Kimchi: Recept na tradiční korejské narodní jídlo

Kimchi – korejské národní jídlo, které se skládá z fermentované zeleniny a které si můžete připravit i v pohodlí své kuchyně.

Nakládaná zelenina obsahuje nejen velké množství tělu prospěšných vitamínů, ale také vlákninu, minerály a probiotika. Již naši předkové dávali této úpravě pomocí konzervace přednost, neboť prodlužovala skladovací dobu zeleniny a navíc nabízela celou řadu zdravotních přínosů.

Kimchi
Zdroj foto: Nungning20 / Shutterstock.com

Co je kimchi?

Jedná se o druh korejského salátu kimchi, který se připravuje z různých druhů zeleniny, nejčastěji z pekingského zelí. Zjednodušeně by se dalo říci, že kimchi je vlastně salát. Patří mezi korejské národní pokrmy a to nejen proto, že jej lze servírovat téměř k jakémukoli jídlu, ale také proto, že tělu nabízí celou řadu prospěšných látek.

Jaké látky obsahuje kimchi?

Kromě toho, že má nízký obsah kalorií, nalezneme v něm:

  • vlákniny,
  • vitamíny (A, některé skupiny B, C),
  • esenciální aminokyseliny,
  • minerální látky (železo, selen, vápník),
  • probiotika,
  • antioxidanty,
  • kapsaicin, allicin,
  • karotenoidy nebo flavonoidy.

Hlavní přínosy pro naše zdraví

Vláknina, probiotika a další látky podporují správnou činnost trávicí soustavy a udržují zdravý stav střevní mikroflóry. Vitamíny podporují imunitní systém. Selen a allicin pomáhají v boji proti srdečním obtížím. Vláknina a minimum kalorií pozitivně ovlivňují redukční dietu, antioxidanty a vitamín C podporují boj proti předčasnému stárnutí.

Druhy kimchi

Kimchi se dělí na dva základní druhy:

  • zimní kimchi (gimjang),
  • sezónní kimchi.

Zimní kimchi se tradičně připravuje na konci léta a ve větším množství, aby vystačilo domácnosti na celou zimu. Zatímco sezónní kimchi se připravuje v menších dávkách a je určeno k okamžité spotřebě.

Recept na sezónní kimchi

Vyzkoušejte recept na nejlepší kimchi. Jednoduchý návod na přípravu zdravého kimchi.

Suroviny potřebné pro přípravu

Základ tvoří pekingské zelí. Dají se však použít i další druhy zeleniny. Vhodné jsou takové, které mají pevnější strukturu – ředkev, kedlubna, dýně, mrkev nebo květák. Pro nálev je potřeba rybí omáčka a prášek z chilli papriček. Doplnit jej můžeme o čerstvý zázvor nebo česnek. Velmi důležitou roli hraje sůl.

  • hlávka pekingského zelí
  • zelenina (ředkev, kedlubna, dýně, mrkev, květák
  • Rybí omáčka
  • Prášek z chilli papriček
  • zázvor/česnek
  • sůl
Zdroj foto: Nungning20 / Shutterstock.com

Postup přípravy kimchi z 1 kilogramu zeleniny

  1. Nejprve si nasolíme základní zeleninu. Do litru vody vmícháme 5-6 lžic soli a zeleninu ponoříme do slaného nálevu na 4-5 hodin. Měla by být celá potopená.
  2. Mezi tím si připravíme pastu – 2 lžíce rybí omáčky, 4 lžičky prášku chilli, v případě česneku – 5 rozetřených stroužků, v případě zázvoru větší kousek nastrouhaný na jemném struhadle.
  3. Po uplynutí potřebné doby zeleninu dokonale propláchneme pod tekoucí vodou, dokud slanost nezeslábne.
  4. Následně pečlivě vmícháme předem připravenou pastu.
  5. Salát kimchi můžeme konzumovat ihned, nebo nechat uležet při pokojové teplotě jeden den. Pak jej můžeme uskladnit v lednici.

