Pita chleba – netradiční pečivo, které vás dokáže překvapit

Každá země má své národní pečivo. Jako je u nás naprostou samozřejmostí chléb a rohlíky, jinde je národním jídlem pita chleba. Pravděpodobně si většina z nás představí obyčejnou chlebovou placku. Je ovšem zajímavé, na kolik různých způsobů můžete tento chleba využít.

Navíc má původ již v dávných dobách. Možná vás překvapí, jaká je jeho historie.

Zdroj foto: Nitr / Shutterstock.com

Co je pita chleba?

V našich končinách se nejčastěji setkáte s klasickým kváskovým chlebem, případně s jeho dalšími variacemi. To je však velká škoda, protože se nabízí i další alternativy klasického pečiva, právě jednou z nich je pita chléb. Ten je nejčastěji vyráběn z pšeničné mouky. Správná příprava spočívá ve vysokých teplotách, díky čemuž ve výsledku vznikne velká kapsa uvnitř chleba.

Zajímavostí je, že první záznamy o pita chlebu pocházejí zhruba z roku 2500 před Kristem v Mezopotámii. Poté se odtud začal šířit i do přilehlých oblastí. Využít ho můžete jako přílohu nebo dokonce jako kapsu k naplnění. V této době se z pita chlebu stala poměrně populární alternativa, se kterou se setkáte zejména v zahraniční kuchyni. Jde totiž o tradiční pokrm blízkovýchodní a středomořské kuchyně.

Jedná se o něco málo zdravější potravinu, než je náš tradiční „bílý“ chléb. Příprava je totiž o mnoho jednodušší a není potřeba velkého množství technických procesů. Dokonce si tuto placku můžete připravit i ve fitness variantě. Nabízí se tak obrovské množství možností, jak si pitu vychutnat.

Zdroj foto: Natasha Breen / Shutterstock.com

Kde pitu ochutnat?

Pokud vás tato relativně exotická potravina zaujala a chtěli byste ji ochutnat, ovšem nechcete se hned pouštět do výroby domácího pita chleba, pak si nemusíte zoufat. Pita chleba totiž bez problému seženete v obchodě.

A pokud případně váháte, s čím jíst pita chleba, můžete ho namísto kupování vyzkoušet přímo jako součást některého z typických jídel. Vyrazte tedy někdy do rychlého občerstvení. Toto pečivo je totiž typickou součástí takzvaného gyrosu a falafelu, což jsou tradiční řecké a libanonské pokrmy.

Co o pita chlebu určitě nevíte

  • V této době je pita chleba často považován jako libanonský, syrský, případně také arabský chléb. Vzhledem k jeho původu v Mezopotámii to však není tak úplně pravda.
  • Je zde typická velká vzduchová kapsa uvnitř. Po rozříznutí se totiž nabízí skvělá možnost k naplnění čímkoliv, co vás napadne. Díky tomu se vám pita jen tak nepřejí, můžete si ji totiž připravit na opravdu mnoho způsobů.
  • Kromě spojení s falafelem či gyrosem se s pita chlebem můžete setkat dokonce také při přípravě tradičního kebabu nebo souvlaki, což jsou kousky masa, a někdy také zeleniny, připravované grilováním na špejli.
  • Našemu tradičnímu chlebu se podobá jen málokteré pečivo ve světe. V Orientu se však vyrábí i mnoho dalších druhů s nápadnou podobností pitě. Většinou je však rozdíl v přípravě a výsledek se tak lehce liší. Příkladem může být indický naan.
  • Ačkoliv se tento specifický chléb může zdát jako velmi netradiční potravina, kterou doma zdaleka nevyužijete, opak je pravdou. Nemusíte se totiž zaměřit pouze na východní kuchyni. Pitu můžete naplnit i různými druhy masa nebo například i zeleninovými náplněmi, skvělá je kombinace špenátu a žampionů. Záleží však jen na vás, čím ji naplníte.

Jak na přípravu domácí pity?

Výroba se může zdát na první pohled složitá, opak je však pravdou. Jediné, co je potřeba, je dodržet pár zásad při pečení, jinak se jedná o opravdu jednoduchý recept. Jistě to hravě zvládnete i bez pekařských zkušeností.

Suroviny, které budete potřebovat (na 3-4 chleby):

  • 10 g čerstvého droždí,
  • 200 ml vlažné vody,
  • 300 g mouky,
  • 1,5 lžíce olivového oleje,
  • špetku cukru,
  • lžičku soli.

    Zdroj foto: Nitr / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Do mísy rozdrobte kvasnice, přidejte k nim špetku cukru a přilijte malou část z uvedeného množství vody.
  2. Tuto směs rozmíchejte na hladkou kaši. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Ten zalijte zbytkem vody a přidejte lžíci a půl olivového oleje. Následně můžete přisypat mouku a sůl. Lehce promíchejte, aby se suroviny spojily.
  4. Poté si těsto vezměte do rukou a vypracujte ho v hladkou a nelepivou hmotu.
  5. Nechte kynout zhruba třičtvrtě hodiny na teplém místě.
  6. Pomoučněte si pracovní plochu, vyklopte na ni vykynuté těsto a rozdělte ho na 3-4 chleby. Pokud chcete menší, volte raději větší počet.
  7. Kousek těsta rozválejte na kulatou placku, které by měla mít zhruba 0,3 až 0,5 cm.
  8. Připravte si pečicí papír, každý kousek těsta bude potřebovat vlastní. Nechte dokynout ještě alespoň čtvrt hodiny.
  9. Mezitím dejte předehřívat troubu. Ideálně alespoň na 230 °C na horkovzduch s horním ohřevem.
  10. Celý úspěch receptu spočívá v úspěšném pečení. U toho je důležitá opravdu vysoká teplota. Jestliže budete pitu péct na plechu, pak nechte nahřát i plech. Jinak by totiž mohl troubu ochladit a chléb by tak nevytvořil správnou konzistenci. Další možností je péct pitu přímo na mřížce.
  11. Placky vkládejte do trouby po jedné. Každou byste měli péct zhruba 6 až 8 minut. Pro křupavější spodní část můžete ke konci pečení na chvíli placku obrátit.
  12. Jakmile placku vytáhnete z trouby, měli byste do ní lehce bouchnout pěstí, to z důvodu, aby se dostala ven alespoň část horkého vzduchu a placky tak splaskly. Hrozí však naprasknutí placky, což sice není žádná tragédie, ale pokud byste se tomu chtěli vyhnout, můžete pitu pouze lehce naříznout či propíchnout a zmáčknout, tím také vypustíte část horkého vzduchu.
  13. Ještě horké chleby vložte do mísy vystlané čistou utěrkou a přikryjte je další utěrkou. Díky tomu by měly zvláčnět. V jiném případě byste získali velmi křupavé pečivo, to by se akorát hůře plnilo.
  14. Jakmile máte připravenou náplň, stačí uříznout pitě na straně kousek okraje, placku rozevřít, aby vznikla dutina. Pak už stačí vložit jakoukoliv náplň dle toho, na co máte chuť.

Snadné a chutné náplně do pita chleba

Vybrat si tu správnou směs na pita chleba není vůbec složité, vše totiž záleží jen na vaší chuti. Pojďme se však podívat na tři různé náplně, jež vytvoří skvělou kombinaci.

Náplň s vepřovým masem

Pro tuto náplň budete potřebovat:

  • kus vepřového masa,
  • jogurt řeckého typu,
  • okurku,
  • česnek,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř,
  • kopr,
  • mátu.

Postup přípravy:

  1. Kus vepřového masa upečte dle chuti v troubě. Ještě lepší je příprava v pomalém hrnci. Po vychladnutí ho nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Připravte si tzatziki – smíchejte jogurt s najemno nastrouhanou okurkou, prolisovaným česnekem. Osolte a opepřete a zakápněte citronovou šťávou.
  3. Pokud máte rádi čerstvé bylinky, přidejte ještě nasekaný kopr nebo mátu.
  4. Poté stačí smíchat maso s dresinkem a naplnit pitu.
Zdroj foto: Natasha Breen / Shutterstock.com

Náplň s kuřecím masem

Pro přípravu budete potřebovat:

  • kuřecí prsa (nebo jinou oblíbenou část),
  • jogurt řeckého typu nebo zakysanou smetanu,
  • rukolu,
  • sůl a pepř,
  • citronovou šťávu.

Postup přípravy:

  1. Kuřecí prsa osmahněte na pánvi a okořeňte. Využít můžete například také kousky pečeného kuřete a podobně.
  2. Smíchejte jogurt s najemno nasekanou rukolou, okořeňte a zakápněte citronovou šťávou.
  3. Poté můžete podávat.

Pita na čínský způsob

Jestliže máte rádi čínu, pak můžete vyzkoušet tuto lehce netradiční náplň v kombinaci s pitou.

K přípravě budete potřebovat:

  • kuřecí kousky,
  • kukuřičný škrob,
  • olej,
  • sójovou omáčku,
  • žloutek,
  • bílý jogurt,
  • sůl a pepř.
Zdroj foto: Alexandra Harashchenko / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Kuřecí kousky smíchejte s trochou škrobu, díky tomu vznikne krusta. Přidejte olej, sójovou omáčku a jeden žloutek. Vše dobře promíchejte.
  2. Pro výrobu dresinku stačí bílý jogurt osolit a opepřit a dát ho do chleba pod maso.

Tato zajímavá pšeničná placka nabízí široké využití. Ať už ji zvolíte jako přílohu nebo jako kapsu k naplnění, získáte poměrně exotický pokrm. Výhodou je, že toto pečivo můžete bez problému připravit i ve zdravé variantě z celozrnné mouky a zvolit zeleninovou náplň. Vše závisí jen na vašich chutích.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací