Vláčná mramorová bábovka. Jednoduchý a rychlý recept

Mramorová bábovka patří ke klasikám v české kuchyni. Připravte si chutný dezert pro návštěvu. Vyzkoušejte jednoduchý recept na vláčnou a nadýchanou mramorovou bábovku.

Základem mramorové bábovky je třené těsto

Chcete-li vytvořit chutnou třenou mramorovou bábovku, nejvhodnější je přidat máslo, případně slunečnicový olej, který máme uveden také v receptu.

Pro přípravu třeného těsta je důležité nejprve smíchat máslo s krystalovým a vanilkovým cukrem. Teprve následně se přidávají další suroviny jako vejice a další přísady.

Pro kvalitnější třené těsto doporučujeme vytáhnout máslo z chladničky, aby změklo a lépe se s ním pracovalo.

S třeným těstem se nejčastěji můžete setkat při bábovce, bublanině, dortech či pernících.

Mramorová bábovka recept
Mramorová bábovka. Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Mramorová bábovka

Mramorová bábovka jako od babičky, to je zkrátka klasika. Upoutá nejen svou chutí, ale i vzhledem, protože je krásně barevná. Vyzkoušejte tento recept na rychlou hrníčkovou mramorovou bábovku.

Suroviny

  • 1 hrnek cukru krystal,
  • 2 vejce,
  • půl hrnku oleje,
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • hrnek mléka,
  • balíček prášku do pečiva,
  • balíček vanilkového cukru,
  • lžička kůry z citronu,
  • kvalitní kakao holandského typu dle chuti.

Postup

  1. V míse si smícháme cukr, vejce, olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a všechno řádně promícháme.
  2. Vznikne nám těsto, které si rozdělíme na dvě poloviny.
  3. Do jedné poloviny těsta vmícháme asi lžičku nastrouhané citronové kůry nebo méně, dle chuti.
  4. Do druhé poloviny těsta zase vmícháme podle chuti holandské kakao.
  5. Připravíme si formu na bábovku a těsta do ní budeme střídavě lít. Kdo si chce pohrát, může špejlí jednotlivé vrstvy lehce promíchat, aby se vytvořil zajímavější barevný – mramorový efekt.
  6. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů, bábovku budeme péct po dobu asi 45 minut, opět vyzkoušíme špejlí, zda je upečená.
  7. Horkou bábovku vyklopíme, nakonec pocukrujeme a máme hotovo.
Babiččina mramorová bábovka
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

Tipy pro nejlepší mramorovou bábovku

Chcete-li vylepšit vaši jednoduchou hrnkovou mramorovou bábovku vyzkoušejte do receptu přidat tvaroh nebo jogurt.

Rádi experimentujete? Vyzkoušejte také mramorovou bábovku s váječným koňakem. Stačí, když do receptu přidáte 250 ml vaječného likéru, podle chuti méně nebo více.

Vyzkoušejte i banánovou bábovku. Chutný a rychlý recept.

Tvarohová mramorová bábovka

Stačí když do receptu přidáte 250 g jemného tvarohu a vymícháte ho spolu s těstem a mramorová bábovka s tvarohem je na světě.

Mramorový bábovka s jogurtem

Chcete-li vytvořit jogurtovou mramorovou bábovku, přidejte do receptu kelímek (200g) bílého tučného jogurtu.

Do mramorové bábovky můžete přidat i čokoládu, vytvoříte tak lahodnou čokoládovou bábovku nebo přidejte další suroviny, například ořechy, podle toho, co máte rádi.

Sbíhají se vám sliny? Tak si někdy vyzkoušejte připravit také nadýchanou ořechovou bábovku.

Zdroj: foodnetwork.com, cakewhiz.com


Další recepty na bábovky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.