Recept na perník 6x jinak. Hrníčkový, jablečný i bezlepkový

Recepty na perník jsou oblíbené kvůli rychlosti a jednoduchosti. Jedná se o jemný a vláčný dezert, který milují děti i celá rodina. Vyzkoušejte jeden z receptů na perník

Zdroj foto: CobraCZ / Shutterstock.com

Vyzkoušejte i vy tento oblíbený sladký pokrm 6x jinak a udělejte si ještě lepší nejen podzimní dny.

Recept na hrnkový perník

Postup podle hrnkového receptu je oblíbený především pro svou jednoduchost a rychlost. Proto ani nám nemůže chybět nejlepší recept na hrníčkový perník, který použijeme jako typický základ pro oblíbený moučník.

Suroviny:

  • hrnek cukru,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • hrnek mléka,
  • ½ hrnku oleje,
  • vanilkový cukr,
  • kypřící prášek do perníku,
  • vejce,
  • 2 lžíce kakaa.

Postup:

  1. Do jedné mísy vložíme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do perníku i kakao a zalijeme sypkou směs mlékem a olejem, přidáme také vejce.
  2. Všechny ingredience důkladně rozmícháme, vznikne nám tekuté a nadýchané těsto.
  3. Do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem těsto vylijeme a pečeme na 170 °C asi 15 až 20 minut.
  4. Špejlí zapíchnutou doprostřed plechu zjistíte, zda se těsto ještě lepí, nebo je celý moučník již krásně upečený.

Domácí perník můžeme vytáhnout z trouby a nechat zchladnout, poté nakrájet na menší kousky, a ještě před servírováním posypat moučkovým cukrem.

Čím recept obohatit?

Základní recept oblíbeného perníku máme hotový. Jak ale tento skvělý moučník obohatit a udělat z něj ještě lepší sladkou tečku? K perníku se skvěle hodí další sladká ingredience, proto může být skvělou volbou klasická čokoládová poleva na perník. Polevu si připravíme až po upečení perníku a necháme ji na povrchu dezertu ztuhnout ještě před servírováním.

Do samotného těsta můžeme pro zvýraznění chutí přidat i vlašské ořechy nebo například kokos. Takové ingredience změní chuť, a hned máte zcela jiný a originální moučník.

Samotný povrch perníku můžete vylepšit i další ingrediencí, která by vás možná hned nenapadla. K perníku se totiž skvěle hodí ovoce, proto povrch perníku potřeme džemem. Záleží jen na vás, zda preferujete jahodový nebo meruňkový, vyzkoušet můžete i povidla.

Jak zvýraznit perníkové těsto?

Pokud nechceme přidávat žádnou ingredienci ani polevu navrch perníku, můžeme se odvázat už při samotné přípravě těsta. Do těsta totiž můžeme přidat asi čtyři hrsti najemno nasekaných vlašských ořechů. Do tekuté části těsta zase stačí přidat asi 3 lžičky marmelády nebo povidel. Pro propojení ingrediencí a upečení vznikne zajímavý nadýchaný perník, ve kterém z těsta bude výrazně vystupovat právě vůně a chuť povidel i ořechů.

Stejným způsobem je možné přidat přímo do těsta či na čokoládovou polevu oblíbený strouhaný kokos.

Jablečný perník jak od babičky

Chcete vyzkoušet úplně jiný recept, a přitom zůstat u perníkového těsta? Pak je přímo pro vás tento skvělý recept na jablečný perník.

Suroviny

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 100 ml oleje,
  • 150 g cukru,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 2 vejce,
  • 3 sladká jablka,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 1 lžičku perníkového koření.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience smícháme do jedné misky tak, jak jsme zvyklí — nejdříve sypké suroviny, poté přidáme ty tekuté.
  2. Nakonec si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle také jablka a přidáme je do misky s těstem.
  3. Vše důkladně promícháme, a nakonec vylijeme na vysypaný nebo pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem. Pečeme opět asi 20 minut na 170 °C.

Při servírování vychladlého perníku s jablky můžeme přidat také domácí šlehačku navrch, ta se k němu skvěle hodí. Pokud chcete i tento recept ještě více obohatit, stačí přidat již zmíněnou čokoládovou polevu.

Litý perník

Recept na litý perník je jednoduchý a nezabere vám příliš mnoho času.

Suroviny:

  • 350 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 100 ml rostlinného oleje,
  • 500 ml mléka,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku,
  • 2 lžičky jedlé sody,
  • 150 g krupicového cukru.