Recept na zimní kimchi (do sklenic)

Suroviny

  • hlávku pekingského zelí,
  • svazek jarní cibulky,
  • střední cibuli,
  • střední mrkev,
  • sůl,
  • 2 lžíce drceného chilli,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžičku nastrouhaného zázvoru,
  • 1 lžíci medu,
  • 2 lžíce rybí omáčky,
  • sezam.

Postup

  1. Nejprve si pekingské zelí nakrájejte na malé špalíčky, které následně důkladně nasolte a nechte alespoň dvě hodiny odležet.
  2. Jakmile uběhne doba odležení, zelí několikrát propláchněte ve vodní lázni a neustále ochutnávejte. Mělo by totiž zůstat slané.
  3. Až budete s jeho chutí spokojeni, přestaňte oplachovat a přejděte k dalšímu kroku. Tím je smíchání všech ostatních ingrediencí.
  4. Z chilli, nadrceného česneku, zázvoru, medu a rybí omáčky vytvořte pastu.
  5. Jarní cibulku, cibuli a mrkev nakrájejte na proužky a přidejte k nasolenému pekingskému zelí. Zeleninu promíchejte a smíchejte s pastou.

Nechte obsah sklenic fermentovat

Ve chvíli, kdy budete mít hotovo, začněte směs pěchovat do sklenic. To, že kimchi pěchujete správně, poznáte tak, že vám na hladině pod hrdlem sklenice vyteče šťáva. Pokud žádnou šťávu nevidíte a napěchovali jste zeleninu až po okraj, pořádně ji zmáčkněte lžící, a ještě několik dalších lžic přidejte.

Jakmile budete mít sklenice napěchované až pod okraj, zašroubujte je víčkem a nechte je fermentovat. Fermentace probíhá v pokojové teplotě, proto je nechte například na kuchyňské lince.

Jak dlouho nechat kimchi fermentovat?

Doba fermentace záleží na vás. Pohybuje se v rozmezí od jednoho do tří dní. Proto je nejlepším způsobem ochutnávání. Ochutnejte jej nejprve 24 hodin od začátku fermentace.  Někomu vyhovuje chuť kimchi po jednodenní fermentaci, jiní preferují pořádně uleželou chuť zeleniny.


Další recepty na saláty

Mohlo by se Vám také líbit
3 komentáře
  1. Rudolf Svárovský říká

    Tohle je tedy hodně zjednodušený recept,lepší je si najít na youtube jak se děla pravý originál,nešetřit na surovinách,vše se dá koupit přes net.Když ho dělám já tak ze třech ks peg.zelí,protože po prosolení ztratí většinu objemu.Jinak mě to trvá tak celé dopoledne.Poté hotový salát dám do uzavíratelné plastové nádoby a ještě obalím smršťovací folií.Pozor nádobu nechat trochu dýchat,ne hermeticky uzavřít, stačí při pokojové teplotě,salát začne kvasit a nabývat na objemu a nádoba může bouchnout a zmalovat byt.Zhruba za týden přendám do sklenic a do lednice.V chladu se proces zpomaluje nikoli zastaví.Mě v lednici vydrží i půl roku,ale většinou se dříve sní.

  2. hermína říká

    Kimči dělám už roky podle orig.korejského receptu.
    Všechny suroviny je možné běžně koupit,
    S prodávaným kimchi nemá skoro nic společného,žádná rybí omáčka.
    I postup je jiný.Ještě se mi nestalo,aby nádoba bouchla,dávám do skleněných 1/2l sklenic a nechávám volně ve spíži.
    Kdo má problém s trávením tvrdých okurek,je toto skvělá náhražka vitamínů.
    Jen pro info suroviny:čínské zelí,cibule,česnek,pál.papričky,sůl,troška cukru,zázvor a horká voda na rychlé zkvašení.
    Přírodní kvašení bez konzervantů.
    Nejlépe uležet tak 3-4 měsíce.
    Korejci nakládají na podzim toto zelí jen hlavně na zimu jako zdroj vitamínů.
    ze 2kg zelí + ost.ingred.je cca 12 sklenic.

    1. Petr říká

      Hermína Říká: můžete napsat přesný recept? Děkuji.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.