Olejová bábovka jako od babičky: připravte si jednoduchý sladký dezert ke kávě

Olejová bábovka jednoduše patří na sváteční stůl nebo jen tak v neděli ke kávě. Milují ji naprosto všichni a vůbec nezáleží na tom, jestli vám je sedm nebo sedmdesát. Pokud však toužíte po malé inovaci tohoto skvělého dezertu, a ještě si chcete ušetřit práci, vyzkoušejte olejovou bábovku bez odměřování surovin. Postačí vám pouze jeden hrníček.

Zdroj foto: Iva Vagnerova / Shutterstock.com

Váhu vyměňte za obyčejný hrníček

Každý, kdo nerad peče jen proto, že nemá rád odměřování surovin, by tento recept měl vyzkoušet. Při pečení olejové bábovky, váhu z kuchyňské linky vůbec vytahovat nemusíte. K odměření surovin vám postačí jeden hrníček, a přesto upečete naprostou delikatesu, po které se všichni budou jen olizovat. Dokonce u něj nezašpiníte ani moc nádobí, a tak bude úklid kuchyně naprostá hračka a vy se jen budete těšit na výsledek, který vytáhnete z trouby.

Olejová bábovka

Na přípravu tohoto skvělého receptu pro 8 osob budete potřebovat:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilínový cukr,
  • 2 vejce velikosti M,
  • ¾ hrnku rostlinného oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 lžičky kakaa,
  • sádlo a hrubou mouku na vymazání formy.
Zdroj foto: Paopano / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Připravte si větší mísu, do níž dáte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, cukr krupice, olej, mléko a žloutky.
  2. Vše vypracujeme v hladké těsto. Můžete použít šlehač.
  3. Pak opatrně přidejte sníh ušlehaný z bílků.
  4. Polovinu těsta přemístěte do jiné mísy a přidejte k němu kakao.
  5. Připravte si formu na bábovku, vymažte ji sádlem a vysypte hrubou moukou.
  6. Nejprve do formy nalijte těsto bez kakaa, a poté nahoru dejte druhé těsto.
  7. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 ˚C a pečte zhruba 40 minut.

Hotovou bábovku poznáte tak, že když do ní píchnete špejlí, nezůstanou na povrchu zbytky nedopečeného těsta.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací