Otevřete ledničku a připravte si chutný a svěží gyros salát vhodný na léto

Gyros či kebab? Tyto dvě jídla se velmi často zaměňují. Každé má své kořeny někde jinde a co je nejdůležitější, každý má úplně jinou podobu. Kebab je typický turecký masový pokrm. Nejčastěji se jedná o skopové či telecí maso, které se rožní a opéká na vertikálním grilu. Pomalým otáčením se každý kousek masa propeče. Kebab se nejčastěji podává zabalený do pita chleba společně se zeleninou a dresingy.

Gyros pochází z Řecka, dříve se názvem gyros označovala jen směs koření, která byla určená pro přípravu masa. Postupem času se tento název přenesl na masový pokrm jako takový. Gyros se většinou připravuje z kořeněného vepřového nebo skopového masa, které je rozkrájené na plátky a napíchané na svislý rožeň. Maso se postupně opéká a odkrajuje. Podává se především s hranolky, čerstvou zeleninou a okurkovým dipem tzatziki.

Domácí gyros salát

Oblíbený gyros si můžete připravit doma, není třeba speciálního vertikálního grilu, stačí pouze dobré gyros koření a pánev. A protože jsou obyvatelé na Balkánském poloostrově a kolem Středozemního moře známí velkou konzumací zeleniny, uděláme si rovnou gyros salát.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com
  • ½ kg vepřového masa (kýta, plec, krkovice)
  • speciální gyros koření
  • špetka mletého římského kmínu
  • sušený česnek
  • sušená cibule
  • dvě lžíce oleje
  • sůl
  • 1 salátová okurka
  • 2 větší rajčata
  • 1 červená paprika
  • 200 g feta sýru (nebo balkánský sýr)
  • 1 cibule (nebo 2 – 3 lahůdkové cibulky i s natí)
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce balsamica
  • špetka oregana

Postup:

Vepřové maso si nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, přidáme dvě lžíce oleje, gyros koření, špetku mletého římského kmínu, sušený česnek a cibuli. Vše společně promícháme a necháme uležet alespoň jeden den. Po odležení si maso osmažíme. Do pánve přidáme dvě lžíce oleje, necháme rozpálit a maso zprudka orestujeme, tak aby bylo viditelně opečené a nahnědlé.

Na salát si připravíme veškerou zeleninu, kterou oloupeme, očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme najemno, okurku, rajčata a papriky nakrájíme na kostičky. Promícháme a přidáme sůl, pepř, olivový olej a balsamico. Znovu promícháme dáme do misky, na to přidáme opečené maso a navrch nastrouháme nebo na kostičky nakrájíme sýr. Můžete si salát doplnit i lžící hustého řeckého jogurtu, nebo k němu podávat tzatziki.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací