Pohanka: Zdravá obilovina a oblíbené recepty z ní
Pohanku znají již naši předci jako skvělou a zdravou pochoutku. Do českých kuchyní se s velkou oblíbeností vrací až v posledních letech, kdy jsou znovu objeveny její pozitivní účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak vám může pohanka pomoci a co všechno si z ní můžete uvařit.
Co je pohanka?
Pohanka pochází z Asie, konkrétně z oblasti Himalájí, k nám se dostala přes Rusko někdy ve 12. století. V té době byla jednou z hlavních složek potravy, než ji později z jídelníčku začala vytlačovat pšenice, rýže a žito. Jedná se o pseudoobilovinu, což znamená, že v naší výživě zastává roli obiloviny, ale botanikové jí řadí do jiných skupin. Je přirozeně bezlepková, a tudíž velmi oblíbená u celiaků a těch, kteří se z různých důvodů snaží lepek ve stravě omezit.
Zdravotní účinky pohanky
Celkově se považuje za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje velký poměr bílkovin a vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné.
Co obsahuje pohanka?
- Je také důležitým zdrojem mědi, selenu, zinku a manganu.
- Z vitamínů v ní najdeme především B1, B2, B2, vitamin E a C.
- rutin
A co může léčit pohanka? Výjimečnou ji však dělá právě vysoký obsah rutinu. Ten zvyšuje pružnost cév, a tudíž pomáhá při onemocnění křečových žil, popraskaných žilek nejen v obličeji, příliš silném menstruačním krvácení a sklonu krvácení z nosu a dásní.
Druhy pohanky v obchodech
- Pohanka neloupaná— základní podoba pohanky, která však není určena k jídlu. V trávicím traktu mohou slupky semínek dokonce uškodit. Používá se k naklíčení, pěstování nebo při přípravě čaje.
- Pohanka loupaná — jedná se o pohanku zbavenou slupek a základní tvar pohanky k dalšímu využití. Slupek se zbavuje buď mechanicky, což je šetrnější, nebo termicky s využitím napařování.
- Pohankové vločky — napařená a rozlisovaná zrna pohanky. Jsou již tepelně upravena, proto se dají konzumovat bez dalších úprav. Doporučuje se však vločky krátce namočit nebo povařit pro lepší stravitelnost.
- Pohankový bulgur — bulgur jako takový je pšeničná obilovina, ale dá se jím nazvat vše, co se připraví tzv. bulgurovou metodou – zrno se částečně uvaří, usuší a následně natrhá.
Dalšími oblíbenými produkty pohanky jsou např. pohanková mouka, pohanková kaše nebo lámanka.

Recepty z pohanky
V kuchyni má pohanka čím dál větší zastoupení a její obliba v posledních letech velmi roste. Hodí se skvěle do kaší, polévek, pomazánek, salátů, rizot i pečení. Pokud si pohanku neloupanou necháte naklíčit, nať se dá snadno použít místo petržele či pažitky. A co uvařit z pohanky?
Pohanková kaše
Skvělá snídaně pro perfektní start dne. Pojďme si připravit oblíbený recept pohankové kaše.
Suroviny
- 200 g pohanky,
- 150 ml mléka,
- 150 ml vody,
- 50 g cukru,
- skořici,
- 2 lžíce másla,
- špetku soli,
- ovoce nebo ořechy na zdobení.
Postup
- Pohanku zalijeme vodou a necháme asi hodinu nabobtnat.
- Následně zalijeme mlékem a 5 minut vaříme.
- Přidáme špetku soli, cukr a pořádně promícháme.
- Na talíři kaši přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí.
Na ozdobu kaše z pohanky použijeme ovoce nebo ořechy.
Pohankové karbanátky
Zdravější verze klasických masových karbanátků. Vyzkoušejte oblíbený recept na pohankové karbanátky.
Suroviny
- 2 hrnky vařené pohanky,
- 1 vejce,
- špetku soli,
- kari,
- ½ cukety,
- pórek,
- sýr,
- uzeninu,
- česnek,
- lžíci oleje,
- pažitku,
- strouhanku na obalení.
Postup
- Nejdříve si uvaříme pohanku, poté přidáme cuketu, vejce, sůl, koření.
- Dochutit můžeme nastrouhaným sýrem, uzeninou, česnekem, nakrájeným pórkem.
- Vytvarujeme karbanátky z pohanky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji.
Vyzkoušejte také recept na šťavnaté a nadýchané karbanátky.
Pohankové rizoto
Klasické rizoto známe všichni, ale ochutnali jste už rizoto z pohanky?
Suroviny
- 2 hrnky pohanky,
- ½ l zeleninového vývaru,
- sůl,
- zeleninu (mrkev, hrášek, cibule, kukuřice),
- kari,
- olej,
- sýr na posypání.
Postup
- Pohanku necháme hodinu namočenou ve vodě, a poté vaříme 5-10 minut.
- Orestujeme zeleninu, přidáme vařenou pohanku, promícháme a společně vaříme ještě alespoň 2 minuty.
- Zasypeme sýrem a můžeme podávat.
Recept na pohankové rizoto je jednoduché a populární.
Zapékaná pohanka s dýní Hokkaidó
Ne zcela tradiční recept, ale jistě si ho brzy zamilujete. Zapečená pohanka se sýrem a dýní.
Suroviny
- 300 g namočené pohanky,
- 1 dýni Hokkaidó,
- 200 g sýra (eidam),
- 2 vejce,
- 3 lžíce rostlinného oleje,
- sůl,
- pepř.
Postup
- Pohanku si opět cca na hodinu namočíme do vody.
- Dýni vydlabeme lžící a olejem si vymažeme zapékací mísu.
- Pohanku smícháme s pokrájenou dýní, česnekem a nakrájeným sýrem.
- Směs nalijeme do formy a přelijeme rozšlehaným vejcem se solí.
- Dáme zapéct na 45 minut při 180 stupních. Dobrou chuť!
Ať už máte s pohankou zkušenosti či se ji rozhodnete vyzkoušet poprvé, určitě se stane nedílnou součástí vašeho jídelníčku. Jen v málokteré potravině se totiž kloubí tolik zdraví a chuti, jako právě v pohance.
Asi tak před 2 roky jsem zastihla pořad, kde doporučoval mlynář ze známého mlýna, jak zacházet s pohankou. Pohanka se nemá vařit! Doporučoval po propláchnutí studenou vodou, zalít ji horkou vodou a přikrýt pokličkou a udržet ji asi 20 minut v teple. Já ji dávám v misce na teplou vodní lázeň, kterou na mírném ohni přihřeji. Pak už jen posypu osmaženou cibulkou nebo slaninou.