Pohanka: Zdravá obilovina a oblíbené recepty z ní

Pohanku znají již naši předci jako skvělou a zdravou pochoutku. Do českých kuchyní se s velkou oblíbeností vrací až v posledních letech, kdy jsou znovu objeveny její pozitivní účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak vám může pohanka pomoci a co všechno si z ní můžete uvařit.

Pohanka
Zdroj foto: Ulada / Shutterstock.com

Co je pohanka?

Pohanka pochází z Asie, konkrétně z oblasti Himalájí, k nám se dostala přes Rusko někdy ve 12. století. V té době byla jednou z hlavních složek potravy, než ji později z jídelníčku začala vytlačovat pšenice, rýže a žito. Jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že v naší výživě zastává roli obiloviny, ale botanikové jí řadí do jiných skupin. Je přirozeně bezlepková, a tudíž velmi oblíbená u celiaků a těch, kteří se z různých důvodů snaží lepek ve stravě omezit.

Zdravotní účinky pohanky

Celkově se považuje za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje velký poměr bílkovin a vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.

Co obsahuje pohanka?

  • Je také důležitým zdrojem mědi, selenu, zinku a manganu.
  • Z vitamínů v ní najdeme především B1, B2, B2, vitamin E a C.
  • rutin

A co může léčit pohanka? Výjimečnou ji však dělá právě vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnost cév, a tudíž pomáhá při onemocnění křečových žil, popraskaných žilek nejen v obličeji, příliš silném menstruačním krvácení a sklonu krvácení z nosu a dásní.

Druhy pohanky v obchodech

  • Pohanka neloupaná— základní podoba pohanky, která však není určena k jídlu. V trávicím traktu mohou slupky semínek dokonce uškodit. Používá se k naklíčení, pěstování nebo při přípravě čaje.
  • Pohanka loupaná — jedná se o pohanku zbavenou slupek a základní tvar pohanky k dalšímu využití. Slupek se zbavuje buď mechanicky, což je šetrnější, nebo termicky s využitím napařování.
  • Pohankové vločky — napařená a rozlisovaná zrna pohanky. Jsou již tepelně upravena, proto se dají konzumovat bez dalších úprav. Doporučuje se však vločky krátce namočit nebo povařit pro lepší stravitelnost.
  • Pohankový bulgurbulgur jako takový je pšeničná obilovina, ale dá se jím nazvat vše, co se připraví tzv. bulgurovou metodou – zrno se částečně uvaří, usuší a následně natrhá.

Dalšími oblíbenými produkty pohanky jsou např. pohanková mouka, pohanková kaše nebo lámanka.

Recepty z pohanky

V kuchyni má pohanka čím dál větší zastoupení a její obliba v posledních letech velmi roste. Hodí se skvěle do kaší, polévek, pomazánek, salátů, rizot i pečení. Pokud si pohanku neloupanou necháte naklíčit, nať se dá snadno použít místo petržele či pažitky. A co uvařit z pohanky?

Moučníky – v kuchyni je také velmi využívaná pohanková mouka, ze které si můžete připravit jakýkoliv moučník či dezert.

Pohankové placky – velmi oblíbené jsou pohankové placky, které smažíte na pánvi stejně jako bramboráky.

Saláty s pohankou – pohanka je skvělou ingrediencí, co se týká salátů. Pohanku nejdříve opečte na pánvi, aby získala oříškový nádech chuti a poté ji uvařte. Salátům dodá skvělou chuť.

Co další uvařit z pohanky?

Recept na pohankovou kaši

Ideální sladké jídlo k snídani

Pohanková kaše

Pohanková polévka

Zdravá a chutná polévka z pohanky

pohanková polévka

Pohankové karbanátky

Zdravější verze klasických masových karbanátků. Vyzkoušejte oblíbený recept na pohankové karbanátky.

Ingredience

  • 2 hrnky vařené pohanky,
  • 1 vejce,
  • špetku soli,
  • kari,
  • ½ cukety,
  • pórek,
  • sýr,
  • uzeninu,
  • česnek,
  • lžíci oleje,
  • pažitku,
  • strouhanku na obalení.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si uvaříme pohanku, poté přidáme cuketu, vejce, sůl, koření.
  2. Dochutit můžeme nastrouhaným sýrem, uzeninou, česnekem, nakrájeným pórkem.
  3. Vytvarujeme karbanátky z pohanky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.

Vyzkoušejte také recept na šťavnaté a nadýchané karbanátky.

Zapékaná pohanka s dýní Hokkaidó

Ne zcela tradiční recept, ale jistě si ho brzy zamilujete. Zapečená pohanka se sýrem a dýní.

Ingredience

  • 300 g namočené pohanky,
  • 1 dýni Hokkaidó,
  • 200 g sýra (eidam),
  • 2 vejce,
  • 3 lžíce rostlinného oleje,
  • sůl,
  • pepř.

Postup přípravy

  1. Pohanku si opět cca na hodinu namočíme do vody.
  2. Dýni vydlabeme lžící a olejem si vymažeme zapékací mísu.
  3. Pohanku smícháme s pokrájenou dýní, česnekem a nakrájeným sýrem.
  4. Směs nalijeme do formy a přelijeme rozšlehaným vejcem se solí.
  5. Dáme zapéct na 45 minut při 180 stupních. Dobrou chuť!

Ať už máte s pohankou zkušenosti či se ji rozhodnete vyzkoušet poprvé, určitě se stane nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jen v málokteré potravině se totiž kloubí tolik zdraví a chuti, jako právě v pohance.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Marie Fridrichová říká

    Asi tak před 2 roky jsem zastihla pořad, kde doporučoval mlynář ze známého mlýna, jak zacházet s pohankou. Pohanka se nemá vařit! Doporučoval po propláchnutí studenou vodou, zalít ji horkou vodou a přikrýt pokličkou a udržet ji asi 20 minut v teple. Já ji dávám v misce na teplou vodní lázeň, kterou na mírném ohni přihřeji. Pak už jen posypu osmaženou cibulkou nebo slaninou.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra