ho do hrnce a vařte, dokud se téměř celé nevypaří.
  5. Postupně přidávejte zeleninový vývar nebo vodu, asi ½ hrnku najednou. Vařte rýži na středním plamenu, občas zamíchejte, až se vývar vstřebá do rýže.
  6. Pokračujte v přidávání vývaru a vařte rýži, dokud nebude měkká, ale stále trochu al dente, což by mělo trvat asi 15-20 minut.
  7. V tomto bodě můžete přidat máslo a strouhaný sýr, pokud je používáte. Promíchejte, dokud se všechny ingredience náležitě nespojí.
  8. Dosolte a opepřete podle své chuti.
  9. Podávejte posypané sýrem.

Doporučujeme: Pokud hledáte další zdravé recepty bez masa, vyzkoušejte recept na cuketové rizoto

Jakou rýži zvolit pro rizoto?

Pro základ zeleninového rizota je potřeba vybrat správnou rýži, a to většinou s vysokým obsahem škrobu, jako je například rýže Abrorio. Tím, že při vaření uvolňuje škrob, bude jeho konzistence krémovější.

Jaká zelenina je vhodná do rizota

Zeleninu můžete použít dle své chuti, většinou se používá hrášek, fazole, paprika, cuketa, mrkev, špenát, houby nebo cibule.

Tip: Vhodnou volbou pro rizoto je také chřest. Recept na chřestové rizoto naleznete zde

Jak vylepšit zeleninové rizoto?

Rizoto můžete před podáváním posypat oblíbenými bylinkami, jako je petržel, bazalka, tymián a další. Tak bude nejenom lépe chutnat, ale také na pohled vypadat lahodněji. Pokud máte rádi trochu kyselosti, zakápněte rizoto citronovou šťávou, což zvýrazní chutě zeleniny. Rizoto můžete posypat ořechami – nasekanými mandlemi, piniovými oříšky či semínky, například sezamovými či dýňovými. Dodáte tak rizotu lepší strukturu a budete tak mít to nejlepší zeleninové rizoto. Pro to nejlepší zeleninové rizoto přidejte na závěr smetanu nebo mascarpone a bude chutně křémové.

Dobrou chuť!

Zdroj: bbcgoodfood.com, minimalistbaker.com


Další oblíbené recepty

Pohankové rizoto

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.