Tzatziki se v Česku těší oblibě. Vyzkoušejte tento svěží pokrm jako přílohu k masu

Tzatziki jsou spojovány s řeckou kuchyní, ovšem rozšířily se do mnoha dalších zemí. I u nás se z nich stal oblíbený pokrm, ať už k pečivu či masu. Abyste připravili ty nejlepší tzatziki, hodí se znát pár tipů.

Tzatziki. Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Suroviny:

  • salátová okurka,
  • kelímek řeckého jogurtu,
  • 2 stroužky česneku,
  • lžička čerstvého či konzervovaného kopru,
  • 2 lžičky citronové šťávy,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • půl lžičky soli,
  • pepř.

Postup přípravy:

  1. Okurku oloupejte a na jemném struhadle ji nastrouhejte.
  2. Je důležité nastrouhanou okurku pečlivě vymačkat, abyste se zbavili přebytečné vody.
  3. Připravte si misku a smíchejte v ní okurku s jogurtem.
  4. Očistěte stroužky česneku, prolisujte či nakrájejte najemno a přidejte do směsi.
  5. Dále vmíchejte lžičku kopru a citronovou šťávu, olivový olej.
  6. Okořeňte ještě solí a drceným pepřem. Vše důkladně promíchejte, aby se suroviny spojily.
  7. Nejlepší je podávat vychlazené z lednice, přidat můžete olivu či snítku kopru.

Tipy k přípravě

Abyste získali chutné tzatziki, je třeba dosáhnout hutné konzistence.

Tzatziki s masem. Zdroj foto: Jacek Cabraszewski / Shutterstock.com
  • Z toho důvodu je velmi důležité co nejlépe vymačkat okurku, nejlépe vám to půjde po lehkém nasolení okurky.
  • Díky tomu zachováte výrazné chutě ostatních surovin, aniž byste je zbytečně zředili.
  • Jogurt můžete použít v podstatě jakýkoliv, vždy však dbejte na to, aby měl alespoň 10 % tuku, a případně ho nechte vykapat.
  • Kromě jogurtu navíc můžete přidat také trochu tvarohu či fety.
  • Jestliže chcete o něco zajímavější kombinaci, můžete do receptu přidat ještě pár mátových lístků nasekaných najemno.

Tzatziki rázem budou ještě svěžejší a lehčí a skvěle tak doplní v podstatě jakékoliv pečené maso.

Tzatziki jsou nejen v Řecku velmi oblíbené a mnoho pokrmů si bez nich nelze představit. Vyzkoušejte si je proto připravit i vy, hlavně v létě se vychlazené z lednice k obědu či večeři skvěle hodí.

Zdroj: www.cuketka.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.