Lahodný salát coleslaw: Rychlá příprava v pár krocích

Coleslaw je populární převážně v Americe, i u nás však získává na oblíbenosti. Jedná se o poměrně jednoduchý salát pouze z pár surovin, ovšem při té správné přípravě získáte neodolatelný pokrm hodící se hlavně k pečenému masu.

Zdroj foto: Ildi Papp / Shutterstock.com

Suroviny

  • menší hlávka zelí (1–1,2 kg),
  • 2 větší mrkve,
  • 20 g moučkového cukru,
  • 30 ml jablečného octa,
  • 150 g majonézy,
  • sůl,
  • dle chuti dijonská hořčice.

Postup přípravy

  1. Zelí očistěte a rozkrojte na čtyři části. Každou z nich zbavte košťálu. Nakrájejte na tenké nudličky, velkým nožem to půjde nejlépe.
  2. Připravte si mísu a vložte do ní nakrájené zelí. Přidejte sůl a dobře promíchejte. Je dobré nechat jej zhruba půl hodiny odstát, aby pustilo šťávu.
  3. Následně sceďte a vymačkejte, abyste ho zbavili přebytečné tekutiny.
  4. Očištěnou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte ji k zelí.
  5. V jiné míse smíchejte cukr s octem, promíchejte, aby se cukr dobře rozpustil. Podle chuti můžete přidat také hořčici.
  6. Tuto směs přimíchejte k majonéze. Vzniklou zálivku přidejte k zelenině a důkladně promíchejte. Případně můžete chuť ještě doladit.
  7. Je dobré nechat salát alespoň 30 minut odpočinou v lednici, aby se chutě promísily.

Jak na dokonalý coleslaw?

U tohoto salátu nejsou tak klíčové suroviny, jako spíše postup. I samotnou přípravou totiž můžete jeho chuť vylepšit. Klíčové je krájení zelí, připravit byste měli co nejtenčí nudličky. Díky tomu bude chutné a křupavé. Ke křupavosti pomůže také nasolení – pokud zelí promačkáte a necháte ho pustit šťávu, výsledek bude ještě lepší. Do zálivky můžete přidat také špetku pepře pro ozvláštnění chuti.

Coleslaw se skvěle hodí k mnoha pokrmům, nejoblíbenější je k různým pečením, ovšem vychutnat si ho můžete i jen tak. Tento salát je lehký a svěží, přičemž příprava není vůbec složitá.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.