Postup:

  1. Celá vejce se našlehají s cukrem a olejem, přidá se mouka a všechny ostatní ingredience.
  2. Vše se řádně promíchá a vylije na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.
  3. Perník se peče asi 40 až 45 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.
Litý perník se kromě posypání moučkovým cukrem může zdobit také čokoládovou polevou.
Perník
Zdroj foto: Marie C Fields / Shutterstock.com

Cuketový perník

Cuketa je velmi vděčnou zeleninou. Hodí se na přípravu sladkých, i slaných pokrmů. Výborný je z ní ovšem i perník, který si můžete připravit hlavně v letním období, kdy je cuketa lehce k mání, zvláště, když si ji sami vypěstujete. Zahrádkáři pak obvykle řeší, co s nadúrodou cukety. Vyzkoušejte recept na cuketový perník.

Suroviny:

  • 350 g strouhané cukety,
  • 3 vejce,
  • 260 g krupicového cukru,
  • 150 mal rostlinného oleje,
  • 260 g hladké mouky,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 2 lžíce koření do perníku,
  • 1/2 lžíce kypřícího prášku.

Postup:

  1. Na přípravu perníku z cukety můžete spotřebovat i přerostlé plody se semeny, které vydlabete, a ostrouháte jen tuhou dužinu bez slupky.
  2. Vejce vyšleháte se krupicovým cukrem a rostlinným olejem.
  3. Přidáte nastrouhanou cuketu, hladkou mouku, kakao, pepř do perníku a kypřicí prášek.
  4. Těsto nalijete do tukem vymazaného plechu a při 180 stupních Celsia pečete 30-40 minut.
  5. Po upečení povrch posypete moučkovým cukrem.

Tato buchta se na stole obvykle dlouho neohřeje, záhy bývá zkonzumována a kuchařka se může pustit do dalšího pečení, protože si to strávníci budou žádat. Díky tomu lze zužitkovat hodně cuket.

Bezlepkový perník

Pečení bez lepku je v mnohém specifické, ale i takto lze vyzkoušet recept na bezlepkový perník, na kterém si pochutnají ti, jež museli kvůli zdravotním důvodům lepek ze svého jídelníčku vyřadit.

Suroviny:

  • 150 g krupicového cukru,
  • 200 g másla,
  • 5 vajec,
  • 50 ml rostlinného oleje,
  • 260 g bezlepkové mouky,
  • 125 ml mléka,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 1 kypřící prášek bez lepku,
  • koření do perníku,
  • 100 g med.

Postup:

  1. Máslo (200 g), krupicový cukr (150 g), rostlinný olej (50 ml) a vajíčka (5 ks) se metlou vyšlehají do pěny. (Rychlejší je použít kuchyňský robot)
  2. Do vyšlehané pěny přidejte mléko (125g), bezlepkovou mouku (260 g), kakao (3 lžíce), kypřící prášek bez lepku, koření do perníku, špetku soli, med (100 g) a dochutit můžete 2 lžícemi rumu.
  3. Dobře promícháte a nalijete na tukem vymazaný plech. Upečete při teplotě 175 stupňů Celsia asi po dobu 40 až 45 minut.
  4. Po upečení se povrch potře citronovou polevou.

Vláčný perník bez cukru

Recept na vláčný perník se hodí pro diabetiky a ty, kteří chtějí zhubnout, nebo si drží štíhlou linii. V takovém případě se musí při přípravě perníku vynechat cukr. Ten lze však úspěšně nahradit sypkou Stévií.

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky,
  • 50 g Stévie,
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa,
  • 1 malá lžíce perníkového koření,
  • 100 ml rostlinného oleje,
  • 200 ml mléka,
  • 100 g ovocné přesnidávky bez cukru,

Postup:

  1. Do mísy dáte hladkou mouku (400 g), prášek do pečiva (1 ks), kakao (1 lžíce), perníkové koření (1 menší lžíce), sypkou Stévii (50g) a dobře zamícháte.
  2. Pak přidáte rostlinný olej (100 ml), mléko (200 ml), ovocnou přesnídávku bez cukru (100 g). Je možné doplnit umytými rozinkami i nasekanými ořechy.
  3. Směs se dobře promíchá a nalije na vymazaný plech.
  4. Těsto se upeče v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu asi 30 minut.
Vláčný perník bez cukru
Zdroj foto: Justyna Kaminska / Shutterstock.com

Citronová poleva na perník

Kdo nemá rád čokoládu, možná spíše využije polevu na perník ze 4 lžic šťávy z citronu, 300 g cukru moučka a 4 lžic vody. Z těchto ingrediencí metličkou vyšlehá hustý krém, kterým se perník natře.

Zdroj: myrecipes.com, bonappetit.com, accidentalhappybaker.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.