Nadýchaný perník: Skvěle se hodí na sváteční stůl i ke kávě s přáteli

Jemný a vláčný dezert, který milují děti i každý dospělý člen rodiny. Perník je známý svou jemností, může nás však překvapit přidanou surovinou nebo trochu jiným postupem.

Zdroj foto: CobraCZ / Shutterstock.com

Vyzkoušejte i vy tento oblíbený sladký pokrm a udělejte si ještě lepší podzimní dny.

Hrnkové recepty milují všichni

Postup podle hrnkového receptu je oblíbený především pro svou jednoduchost a rychlost. Proto ani nám nemůže chybět tento jednoduchý recept na perník, který použijeme jako typický základ pro oblíbený moučník.

Pro přípravu perníku budeme potřebovat:

  • hrnek cukru,
  • 2 hrnky hladké mouky,
  • hrnek mléka,
  • ½ hrnku oleje,
  • vanilkový cukr,
  • kypřící prášek do perníku,
  • vejce,
  • 2 lžíce kakaa.

Postup přípravy:

  1. Do jedné mísy vložíme mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do perníku i kakao a zalijeme sypkou směs mlékem a olejem, přidáme také vejce.
  2. Všechny ingredience důkladně rozmícháme, vznikne nám tekuté a nadýchané těsto.
  3. Do vymazaného a vysypaného plechu s vyšším okrajem těsto vylijeme a pečeme na 170 °C asi 15 až 20 minut.
  4. Špejlí zapíchnutou doprostřed plechu zjistíte, zda se těsto ještě lepí, nebo je celý moučník již krásně upečený.

Perník můžeme vytáhnout z trouby a nechat zchladnout, poté nakrájet na menší kousky, a ještě před servírováním posypat moučkovým cukrem.

Čím recept obohatit?

Základní recept oblíbeného perníku máme hotový. Jak ale tento skvělý moučník obohatit a udělat z něj ještě lepší sladkou tečku? K perníku se skvěle hodí další sladká ingredience, proto může být skvělou volbou klasická čokoládová poleva. Polevu si připravíme až po upečení perníku a necháme ji na povrchu dezertu ztuhnout ještě před servírováním.

Do samotného těsta můžeme pro zvýraznění chutí přidat i vlašské ořechy nebo například kokos. Takové ingredience změní chuť, a hned máte zcela jiný a originální moučník.

Samotný povrch perníku můžete vylepšit i další ingrediencí, která by vás možná hned nenapadla. K perníku se totiž skvěle hodí ovoce, proto povrch perníku potřeme džemem. Záleží jen na vás, zda preferujete jahodový nebo meruňkový, vyzkoušet můžete i povidla.

Jak zvýraznit samotné perníkové těsto?

Pokud nechceme přidávat žádnou ingredienci ani polevu navrch perníku, můžeme se odvázat už při samotné přípravě těsta. Do těsta totiž můžeme přidat asi čtyři hrsti najemno nasekaných vlašských ořechů. Do tekuté části těsta zase stačí přidat asi 3 lžičky marmelády nebo povidel. Pro propojení ingrediencí a upečení vznikne zajímavá struktura perníku, v níž z nadýchaného těsta bude výrazně vystupovat právě vůně a chuť povidel i ořechů.

Stejným způsobem je možné přidat přímo do těsta či na čokoládovou polevu oblíbený strouhaný kokos.

Jablečný perník

Chcete vyzkoušet úplně jiný recept, a přitom zůstat u perníkového těsta? Pak je přímo pro vás tento skvělý recept na jablečný perník.

Pro přípravu budeme potřebovat:

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 100 ml oleje,
  • 150 g cukru,
  • 3 lžíce kakaa,
  • 2 vejce,
  • 3 sladká jablka,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 1 lžičku perníkového koření.

Postup přípravy:

  1. Všechny ingredience smícháme do jedné misky tak, jak jsme zvyklí — nejdříve sypké suroviny, poté přidáme ty tekuté.
  2. Nakonec si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle také jablka a přidáme je do misky s těstem.
  3. Vše důkladně promícháme, a nakonec vylijeme na vysypaný nebo pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem. Pečeme opět asi 20 minut na 170 °C.

Při servírování vychladlého moučníku můžeme přidat také domácí šlehačku navrch, ta se k jablečnému perníku skvěle hodí. Pokud chcete i tento recept ještě více obohatit, stačí přidat již zmíněnou čokoládovou polevu.

Zdroj: toprecepty.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací