Čím nahradit prášek do pečiva – 6 ověřených tipů

Čím nahradit prášek do pečiva v receptech – to je otázka, se kterou se při pečení setkáváme, pokud nám právě tato surovina doma pochybí. Přinášíme vám skvělých 6 tipů, čím nahradit prášek do pečiva při pečení v připravovaném receptu. Naučte se v kuchyni improvizovat a nahrazovat ingredience, které zrovna nemáte po ruce. Fantazii se v kuchyni meze nekladou.

Co je kypřicí prášek?

Prášek do pečiva (kypřicí prášek) je v podstatě chemické kypřidlo, které se využívá ke zvětšení objemu při pečení (u korpusů, koláčů apod.) a také odlehčení samotné konzistence, aby byly upečené koláče, muffiny, piškotová těsta nadýchaná a lehká. Během pečení se z něj uvolňuje oxid uhličitý, tím v cestě vznikají malé bublinky a těsto je překypřené.

čím nahradit prášek do pečiva
Zdroj foto: EKramar / Shutterstock.com

Čím nahradit prášek do pečiva

Rozhodli jste se péct, ale zjistili se, že vám v kuchyni chybí kypřicí prášek? Jednou z možností je vyhledat si recepty bez prášku do pečiva. Pokud však máte svůj oblíbený recept, kterého se nechcete vzdát, stačí se poohlédnout co doma máte a jak nahradit prášek do pečiva jinými náhradami.

Přinášíme vám několik tipů, čím nahradit prášek do pečiva, pokud jej zrovna nemáte po ruce.

Šlehaná vejce

Pokud jdou do receptu i vajíčka, stačí bílku dobře vyšlehat a budou dobrou náhradou kypřicího prášku. Ptáte-li se proč, je to z důvodu, že šleháním v nich vznikne vzduch, který bude pak postupně nadýchávat těsto. S připraveným sněhem z bílek pracujte opravdu rychle, dokud z něj nezmizí veškerý vzduch. Do těsta ho zapracujte jen velmi lehce.

Dobrá rada: Na 1 bílko přidejte 1 PL ledové vody. Ta se bude během pečení odpařovat a těsto bude kypřejší.

Sodovka

Sodovka, nejlépe sycená, dokáže velmi dobře nahradit prášek do pečiva díky jejím bublinkám, které se přidají do těsta.

Jedlá soda (soda bikarbona)

Chcete-li nahradit kypřicí prášek a našli jste doma jedlou sodu, máte vyhráno. Jedlou sodu použijte v poměru: na 0,5 kg mouky jdou 1-2 KL sody bikarbony.

Zároveň do těsta přidejte vymačkaný citron, zde platí pravidlo, kolik lžiček sody, tolik lžic šťávy z citronu přidejte do těsta.

Alkohol

Pokud se zabýváte otázkou, co mohu použít místo prášku do pečiva a sody bikarbony, odpovědí je rum nebo brandy. Zkušené hospodyňky, které často pečou doma trochu rumu určitě najdou. Rum nebo brandy zajistí, že těsto zůstane hezky kypré a dokonce is příjemnou vůní.

Rum použijte v poměru: 1 balíček kypřicího prášku = 3 až 4 lžíce rumu

Mleté ořechy

Pokud pečete cukroví, které potřebujete odlehčit a zjemnit, dokážete to i přidáním mletých ořechů.

Vinný kámen

Pokud při vaření a pečení upřednostňujete zdravější alternativy surovin, pořiďte si vinný kámen, které koupíte v obchodech se zdravou výživou. Co je vinný kámen? Je to vlastně zákal resp. jemná usazenina, která vzniká při výrobě vína. Považuje se za zdravější náhradu prášku do pečiva, který obsahuje fosfáty.

Tipy, čím nahradit prášek do pečiva se jednou za čas hodí v kuchyni každému, komu pochybí jedna z potřebných surovin k pečení. Proto pokud jste se rozhodli upéct či uvařit si vaše oblíbené jídlo, nevzdávejte se, pokud vám doma chybí nějaká ingredience. Využijte naše osvědčené tipy, čím nahradit suroviny a připravte si chutné pokrmy.

Zdroj: thepioneerwoman.com


Další tipy, čím nahradit suroviny

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.