Gyros salát: Recept na svěží a chutné jídlo

Gyros salát seženete jednoduše na každé ulici. Co takhle ale připravit si domácí gyros salát? Recept, který vám jistě bude chutnat si můžete připravit jednoduše i u vás doma.

Gyros či kebab? Tyto dvě jídla se velmi často zaměňují. Každé má své kořeny někde jinde a co je nejdůležitější, každý má úplně jinou podobu. Kebab je typický turecký masový pokrm. Nejčastěji se jedná o skopové či telecí maso, které se rožní a opéká na vertikálním grilu. Pomalým otáčením se každý kousek masa propeče.

Kebab a občas i gyros se nejčastěji podává zabalený do pita chleba společně se zeleninou a dresingy.

TIP: Více receptů na chutné saláty naleznete zde.

Gyros

Gyros pochází z Řecka, dříve se názvem gyros označovala jen směs koření, která byla určená pro přípravu masa. Postupem času se tento název přenesl na masový pokrm jako takový. Gyros se většinou připravuje z kořeněného vepřového nebo skopového masa, které je rozkrájené na plátky a napíchané na svislý rožeň. Maso se postupně opéká a odkrajuje. Podává se především s hranolky, čerstvou zeleninou a okurkovým dipem tzatziki. U nás však nejvíce chutná kuřecí gyros.

Gyros salát
Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Recept na gyros salát

Chutný gyros salát si můžete připravit doma, není třeba speciálního vertikálního grilu, stačí pouze dobré gyros koření a pánev. A protože jsou obyvatelé na Balkánském poloostrově a kolem Středozemního moře známí velkou konzumací zeleniny, uděláme si rovnou ten nejlepší gyros salát.

Suroviny

  • ½ kg kuřecího masa (kýta, plec, krkovice)
  • speciální gyros koření
  • špetka mletého římského kmínu
  • sušený česnek
  • sušená cibule
  • dvě lžíce oleje
  • sůl
  • 1 salátová okurka
  • 2 větší rajčata
  • 1 červená paprika
  • 200 g feta sýru (nebo balkánský sýr)
  • 1 cibule (nebo 2 – 3 lahůdkové cibulky i s natí)
  • lžíce olivového oleje
  • lžíce balsamica
  • špetka oregana

Postup

  1. Kuřecí maso si nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, přidáme dvě lžíce oleje, gyros koření, špetku mletého římského kmínu, sušený česnek a cibuli. Ideálně když necháte alespoň 30 minut odležat.
  2. Vše společně promícháme a pak si maso osmažíme. Do pánve přidáme dvě lžíce oleje, necháme rozpálit a maso zprudka orestujeme, tak aby bylo viditelně opečené a nahnědlé. (Připravit si můžete také gyros na grilu)
  3. Na salát si připravíme veškerou zeleninu, kterou oloupeme, očistíme a opláchneme. Cibuli nakrájíme najemno, okurku, rajčata a papriky nakrájíme na kostičky.
  4. Promícháme a přidáme sůl, pepř, olivový olej a balsamico.
  5. Znovu promícháme dáme do misky, na to přidáme opečené maso a navrch nastrouháme nebo na kostičky nakrájíme sýr.
  6. Můžete si salát doplnit i lžící hustého řeckého jogurtu, nebo k němu podávat tzatziki.

TIP: Vyzkoušejte také tradiční recept na řecký salát.

S čím podávat gyros salát?

Nejčastěji naleznete gyros v housce. Vhodnou volbou je také umístit gyros do tortilly. Často se můžete setkat také s gyros talířem, kdy se připraví jen zeleninová obloha, hranolky a vhodný dresink.

Recept na těstovinový salát. Jednoduchý a rychlý recept


Další recepty na saláty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.