Pohanka – bohatý zdroj vitamínů. Přinášíme vám nejoblíbenější tipy na její přípravu v českých kuchyních
Pohanku znají již naši předci jako skvělou a zdravou pochoutku. Do českých kuchyní se s velkou oblíbeností vrací až v posledních letech, kdy jsou znovu objeveny její pozitivní účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak vám může pohanka pomoci a co všechno si z ní můžete uvařit.

Co je pohanka?
Pohanka pochází z Asie, konkrétně z oblasti Himalájí, k nám se dostala přes Rusko někdy ve 12. století. V té době byla jednou z hlavních složek potravy, než ji později z jídelníčku začala vytlačovat pšenice, rýže a žito. Jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že v naší výživě zastává roli obiloviny, ale botanikové jí řadí do jiných skupin. Je přirozeně bezlepková, a tudíž velmi oblíbená u celiaků a těch, kteří se z různých důvodů snaží lepek ve stravě omezit.
Pohanka je jedna z nejkvalitnějších potravin
Celkově se považuje za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje velký poměr bílkovin a vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.
- Je také důležitým zdrojem mědi, selenu, zinku a manganu.
- Z vitamínů v ní najdeme především B1, B2, B2, vitamin E a C.
- Výjimečnou ji však dělá vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnost cév, a tudíž pomáhá při onemocnění křečových žil, popraskaných žilek nejen v obličeji, příliš silném menstruačním krvácení a sklonu krvácení z nosu a dásní.
Druhy pohanky v obchodech
- Pohanka neloupaná— základní podoba pohanky, která však není určena k jídlu. V trávicím traktu mohou slupky semínek dokonce uškodit. Používá se k naklíčení, pěstování nebo při přípravě čaje.
- Pohanka loupaná — jedná se o pohanku zbavenou slupek a základní tvar pohanky k dalšímu využití. Slupek se zbavuje buď mechanicky, což je šetrnější, nebo termicky s využitím napařování.
- Pohankové vločky — napařená a rozlisovaná zrna pohanky. Jsou již tepelně upravena, proto se dají konzumovat bez dalších úprav. Doporučuje se však vločky krátce namočit nebo povařit pro lepší stravitelnost.
- Pohankový bulgur — bulgur jako takový je pšeničná obilovina, ale dá se jím nazvat vše, co se připraví tzv. bulgurovou metodou – zrno se částečně uvaří, usuší a následně natrhá.
Dalšími oblíbenými produkty pohanky jsou např. pohanková mouka, pohanková kaše nebo lámanka.

Pohanka na vašem talíři
V kuchyni má pohanka čím dál větší zastoupení a její obliba v posledních letech velmi roste. Hodí se skvěle do kaší, polévek, pomazánek, salátů, rizot i pečení. Pokud si pohanku neloupanou necháte naklíčit, nať se dá snadno použít místo petržele či pažitky. A jaké recepty z pohanky jsou oblíbené?
Sladká pohanková kaše
Skvělá snídaně pro perfektní start dne. Pro přípravu pohankové kaše potřebujete:
- 200 g pohanky,
- 150 ml mléka,
- 150 ml vody,
- 50 g cukru,
- skořici,
- 2 lžíce másla,
- špetku soli,
- ovoce nebo ořechy na zdobení.
Pohanku zalijeme vodou a necháme asi hodinu nabobtnat. Následně zalijeme mlékem a 5 minut vaříme. Přidáme špetku soli, cukr a pořádně promícháme. Na talíři kaši přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí. Na ozdobu použijeme ovoce nebo ořechy.
Pohankové karbanátky
Zdravější verze klasických masových karbanátků. Použijeme:
- 2 hrnky vařené pohanky,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- kari,
- ½ cukety,
- pórek,
- sýr,
- uzeninu,
- česnek,
- lžíci oleje,
- pažitku,
- strouhanku na obalení.
Nejdříve si uvaříme pohanku, poté přidáme cuketu, vejce, sůl, koření. Dochutit můžeme nastrouhaným sýrem, uzeninou, česnekem, nakrájeným pórkem. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Pohankové rizoto
Klasické rizoto známe všichni, ale ochutnali jste už rizoto z pohanky? Připravte si:
- 2 hrnky pohanky,
- ½ l zeleninového vývaru,
- sůl,
- zeleninu (mrkev, hrášek, cibule, kukuřice),
- kari,
- olej,
- sýr na posypání.
Pohanku necháme hodinu namočenou ve vodě, a poté vaříme 5-10 minut. Orestujeme zeleninu, přidáme vařenou pohanku, promícháme a společně vaříme ještě alespoň 2 minuty. Zasypeme sýrem a můžeme podávat.
Zapékaná pohanka s dýní Hokkaidó
Ne zcela tradiční recept, ale jistě si ho brzy zamilujete. Budete potřebovat:
- 300 g namočené pohanky,
- 1 dýni Hokkaidó,
- 200 g sýra (eidam),
- 2 vejce,
- 3 lžíce rostlinného oleje,
- sůl,
- pepř.
Pohanku si opět cca na hodinu namočíme do vody. Dýni vydlabeme lžící a olejem si vymažeme zapékací mísu. Pohanku smícháme s pokrájenou dýní, česnekem a nakrájeným sýrem. Směs nalijeme do formy a přelijeme rozšlehaným vejcem se solí. Dáme zapéct na 45 minut při 180 stupních. Dobrou chuť!
Ať už máte s pohankou zkušenosti či se ji rozhodnete vyzkoušet poprvé, určitě se stane nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jen v málokteré potravině se totiž kloubí tolik zdraví a chuti, jako právě v pohance.
Asi tak před 2 roky jsem zastihla pořad, kde doporučoval mlynář ze známého mlýna, jak zacházet s pohankou. Pohanka se nemá vařit! Doporučoval po propláchnutí studenou vodou, zalít ji horkou vodou a přikrýt pokličkou a udržet ji asi 20 minut v teple. Já ji dávám v misce na teplou vodní lázeň, kterou na mírném ohni přihřeji. Pak už jen posypu osmaženou cibulkou nebo slaninou.