Tvarohová bábovka s citronem a bílou čokoládou pro sváteční chvíle, i chvíle pohody

Bábovka se u nás pekla odjakživa. Vždy však taková ta klasická – žluto-hnědá, jak jsem si ji provizorně nazývala. Byla podle osvědčeného postupu, a jiná se ani nezkoušela.

Jednou jsem však vyzkoušela dýňovou bábovku – a moje vymýšlení nových příchutí této víkendové dobroty začalo. Tato tvarohová bábovka s citronem a bílou čokoládou byla také experiment, ve kterém se smísilo hned několik chutí, ale výsledek byl velmi dobrý.

Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Doba přípravy: 1 hodina

Doba pečení: 40-50 minut

Náročnost: nenáročný

Kategorie: koláče

Ingredience

Těsto

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 150 ml oleje,
  • 4 vejce,
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 250 g moučkového cukru,
  • 1 ks prášku do pečiva,
  • 6 lžic vlažného mléka,
  • kůra a šťáva z jednoho citronu,
  • 100 g bílé čokolády,
  • hrst nasekaných mandlí,
  • špetka soli.

Poleva

  • 100 g bílé čokolády,
  • 50 ml smetany na vaření.
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Postup

  1. Jako první si ve vodní lázni necháme roztát bílou čokoládu. Pokud si budeme připravovat těsto, čokoláda nám pěkně vychladne a budeme ji moci přimíchat k směsi.
  2. Oddělíme si žloutky od bílků, ze kterých si následně vymícháme sníh.
  3. Žloutky si utřeme s cukrem a mícháme, dokud nám nevznikne pěna. Postupně přidáme tekuté suroviny – tedy mléko, olej a na závěr tvaroh.
  4. Do směsi přidáváme postupně i všechny smíšené sypké suroviny, kterými jsou mouka, kypřicí prášek a špetka soli.
  5. Do těsta přimícháme ty nejdůležitější suroviny, a to citrónovou kůru a šťávu, vychladlou bílou čokoládu a mandle, které si nadrobno nasekáme.
  6. Na závěr už jen ručně přimícháme hotový sníh a můžeme dát péct.
  7. Svou bábovku jsem pekla v silikonové formě, proto nebylo nutné formu vymazat a vysypat moukou. Pečeme při teplotě přibližně 175 °C asi 50 minut.
  8. Když máme bábovku upečenou, připravíme si ještě polevu. Do malého hrnce si dáme na chvilku zahřát smetanu. Nesmí se vařit.
  9. Do takto připravené smetany si nalámeme bílou čokoládu a mícháme, dokud se nám celá nerozpustí.
  10. Vychladlou bábovku si polijeme hotovou polevou, posypeme nasekanými mandlemi a ozdobíme plátky citronu. Hotovo – a můžeme podávat. Dobrou chuť😊

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Mám v záloze ještě pár kombinací na bábovky, které bych vám ráda sepsala. Doufám, že pokud vyzkoušíte tuto, bude vám chutnat a provoní celý domů stejně jako mně.

1 komentář
  1. Mirek říká

    Když je tam sníh z bílků, tak proč se tam sype chemie (prdopeč)?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací