Domácí hranolky v troubě – Jak je udělat?

Připravte si hranolky v troubě – recept na přílohu či oblíbenou svačinu. Pokud jsou vaše děti milovníky hranolků, připravte jim alespoň zdravější variantu přípravy.

Jsou hranolky v troubě zdravější jako ve fritéze?

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná – ano. Hlavním důvodem je obsah tuku, který se při přípravě ve fritéze používá. Hranolky v troubě stačí mírně pokapat olivovým olejem či poklást kousky másla, kdežto ve fritéze musí být zcela ponořeny ve vařícím, navíc rostlinném oleji. Díky tomu mají hranolky připravované v troubě nižší kalorickou hodnotu. Trouba také dokáže zachovat mnohem více živin než horkovzdušná fritéza, jelikož smažením se z pokrmu uvolňují vitamíny a minerály. navíc hranolky z trouby jsou chutnější.

Recept na domácí hranolky

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 30 minutPorce:6 porce

Jak udělat hranolky na plech? Postup je jednoduchý a všichni tento recept doma ocení.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na proužky nebo hranolky podle své chuti.
  3. Brambory dejte do misky a přidejte olivový olej, sůl, pepř, papriku a bylinky. Důkladně promíchejte, aby byly brambory rovnoměrně potřeny směsí.
  4. Brambory rovnoměrně rozprostřete na pečicím plechu vyloženém pečicím papírem. Snažte se, aby se brambory nepřekrývaly a pekly se rovnoměrně.
  5. Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 25-30 minut, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. V polovině doby pečení je otočte, aby se upekly rovnoměrně ze všech stran.
  6. Hotové hranolky vyjměte z trouby a podávejte ihned.

Jak podávat domácí hranolky?

Domácí hranolky můžete používat několika způsoby, vždy záleží na tom, co vám nejvíce chutná.

  • Domácí hranolky v troubě můžete konzumovat samotné, jenom tak, jednoduše pouze posypané solí a popřípadě kořením, které vám chutná.
  • Pokud máte rádi dipy, určitě přidejte k hranolkům. Klasikou je samozřejmě kečup, tatarka, majonéza, BBQ omáčka či tzatziky.
  • Hranolky ale slouží také jako příloha k mnoha nejenom smaženým pokrmům. Nejznámější je asi kombinace burger s hranolky. Skvělou volbou k burgeru jsou ale také zeleninové hranolky!
  • Pokud máte rádi kreativitu, použijte hranolky z brambor jako přílohu na pizzu.

Zdroj: taste.com.au, delicious.com.au

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.