Vyzkoušejte jednoduchý řecký salát – připomeňte si chuť a vůni letní dovolené

Recept na řecký salát je oblíbeným pokrmem v řecké kuchyni. Stále více se dostává i do naší české kuchyně. Řecký salát se skládá ze směsi zeleniny, oliv a sýru.

Řecký salát
Zdroj foto: Spalnic / Shutterstock.com

Řecká kuchyně

K řecké kuchyni neodmyslitelně patří vůně oliv, bylinek a zeleniny. Pro tuto kuchyni je typická lehkost a jednoduchost spojená s čerstvostí ingrediencí. Z masa se nejvíce využívá skopové. Jídla bývají aromatická, díky bylinkám, které se při přípravě používají. Jsou to například kopr, tymián, oregano a bazalka. Dalším znakem řecké kuchyně je přidávání sladkých ingrediencí k masu (například skořice a rozinky).

Díky velkému využití zeleniny v řecké kuchyni, můžete na každém prostřeném stole nalézt mnoho druhů salátů. Nejznámějšími jsou tzatziki, salát z okurek, jogurtu, kopru a olivového oleje. Dalším oblíbeným salátem je chorta, salát ze spařených natí, dochucený olivovým olejem a citronovou šťávou. Nejoblíbenější salát, který se rozšířil po celém světě je typický řecký salát ze směsi zeleniny, oliv a sýru. A na tento salát vám přinášíme recept. 

Recept na řecký salát

Vyzkoušejte chutný recept na řecký salát s olivami. Co budete potřebovat na čtyři porce řeckého salátu?

Ingredience – salát

  • 1 salátová okurka
  • 3 rajčata
  • 2 papriky
  • 1 velká červená cibule
  • hrst černých oliv bez pecek
  • 150 g feta sýru

Ingredience – dresing na řecký salát

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje (za studena lisovaného, nejlépe řeckého)
  • šťáva z celého citronu
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup přípravy řeckého salátu

Nejdříve si připravíme dresing na salát: v misce smícháme olivový olej s citronovou šťávou, přidáme dle chuti cukr, sůl a pepř. Pořádně promícháme a nakonec vložíme čerstvý nasekaný koriandr. Snažíme se, aby byl koriandr nasekaný opravdu najemno. 

Připravíme si velkou mísu, kde budeme salát míchat. Očistíme a omyjeme si salátovou okurku, papriku a rajčata. Kdo chce, okurku si oloupe. Okurku, papriky i rajčata si nakrájíme na kostičky. Vložíme do připravené velké mísy. Cibuli si oloupeme a nakrájíme najemno. Olivy rozkrojíme na čtvrtiny. Fetu nakrájíme na kostky. Vše smícháme a přidáme dresing. Podle chuti si salát přisolíme a dochutíme špetkou pepře.

Zdroj: vareni.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.