Jogurtová bábovka: Jednoduchý recept na nadýchanou bábovku

Jogurtová bábovka je bleskový moučník, kterým potěšíte celou rodinu. Přidáním jogurtu vytvoříte jemnou a vláčnou bábovku. Vyzkoušejte tradiční recept i hrníčkovou bábovku.

Bábovka s jogurtem
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Nadýchaná bábovka je snad tím nejtradičnějším receptem na moučníky v české kuchyni. Velice rychlá a jednoduchá příprava je její předností, recept na bábovku zvládne určitě každý začátečník. Jemná bábovka se výborně hodí pro běžný den i pro sváteční stůl. Pokud ji chcete připravit na slavnostní příležitost, použijte také polevu na bábovku a můžete ji také jemně dozdobit.

TIP: Vyzkoušejte také recept na ořechovou bábovku.

Jogurtová bábovka

Nadýchaná bábovka s jogurtem má výhodu v tom, že její těsto nikdy není suché. Použít můžete jakýkoliv jogurt, který doma v lednici právě objevíte. Je jedno, zda to bude jogurt bílý, ovocný nebo třeba tvarohový. Vždycky si pochutnáte.

Suroviny

  • 100 g oleje
  • 3 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g jogurtu
Tip: Pro zdravější variantu bábovky nahraďte bílý cukr při pečení za březový cukr nebo vyzkoušejte čekankový či datlový sirup.

Postup

  1. Do větší mísy si dáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr i cukr krystal.
  2. Lehce promícháme a přidáme i ostatní suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
  3. Všechny suroviny dobře promícháme a vypracujeme tak hladké těsto. Práci si můžeme ulehčit tím, že těsto zpracujeme za pomoci robota či mixéru. Jde to ale pěkně i ručně.
  4. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů a mezitím si připravíme formu na bábovku.
  5. Opět můžeme vymazat tukem a vysypat moukou či kokosem, silikonové formy se ale vymazávat nemusí, bábovka půjde i tak pěkně vyklopit.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi 40 minut, průběžně kontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová.

Výborná je také jogurtová bábovka s kakaem, stačí do poloviny těsta přidat 3 lžíce kakaa a navrstvit do formy na střídačku světlé a tmavé těsto.

Tip: Bábovku klasicky dozdobíme cukrem či čokoládovou polevou, ale ozvláštnit ji můžeme i tím, že do těsta přidáme nadrobno nasekanou čokoládu.

Hrníčková jogurtová bábovka

Hrnkový recept je pro všechny, kdo si chtějí pečení zjednodušit na maximum. Taková hrníčková bábovka s jogurtem je pak hotova během chvíle, už jen počkat dokdy se upeče a naservírujete ji na rodinný stůl.

Suroviny

  • 2 vejce
  • 2 hrníčky pšeničné mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek bílého jogurtu (může být i kefír)
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1 PL másla
  • rozinky

Postup

  1. Ve větší míse utřeme vejce s cukrem. Pomalu přidáváme jogurt a promícháme.
  2. Přidáme postupně mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr, promícháme mixérem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě trochu jogurtu (kefíru) podle potřeby.
  3. Podle chuti přidáme do těsta rozinky a promícháme vařečkou.
  4. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů. Sledujeme povrch bábovky a vyzkoušíme pomocí špejle jestli je těsto úplně upečené.

Při pečení této bábovky můžete popustit uzdu vaší fantazie a vyzkoušet méně tradiční recept například na jogurtovou bábovku s pudinkem či jablky.

Pokud máte dostatek času a chcete, aby byla vaše bábovka vizuálně přitažlivá, připravte si mramorovou bábovku, která po rozkrájení vytvoří pěknou barevnou mozaiku.

Zdroj: allrecipes.com


Další recepty na bábovky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.