Bezmasá jídlaReceptySnídaněVečeře

Křupavé cuketové placky – Jednoduše krok za krokem

Cuketové placky jsou oblíbené dík tomu, že jsou zdravé a můžete je připravit během pár minut. Připravte si křupavé cuketové placky s nivou.

Cuketa patří k oblíbeným surovinám, dá se připravit nasladko i naslano a můžete si z ní připravit hodně zajímavých, a hlavně chutných a rychlých jídel. Asi nejznámější jsou u nás cuketové placky.

cuketové placky
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

TIP: Pokud máte dost cukety, vyzkoušejte zdravou cuketovou polévku.

Recept na cuketové placky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 15 minutCelkový čas: 30 minutPorce:12 porce

Pokud chcete vyzkoušet něco zcela nového, udělejte si vaše nejlepší cuketové placky trošku jinak. Když je připravíte cuketové placky se syrem v troubě, budou zdravější a neutrpí ani vaše postava, niva navíc dodá zvláštní chuť.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cuketu si oloupeme a zbavíme semínek. Poté si ji nastrouháme na hrubém struhadle a osolíme.
  2. Necháme chvíli odpočívat, aby stačila pustit vodu, kterou poté řádně vymačkáme.
  3. K cuketě, ze níž jsme vymačkali všechnu přebytečnou vodu, přidáme prolisovaný česnek, podle své chuti ještě trošku soli a špetku mletého pepře, hladkou mouku, strouhanku a strouhanou nivu. Oddělíme si dva žloutky a přidáme je k vytvořené směsi, poté vše řádně promícháme.
  4. Vzniknout by nám mělo husté těsto, pokud si nejste jeho konzistencí jistí, představte si bramborákové těsto. Na cuketové placky by mělo být o něco hustší. Pokud se vám ale jeví až příliš husté, je možné jej rozředit troškou mléka.
  5. Z hotového těsta tvoříme za pomoci lžíce placky. Ty je možné smažit na pánvi na rozpáleném oleji. Pokud si chcete připravit zdravější variantu, je možné je péct cuketové placky v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. V troubě je můžete péct na 180 oC přibližně 15 minut (záležní na velikosti a hroubke placek, které připravíte)
  6. Než se placky dopečou nebo dosmaží, připravíme si k nim dip.
  7. Zakysanou smetanu smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou a sušenými bylinkami, řádně promícháme a dochutíme solí. Kdo má rád štiplavou chuť, může přidat ještě prolisovaný česnek, popřípadě nasekanou jarní cibulku.

TIP: Snědli jste už placky z cukety? tak si připravte si také chutný cuketový koláč.

Tyhle fit cuketové placky chutnají skvěle nejen s dipem, ale i s čerstvým pečivem nebo vařeným bramborem.

Zdroj: cooking.nytimes.com


Další recepty na bezmasá jídla

Share this post

About the author

Jsem Michaela a jsem redaktorkou webu Tipio.cz. Primárně se věnuji článkům v oblasti receptů. Pro čtenáře ráda zpracovávám informace o rostlinách a jiných tématech ze zahrady či z oblasti zdraví, módy a životního stylu. Mým největším koníčkem jsou mí dva synové - rošťáci. S rodinou žiji v malé vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, rádi jezdíme na výlety. Když mi zbude čas, ráda si s kamarády zajdu posedět na pivko, do kina, do fitka, na volejbal nebo jen tak zazpívat s kytarou u ohně. Vášeň v podobě dobrého jídla je pro mne samozřejmostí, proto zkouším pořád nové recepty :)