Cuketové placky s nivou: Jak je připravit?

Cuketa patří k oblíbeným surovinám, dá se připravit nasladko i naslano a můžete si z ní připravit hodně zajímavých, a hlavně chutných a rychlých jídel. Asi nejznámější jsou u nás cuketové placky.

Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Pokud chcete vyzkoušet něco zcela nového, udělejte si cuketové placky trošku jinak. Když je připravíte v troubě, budou zdravější a neutrpí ani vaše postava, niva navíc dodá zvláštní chuť.

Suroviny na cuketové placky

  • 1 velká cuketa nebo 2 menší cukety,
  • 80 g nastrouhané nivy,
  • 2 žloutky,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 1 lžíce strouhanky,
  • asi 3 stroužky česneku,
  • kelímek zakysané smetany,
  • olej,
  • sůl a pepř,
  • čerstvá pažitka,
  • sušené bylinky (petrželka, bazalka).

Postup přípravy

  1. Cuketu si oloupeme a zbavíme semínek. Poté si ji nastrouháme na hrubém struhadle a osolíme.
  2. Necháme chvíli odpočívat, aby stačila pustit vodu, kterou poté řádně vymačkáme.
  3. K cuketě, ze níž jsme vymačkali všechnu přebytečnou vodu, přidáme prolisovaný česnek, podle své chuti ještě trošku soli a špetku mletého pepře, hladkou mouku, strouhanku a strouhanou nivu. Oddělíme si dva žloutky a přidáme je k vytvořené směsi, poté vše řádně promícháme.
  4. Vzniknout by nám mělo husté těsto, pokud si nejste jeho konzistencí jistí, představte si bramborákové těsto. Na cuketové placky by mělo být o něco hustší. Pokud se vám ale jeví až příliš husté, je možné jej rozředit troškou mléka.
  5. Z hotového těsta tvoříme za pomoci lžíce placky. Ty je možné smažit na pánvi na rozpáleném oleji, pokud si chcete připravit zdravější variantu, je možné je péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
  6. Než se placky dopečou nebo dosmaží, připravíme si k nim dip.
  7. Zakysanou smetanu smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou a sušenými bylinkami, řádně promícháme a dochutíme solí. Kdo má rád štiplavou chuť, může přidat ještě prolisovaný česnek, popřípadě nasekanou jarní cibulku.

Cuketové placky chutnají skvěle nejen s dipem, ale i s čerstvým pečivem nebo vařeným bramborem.

Zdroj: cooking.nytimes.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací