Jogurtová bábovka: Jednoduchá a nadýchaná bábovka

Jogurtová bábovka je bleskový moučník, kterým potěšíte celou rodinu. Přidáním jogurtu vytvoříte jemnou a vláčnou bábovku. Vyzkoušejte tradiční recept i hrníčkovou bábovku s jogurtem.

jogurtová bábovka
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Nadýchaná bábovka s jogurtem se stává tradičním receptem na moučníky v české kuchyni. Velice rychlá a jednoduchá příprava je její předností, recept na bábovku s jogurtem zvládne určitě každý začátečník. Jemná bábovka se výborně hodí pro běžný den i pro sváteční stůl. Pokud ji chcete připravit na slavnostní příležitost, použijte také polevu na bábovku a můžete ji také jemně dozdobit.

TIP: Vyzkoušejte také recept na ořechovou bábovku.

Recept jogurtové bábovky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas: 55 minutPorce:8 porce

Popis

Nadýchaná bábovka s jogurtem má výhodu v tom, že její těsto nikdy není suché. Použít můžete jakýkoliv jogurt, který doma v lednici právě objevíte. Je jedno, zda to bude bábovka z bíleho jogurtu, ovocný nebo třeba tvarohový jogurt. Vždycky si pochutnáte.

Suroviny

Postup

  1. Do větší mísy si dáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr i cukr krystal.
  2. Lehce promícháme a přidáme i ostatní suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
  3. Všechny suroviny dobře promícháme a vypracujeme tak hladké těsto. Práci si můžeme ulehčit tím, že těsto zpracujeme za pomoci robota či mixéru. Jde to ale pěkně i ručně.
  4. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů a mezitím si připravíme formu na bábovku.
  5. Opět můžeme vymazat tukem a vysypat moukou či kokosem, silikonové formy se ale vymazávat nemusí, bábovka půjde i tak pěkně vyklopit.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi 40 minut, průběžně kontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová.

Tipy pro vylepšení bábovky

  • Pro zdravější variantu bábovky nahraďte bílý cukr při pečení za březový cukr nebo vyzkoušejte čekankový či datlový sirup.
  • Výborná je také jogurtová bábovka s kakaem, stačí do poloviny těsta přidat 3 lžíce kakaa a navrstvit do formy na střídačku světlé a tmavé těsto.
  • Bábovku klasicky dozdobíme cukrem či čokoládovou polevou, ale ozvláštnit ji můžeme i tím, že do těsta přidáme nadrobno nasekanou čokoládu.

Hrníčková jogurtová bábovka

Hrnkový recept je pro všechny, kdo si chtějí pečení zjednodušit na maximum. Taková hrníčková bábovka s jogurtem je pak hotova během chvíle, už jen počkat dokdy se upeče a naservírujete ji na rodinný stůl.

Suroviny

  • 2 vejce
  • 2 hrníčky pšeničné mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek bílého jogurtu (může být i kefír)
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • 1 PL másla
  • rozinky

Postup

  1. Ve větší míse utřeme vejce s cukrem. Pomalu přidáváme jogurt a promícháme.
  2. Přidáme postupně mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr, promícháme mixérem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě trochu jogurtu (kefíru) podle potřeby.
  3. Podle chuti přidáme do těsta rozinky a promícháme vařečkou.
  4. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme přibližně 40 minut na 180 stupňů. Sledujeme povrch bábovky a vyzkoušíme pomocí špejle jestli je těsto úplně upečené.

Při pečení této hrníčkové bábovky s jogurtem můžete popustit uzdu vaší fantazie a vyzkoušet méně tradiční recept například na jogurtovou bábovku s pudinkem či jablky.

Pokud máte dostatek času a chcete, aby byla vaše bábovka vizuálně přitažlivá, připravte si mramorovou bábovku, která po rozkrájení vytvoří pěknou barevnou mozaiku.

Zdroj: allrecipes.com


Další recepty na bábovky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.