Ořechová bábovka – Recept 5x jinak

Recepty ořechové bábovky jsou velmi jednoduché a rychlé na přípravu. Připravte si luxusní ořechovou bábovku na 5 způsobů. Oblíbené verze jsou s jablky, čokoládou nebo tvarohem.

Už za dob našich babiček patřila bábovka mezi nejoblíbenější moučníky vůbec. A není se čemu divit, její příprava je velmi jednoduchá.

Ořechová bábovka
Zdroj foto: nada54 / Shutterstock.com
  1. Jaké ořechy do ořechové bábovky použít?

    Nejlepší ořechová bábovka je ta, která je pečená s láskou. Je už jenom na vás, jakým oříškům dáte přednost, zda více holdujete vlašským nebo třeba lískovým. V receptu je stačí pouze obměnit, kdy jednou na vašem stole může stát bábovka s vlašskými ořechy nebo třeba olejová ořechová bábovka z buráků.

  2. Čím vytřít formu na bábovku?

    Pokud nechcete, aby se vaše bábovka nepřichytila po pečení o formu, je dobré si ji předem připravit. Nejlepší volbou je natřít celou formu na bábovku olejem a následně celou obsypat moukou.

Dejte si však pozor, abyste nepoužili příliš mnoho oleje, který by vám mohl stéct na dno formy a vrch bábovky by pak nebyl příliš pěkný.

Hrníčková ořechová bábovka

Recept na hrníčkovou bábovku s ořechy, to je prostě klasika. S tímto postupem se vám bábovka určitě povede, a navíc ji budete mít hotovou opravdu za chviličku. Skvělá babiččina ořechová bábovka je vhodná tehdy, když se objeví nečekaná návštěva nebo jakmile vás přepadne chuť na sladkou snídani.

Ingredience

  • 3/4 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek mletých oříšků

Postup přípravy

  1. Než se do všeho pustíme, troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Do mísy si nasypeme mouku a prášek do pečiva. Následně obě ingredience prosejeme a smícháme s cukrem a oříšky.
  3. Do suché směsi přidáme vajíčka, olej a mléko. Všechno řádně promícháme tak, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
  4. Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou, silikonovou formu vymazávat nemusíme.
  5. Jakmile těsto nalijeme do formy, dáme bábovku péct. Pečeme přibližně 30 minut. Zda je bábovka hotová zjistíme jednoduše špejlí.
  6. Po upečení necháme bábovku pořádně vychladnout, nikdy ji z formy nevyklepáváme, když je ještě teplá – mohla by se rozpůlit.
  7. Nakonec je možné ji posypat moučkovým cukrem nebo polít rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Tipy na vylepšení ořechové bábovky

Aby se z vaší bábovky stala nejlepší ořechová bábovka, můžete si ji přizpůsobit své chuti a přidat do ní to, co máte rádi, nejčastěji se přidává do receptu čokoláda.

Tahle maminčina ořechová bábovka je velice chutná, ale pokud vám zrovna doma pochybil prášek do pečiva, nezoufejte – zde je několik rad, čím nahradit prášek do pečiva při pečení.

Jak ji připravit s čokoládou?

Tuto bábovku si zamilují i ti nejmenší. A jak na ni? Snadno, využijte klasického receptu na rychlou ořechovou bábovku, který jsme psali výše, a jen do ní na kousky nakrájejte tabulku čokolády na vaření (ideální jsou i čokoládové figurky, když nevíte, co s nimi).

Ořechová bábovka s jablky

Recept na ořechovou bábovku s jablky vás ohromí svou jemností. A jako každá bábovka, i tato je velmi snadná na přípravu.

Ingredience

  • 5 oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 4 vejce
  • 370 g polohrubé mouky
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 100 g mletých oříšků
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 g cukru
  • 2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Mouku a prášek do pečiva prosejte, spolu s cukrem a skořicí pořádně promíchejte.
  3. K sypké směsi přidejte máslo, oříšky, vejce a jablka.
  4. Všechno pořádně smíchejte a nalijte do předem připravené formy.
  5. Pečte asi 45 minut, nezapomeňte zkoušet špejlí.

Doporučujeme: Oblíbená je také mrkvová bábovka s ořechy

Ořechová bábovka ze špaldové mouky

Zdravá a nejvláčnější ořechová bábovka může být právě ze špaldové mouky. Tajemstvím tohoto moučníku je nadýchaný sníh, bez něhož by se recept ořechové bábovky ze špaldové mouky neobešel.

Ingredience

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrst ořechů
  • 4 žloutky
  • sníh ze 4 bílků
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl vody

Postup přípravy

  1. Žloutky, cukr a olej utřeme do pěny.
  2. Postupně přidáváme prosátou mouku s kypřicím práškem a vodu.
  3. Nakonec do těsta vsypeme mleté ořechy a lehce vmícháme sníh z bílků.
  4. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut na 180 stupňů.

Tahle verze moučníku je známá také jako sváteční ořechová bábovka. Zejména proto, že špaldová mouka je dražší a také se s oblibou na tento recept používá nová forma na bábovku.

TIP: Chutným moučníkem s ořechy je také baklava, jídlo z balkánu.

Tvarohovo-ořechová bábovka

Mezi oblíbené také patří bábovka s tvarohem a ořechy. Vyzkoušejte chutný recept.

Ingredience

  • 300 g polohrubé prosáté mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 g tvarohu
  • 150 g změklého másla
  • 6 PL lžic mléka
  • 50 g nastrouhané čokolády
  • 70 g nastrouhaných ořechů

Postup přípravy

  1. Žloutky, cukr a máslo utřete do pěny.
  2. Postupně přidávejte tvaroh a mléko.
  3. Poté přidejte mouku, prášek do pečiva.
  4. Bílky ušlehejte a vmíchejte do těsta.
  5. Polovinu těsta nalijte do formy, zasypte čokoládou a zalijte druhou polovinou těsta, do něhož přisypte ořechy.
  6. Pečte na 180 stupňů.

Ořechová bábovka bez mouky

Věděli jste, že se při pečení můžete obejít i bez mouky? Tu můžete nahradit například ovesnými vločkami nebo pohankou. A vzhledem k tomu, že tento recept obsahuje i banány, zdravá banánovo-ořechová bábovka je na světě.

Ingredience

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých mandlí
  • 400 g mletých ovesných vloček (skvělou obměnou je také pohanka)
  • 3 zralé banány
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • med nebo rozemleté datle

Postup přípravy

  1. Ořechy, mandle a vločky rozmixujte najemno.
  2. Banán rozmačkejte vidličkou a přidejte ho k sypké směsi.
  3. Nakonec přidejte vejce, kakao a jablka – v případě potřeby můžete těsto zředit mlékem nebo vodou.
  4. K doslazení použijte med nebo datle.
  5. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut.

A který recept bábovky jste si oblíbili vy?

Vyzkoušejte také: Jogurtová bábovka: Jednoduchý recept na nadýchanou bábovku

Zdroj: lovefoodies.com


Další recepty na bábovky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.