Bramborová bába z cukety: Lehký a rychlý oběd

Bramborová bába v sobě kombinuje různé suroviny, takže si ji můžete připravit zcela dle svých chutí. Základem bývají brambory, ke kterým se skvěle hodí cuketa, základ však může být také zcela cuketový. Často se přidává také slanina či šunka, ovšem tento pokrm si můžete připravit i ve vegetariánské podobě.

Zdroj foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 2 větší cukety,
  • 200 g uzeného sýra,
  • 150 g šunky,
  • 2 vajíčka,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 1 hrnek strouhanky,
  • půl balení prášku do pečiva,
  • sůl a pepř,
  • bylinky pro ochucení (majoránka, pažitka),
  • kousek másla na vymazání plechu.

Postup přípravy:

  1. Cuketu omyjte, ale neloupejte. I se slupkou ji strouhejte na hrubém struhadle.
  2. Nastrouhejte také sýr, přidejte ho k cuketě, dále pak přimíchejte také smetanu, nakrájenou šunku a bylinky, nebojte se přidat jich více.
  3. Osolte a opepřete, přidejte vajíčka, prolisovaný česnek a prášek do pečiva.
  4. Poté do směsi přisypte strouhanku, část si však nechte na vysypání formy.
  5. Vše dobře promíchejte, aby vznikla jednotná hmota.
  6. Vyšší plech vymažte máslem a vysypte strouhankou. Poté do něj rovnoměrně rozprostřete hmotu.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu zhruba 40 minut. Pravidelně sledujte, doba pečení se odvíjí od velikosti plechu.

Tipy k podávání

Jestliže máte rádi houby, můžete k původním surovinám přidat také hrst najemno nasekaných hub. Ty dodají pokrmu další skvělou chuť. Pokud vás neláká cuketa, můžete jednu nahradit bramborami, abyste vyvážili chutě. Baba se hodí k podávání teplá i studená, na závěr ji můžete ozdobit lžičkou bílého jogurtu a čerstvými bylinkami. Podávejte jen tak, anebo přidejte zeleninový salát či nakládané zelí. Tento recept je velmi variabilní, neváhejte proto využít i další suroviny, které vás napadnou.

Bramborová baba je skvělým pokrmem, který se hodí na lehký oběd či třeba večeři. Příprava vám nezabere dlouho, navíc využijete hlavně běžně dostupné suroviny.

Zdroj: webmd.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací