Jogurtová bábovka: Recept na jednoduchý a nadýchaný moučník
Jogurtová bábovka je bleskový moučník, kterým potěšíte celou rodinu. Přidáním jogurtu vytvoříte jemný a vláčný moučník. Vyzkoušejte tradiční recept i hrníčkovou bábovku s jogurtem.
Nadýchaná bábovka s jogurtem se stává tradičním receptem na moučníky v české kuchyni.
Velice rychlá a jednoduchá příprava je její předností, recept na bábovku s jogurtem zvládne určitě každý začátečník.
Jemná bábovka se výborně hodí pro běžný den i pro sváteční stůl. Pokud ji chcete připravit na slavnostní příležitost, použijte také polevu na bábovku a můžete ji také jemně dozdobit.
TIP: Vyzkoušejte také recept na ořechovou bábovku.
Recept na jogurtovou bábovku
Nadýchaná bábovka s jogurtem má výhodu v tom, že její těsto nikdy není suché. Použít můžete jakýkoliv jogurt, který doma v lednici právě objevíte. Je jedno, zda to bude bábovka z bíleho jogurtu, ovocný nebo třeba tvarohový jogurt. Vždycky si pochutnáte.
Suroviny
Postup
- Do větší mísy si dáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr i cukr krystal.
- Lehce promícháme a přidáme i ostatní suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
- Všechny suroviny dobře promícháme a vypracujeme tak hladké těsto. Práci si můžeme ulehčit tím, že těsto zpracujeme za pomoci robota či mixéru. Jde to ale pěkně i ručně.
- Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů a mezitím si připravíme formu na bábovku.
- Opět můžeme vymazat tukem a vysypat moukou či kokosem, silikonové formy se ale vymazávat nemusí, bábovka půjde i tak pěkně vyklopit.
- Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi 40 minut, průběžně kontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová.
Doporučujeme: Recept na banánovou bábovku. Připravte si ju podle receptu zde
Tipy pro vylepšení jogurtové bábovky
Pro zdravější variantu bábovky nahraďte bílý cukr při pečení za březový cukr nebo vyzkoušejte čekankový či datlový sirup.
Výborná je také jogurtová bábovka s kakaem, stačí do poloviny těsta přidat 3 lžíce kakaa a navrstvit do formy na střídačku světlé a tmavé těsto.
Bábovku klasicky dozdobíme cukrem či čokoládovou polevou, ale ozvláštnit ji můžeme i tím, že do těsta přidáme nadrobno nasekanou čokoládu.
Hrníčková jogurtová bábovka
Hrnkový recept je pro všechny, kdo si chtějí pečení zjednodušit na maximum. Taková hrníčková bábovka s jogurtem je pak hotova během chvíle, už jen počkat dokdy se upeče a naservírujete ji na rodinný stůl.
Suroviny
- 2 vejce
- 2 hrníčky pšeničné mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek bílého jogurtu (může být i kefír)
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- 1 PL másla
- rozinky
Postup
- Ve větší míse utřeme vejce s cukrem. Pomalu přidáváme jogurt a promícháme.
- Přidáme postupně mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr, promícháme mixérem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě trochu jogurtu (kefíru) podle potřeby.
- Podle chuti přidáme do těsta rozinky a promícháme vařečkou.
- Těsto vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů. Sledujeme povrch bábovky a vyzkoušíme pomocí špejle jestli je těsto úplně upečené.
Při pečení této hrníčkové bábovky s jogurtem můžete popustit uzdu vaší fantazie a vyzkoušet méně tradiční recept například na jogurtovou bábovku s pudinkem či jablky.
Pokud máte dostatek času a chcete, aby byla vaše bábovka vizuálně přitažlivá, připravte si mramorovou bábovku, která po rozkrájení vytvoří pěknou barevnou mozaiku.
Zdroj: allrecipes.com
Další recepty na bábovky