Otevřete ledničku a připravte si chutný a svěží gyros salát vhodný na léto
Gyros či kebab? Tyto dvě jídla se velmi často zaměňují. Každé má své kořeny někde jinde a co je nejdůležitější, každý má úplně jinou podobu. Kebab je typický turecký masový pokrm. Nejčastěji se jedná o skopové či telecí maso, které se rožní a opéká na vertikálním grilu. Pomalým otáčením se každý kousek masa propeče.
Kebab se nejčastěji podává zabalený do pita chleba společně se zeleninou a dresingy.
Gyros pochází z Řecka, dříve se názvem gyros označovala jen směs koření, která byla určená pro přípravu masa. Postupem času se tento název přenesl na masový pokrm jako takový. Gyros se většinou připravuje z kořeněného vepřového nebo skopového masa, které je rozkrájené na plátky a napíchané na svislý rožeň. Maso se postupně opéká a odkrajuje. Podává se především s hranolky, čerstvou zeleninou a okurkovým dipem tzatziki.
Domácí gyros salát
Oblíbený gyros si můžete připravit doma, není třeba speciálního vertikálního grilu, stačí pouze dobré gyros koření a pánev. A protože jsou obyvatelé na Balkánském poloostrově a kolem Středozemního moře známí velkou konzumací zeleniny, uděláme si rovnou gyros salát.

- ½ kg vepřového masa (kýta, plec, krkovice)
- speciální gyros koření
- špetka mletého římského kmínu
- sušený česnek
- sušená cibule
- dvě lžíce oleje
- sůl
- 1 salátová okurka
- 2 větší rajčata
- 1 červená paprika
- 200 g feta sýru (nebo balkánský sýr)
- 1 cibule (nebo 2 – 3 lahůdkové cibulky i s natí)
- lžíce olivového oleje
- lžíce balsamica
- špetka oregana
Postup:
Vepřové maso si nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, přidáme dvě lžíce oleje, gyros koření, špetku mletého římského kmínu, sušený česnek a cibuli. Vše společně promícháme a necháme uležet alespoň jeden den. Po odležení si maso osmažíme. Do pánve přidáme dvě lžíce oleje, necháme rozpálit a maso zprudka orestujeme, tak aby bylo viditelně opečené a nahnědlé.
Na salát si připravíme veškerou zeleninu, kterou oloupeme, očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme najemno, okurku, rajčata a papriky nakrájíme na kostičky. Promícháme a přidáme sůl, pepř, olivový olej a balsamico. Znovu promícháme dáme do misky, na to přidáme opečené maso a navrch nastrouháme nebo na kostičky nakrájíme sýr. Můžete si salát doplnit i lžící hustého řeckého jogurtu, nebo k němu podávat tzatziki.