Olejová bábovka: Rychlý hrnkový recept jako od babičky

Olejová bábovka jednoduše patří na sváteční stůl nebo jen tak v neděli ke kávě. Milují ji naprosto všichni a vůbec nezáleží na tom, jestli vám je sedm nebo sedmdesát. Připravte si recept na vláčnou olejovou bábovku.

Pokud však toužíte po malé inovaci skvělé bábovky, a ještě si chcete ušetřit práci, vyzkoušejte hrníčkovou olejovou bábovku bez odměřování surovin. Postačí vám pouze jeden hrníček.

Olejová bábovka
Zdroj foto: Iva Vagnerova / Shutterstock.com

Váhu vyměňte za obyčejný hrníček

Každý, kdo nerad peče jen proto, že nemá rád odměřování surovin, by tento recept měl vyzkoušet. Při pečení klasické olejové bábovky, váhu z kuchyňské linky vůbec vytahovat nemusíte. K odměření surovin vám postačí jeden hrníček, a přesto upečete naprostou delikatesu, po které se všichni budou jen olizovat. Dokonce u něj nezašpiníte ani moc nádobí, a tak bude úklid kuchyně naprostá hračka a vy se jen budete těšit na výsledek, který vytáhnete z trouby.

TIP: Vyzkoušejte také hrníčkovou čokoládovou bábovku.

Hrníčková olejová bábovka

Na přípravu tohoto skvělého receptu na hrníčkovou olejovou bábovku pro 8 osob budete potřebovat:

Suroviny

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky,
  • 1 hrnek cukru krupice,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilínový cukr,
  • 2 vejce velikosti M,
  • ¾ hrnku rostlinného oleje,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 lžičky kakaa,
  • sádlo a hrubou mouku na vymazání formy.
Olejová bábovka recept
Zdroj foto: Paopano / Shutterstock.com

Pokud jste se rozhodli upéct si chutnou bábovku, ale zjistili jste, že nemáte doma vajíčka, vyzkoušejte bábovku bez vajec, kde použijete jejich náhradu. V dnešní době existuje již mnoho tipů čím nahradit vejce při pečení, stačí se jen umět vynalézt.

Postup přípravy

  1. Připravte si větší mísu, do níž dáte polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, cukr krupice, olej, mléko a žloutky.
  2. Vše vypracujeme v hladké těsto. Můžete použít šlehač.
  3. Pak opatrně přidejte sníh ušlehaný z bílků.
  4. Polovinu těsta přemístěte do jiné mísy a přidejte k němu kakao.
  5. Připravte si formu na bábovku, vymažte ji sádlem a vysypte hrubou moukou.
  6. Nejprve do formy nalijte těsto bez kakaa, a poté nahoru dejte druhé těsto.
  7. Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 ˚C a pečte zhruba 40 minut.

Hotovou nejlepší olejovú bábovku poznáte tak, že když do ní píchnete špejlí, nezůstanou na povrchu zbytky nedopečeného těsta.


Další recepty na bábovky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.