Caesar salát s kuřecím masem: Rychlý a jednoduchý recept

Caesar salát je známý po celém světě. Nenáročná příprava z něj udělala oblíbené hlavní jídlo nebo lehkou večeři. Vyzkoušejte jednoduchý recept na caesar salát.

Kolem jeho vzniku existuje několik legend, to však neubírá na jeho popularitě. Original caesar salát získal svůj název po svém tvůrci. Byl jím kuchař žijící v Mexiku a v USA, Cesare Cardini (1896–1956).

Caesar salát
Zdroj foto: Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Existuje velké množství verzí o tom, jak kuřecí caesar salát přesně vznikl a jaký byl impuls k jeho vytvoření. Nejčastěji uváděnou verzí je oslava 4. července 1924, kdy ho italský kuchař připravil jako nové slavnostní jídlo. Další často uváděná legenda souvisí s bratrem kuchaře. Alexandr Cardini byl letec a salát byl narychlo připravená „svačina“ při noční službě.

TIP: Skvělým italským pokrmem je také recept na těstovinový salát.

Kromě vaření se Cardini věnoval výrobě dressingu, v roce 1948 dokonce otevřel vlastní továrnu.

Stejně historek a legend o jeho vzniku, existuje spousta variant Caesar salátu, základ však mají všechny společný.

Caesar salát
Zdroj foto: Wallace Weeks / Shutterstock.com

Recept caesar salát

Existuje velké množství receptů na saláty. Pojďme se podívat, jak připravit nejlepší caesar salát, který naleznete v téměř každé restauraci.

Suroviny

  • 1 větší římský salát
  • 3 stroužky česneku
  • 60 g másla
  • 30 ml oleje
  • strouhaný parmazán
  • 1 plátek chleba

Suroviny na zálivku

  • 1 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 6 kousků ančoviček
  • 5 ml kapary

Caesar salát krok za krokem

  1. Salát opláchněte a natrhejte na jednotlivé listy. Česnek nasekejte na jemné kousky. Chléb nakrájejte na malé kostky.
  2. V plecháčku nechte rozpustit máslo a olivový olej s česnekem. Mezitím si nechte rozehřát troubu na 200 °C. Do rozehřáté směsi přidejte petrželku, sůl a pepř a promíchejte s nakrájenými kousky chleba. Kousky rozprostřete na pečící papír a pečte asi 10 minut. Ihned, po vyjmutí z trouby, je posypejte nastrouhaným parmazánem.
  3. Je čas připravit zálivku – uvařte vejce naměkko (vařte přibližně tři minuty a rychle zchlaďte ve studené vodě). Dejte do misky hořčici, citronovou šťávu, kapary a ančovičky. Vše vyšlehejte společně s vejcem.
  4. Přilijte do zálivky olivový olej, ale buďte trpěliví, nespěchejte. Nepřestávejte šlehat.
  5. Rozložte po talíři či misce natrhané listy salátu, opečené krutony a přelijte zálivkou.

TIP: Vyzkoušejte také oblíbený řecký salát.


Další recepty na saláty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.