Jemná bramborová kaše – jak si ji připravit?

Bramborová kaše je ideální příloha k masu, rybě, houbám, zelenině a podobně. Základ kaše můžete dále využít a tvořit například bramborové pusinky, pečenou bramborovou kaši a poodobné variace. Přinášíme dva základní recepty, které obměníte v případě potřeby. Suroviny jsou pro dvě porce.

Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • Sůl

Jak postupovat:

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky. Ideální je krájet brambory na menší kousky, budou se pak lépe mixovat a omezíte vznik hrudek na minimum. Přidejte osolenou vodu a uvařte do měkka. Jak poznáte, že jsou brambory správně uvařené? Po zapíchnutí vidličky se kousky rozpadají. Slijte vodu a za pomoci ručního šlehače nejdřív lehce rozmačkejte brambory. Poté zapněte ruční šlehač na nejnižší stupeň. Postupně přidávejte vyšší stupně rychlosti, až budou brambory pečlivě rozmačkané, bez hrudek. Pokud však hrudky máte rádi, můžete je ponechat.

Přidejte máslo, které nakrájejte na menší kousky. Lépe se pak v bramborové hmotě roztopí. Zašlehejte a přilévejte mléko. To doporučujeme také ohřát, aby kaše rychle nevychladla. Postupně přilévejte mléko a vyšlehávejte kaši do hladké a jemné hmoty. Na závěr ochutnejte, přidejte podle potřeby sůl a ihned podávejte.

Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

TIP: Pro odlehčenou verzi můžete vynechat máslo. Aby byla bramborová kaše ještě krémovější, vyměňte mléko za smetanu nebo kombinujte.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací